Szolgáltatók Íme a tíz legnagyobb logisztikai vállalat

Íme a tíz legnagyobb logisztikai vállalat

autopro.hu/P.B. | 2020.03.10 08:19

Íme a tíz legnagyobb logisztikai vállalat

Fotó: Pexels

Bemutatkozik a tíz legnagyobb, nemzetközi logisztikai vállalat. A Supply Chain Digital a listát a vállalatoknál dolgozók létszáma alapján állította össze.

Hirdetés

A lista tizedik helyén az Amazon található, ami csak azért nem került előrébb, mert a logisztikán kívül szerteágazó tevékenységi körrel bír. A cégnek 750 ezer alkalmazottja van összesen, de ebben benne van az streameléssel foglalkozó Amazon Prime, az Amazon Web Sevices és az Amazon Retail is. Önmagában az Amazon a négy legnagyobb techcég egyike a Facebook, a Google és az Apple mellett.

A kilencedik helyen a CH Robinson Worldwide áll. A cég világszerte foglalkozik szállítmányozással és raktárakkal, a legegyszerűbb megoldásoktól kezdve a legnehezebbekig, szárazföldön, vízen és levegőben egyaránt. A vállalatnál 15.262 ember dolgozik. A lista nyolcadik helyezettje a J.B. Hunt Transport, ami főleg Észak-Amerikában ismert és tevékenykedő szállítmányozási cég 24 ezernél is több dolgozóval. A hetedik helyen az USA egyik ikonikus cége, a Union Pacific áll. Az Egyesült Államok legnagyobb vasúti cégéről van szó, mely így az egyik legnagyobb logisztika vállalat a világon, közel 42 ezer alkalmazottal.

A hatodik helyen szintén egy vasúthoz köthető céget, az Európában jól ismert DB Schenkert találjuk. A DB Schenker anyavállalata a Deutsche Bahn, azaz a német vasút. A DB Schenker szállítmányozási vállalat világszerte 130 országban végez tevékenységet, dolgozóinak száma 72 ezer.

Az ötödik legnagyobb logisztikai vállalat szintén európai, a svájci Kuehne+Nagel. A cég földön, vízen és levegőben is szállít, többek között autóipari vállalatokat és olajtársaságokat is kiszolgál. A cég célja, hogy 2030-ra karbonsemlegessé váljon.

A negyedik helyen az Egyesült Királyság legnagyobb szállítmányozással foglalkozó cége, az XPO Logistics áll. A vállalat a szállítmányozási rendszer minden szintjén jelen van, és komoly hangsúlyt helyez a robotizációra. 100 ezer alkalmazottat foglalkoztat, ezzel éppen, hogy nincs a három legnagyobb logisztikai vállalat között a világon.

A dobogó alsó két fokán két amerikai óriást találunk: harmadik a FedEx, mely kapcsolatban áll szinte minden nagyobb céggel a Földön. A 425 ezer dolgozóval rendelkező óriásvállalat az óceánokon átívelően levegőben és vízen is szállítmányoz, ahogyan természetesen szárazföldön is. Talán a FedExnél is ismertebb cég a UPS, ami Magyarországon is működtet futárszolgálatot. A vállalat 481 ezer embert alkalmaz.

A lista élén pedig a német postát találjuk, melynek része a DHL is. Nem egy cégről van szó, hanem egy cégcsoportról, amiben a DHL és a német posta számos ágazata található. Az szállítmányozási óriás 547 ezer 459 embert alkalmaz, ezzel a legnagyobb logisztikai vállalat a világon.

Kiemelt Partnereink