Szolgáltatók Hatalmas beruházást hajt végre a Mol

Hatalmas beruházást hajt végre a Mol

MTI/autopro.hu | 2022.03.23 17:23

Hatalmas beruházást hajt végre a Mol

Fotó: Mol Group

A Mol Petrolkémiai Zrt. hatvanöt milliárd forint értékű zöldmezős fejlesztéssel propilénüzemet létesít Tiszaújvárosban, ami a hazai tulajdonú vállalatok által idén eddig bejelentett legnagyobb beruházás - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Hirdetés

A tárcavezető az alapkőletételen arról számolt be, hogy a 2024 végéig megvalósuló projektet az állam ötmilliárd forinttal támogatja, így hozzájárulva 1200 munkahely megőrzéséhez a vegyipari alapanyagok gyártásával foglalkozó vállalatnál.

Beszédében kiemelte, hogy ez az idén bejelentett második legnagyobb beruházás Magyarországon, de a legnagyobb, amelyet magyar cég hajt végre. Örömtelinek nevezte, hogy a Mol az új világgazdasági realitásokra reflektálva következetesen viszi végig új stratégiáját, amely szerint a feldolgozott kőolajat már kevésbé üzemanyaggá, semmint tartós fogyasztási cikkek gyártására alkalmas alapanyaggá érdemes felhasználni.

Rámutatott, hogy a cég hosszú távú működőképességét garantáló fejlesztés során a környezetvédelmi szempontokat is figyelembe vették, így évente mintegy 40 ezer tonna széndioxid kibocsátását előzhetik meg, és a technológiai szennyvízkibocsátás szintje is "konvergál a nullához".

Veszélyben az európai energiaellátás

Szijjártó Péter ezt követően érintette az európai energiaellátást sújtó „drámai kockázatokat” is, és figyelmeztetett, hogy az ukrajnai háború is ilyen.

Végül pedig arról is beszámolt, hogy a 95 ezer embernek munkát adó magyar vegyipar termelési értéke tavaly 42 százalékkal nőtt, s így megközelítette a 8000 milliárdot forintot, míg a bővülés mértéke idén januárban 44 százalékos volt.

Hernádi Zsolt, a Mol elnöke felszólalásában kijelentette, hogy mára a fenntartható vegyipar fellegvárát hozták létre Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink