Szolgáltatók Gyülekeznek a felhők a gumiabroncs-piac felett

Gyülekeznek a felhők a gumiabroncs-piac felett

autopro.hu/P.B. | 2022.04.20 13:18

Gyülekeznek a felhők a gumiabroncs-piac felett

Fotó: Duna Autó

Az Európai Gumiabroncs- és Gumigyártók Szövetsége (European Tyre and Rubber Manufacturers’ Association - ETRMA) a napokban tette közzé tagjainak 2022. első negyedéves gumiabroncs-eladási statisztikáit, amelyek a csereként vásárolt, tehát nem az autógyáraknak értékesített abroncsok adatait összesítik.

Hirdetés

Az ETRMA 2022 első negyedévében – a mezőgazdasági szegmens kivételével, amelyet az erős szezonalítás befolyásol – erős növekedést mért 2021 hasonló időszakához képest a gumiabroncsok iránti kereslet terén.

A személyautókra szánt abroncsok piacát a négyévszakos abroncsok iránti erőteljes kereslet vitte előre, de nem panaszkodhattak a teherautó-, busz-, motorkerékpár- és robogóabroncsok értékesítésével foglalkozó szakemberek sem, a nyilvánvaló gazdasági növekedésnek köszönhetően.

Itt is érződik a háború hatása

Márciusban a növekedés üteme lelassult a növekvő bizonytalanság – elsősorban az orosz-ukrán konfliktus hatása miatt.

„Reálisan kell gondolkodunk, és azt kell feltételeznünk, hogy a nyersanyag- és energiaellátás feszültségei valószínűleg hatással lesznek az értékesítési volumenekre az elkövetkező hónapokban.” - nyilatkozta Fazilet Cinaralp asszony, az ETRMA főtitkára, hozzátéve, hogy „mindannyian reméljük, hogy az elkövetkező hetekben segíteni tudjuk a konfliktus megoldását annak érdekében, hogy megállítsuk a háborút és helyreállítsuk a békét.”

Mindent visz a négyévszakos gumi

2022 első negyedévében az ETRMA tagjai 61 millió 674 ezer személyautóra szánt gumit értékesítettek, ez 9 százalékkal haladja meg a tavalyi első negyedév adatait. A négyévszakos abroncsok iránt 22, a téli gumik iránt viszont csak 8 százalékkal nőtt a kereslet, míg a nyári abroncsokból csak 4 százalékkal adtak el többet.

Teherautó-gumiból 3 millió 674 ezret értékesítettek, ezt tízszázalékos növekedést jelent, míg a robogókra és motorkerékpárokra 9 százalékkal adtak el több abroncsot, összesen 3,5 milliónál is többet – áll az ETRMA közleményében.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink