Szolgáltatók Görcs Annamária: egyedinek számít, ha egy fiatal nő a vezető, de csak megszokás kérdése

Görcs Annamária: egyedinek számít, ha egy fiatal nő a vezető, de csak megszokás kérdése

Szabó Fanni | 2018.03.09 08:30

Görcs Annamária: egyedinek számít, ha egy fiatal nő a vezető, de csak megszokás kérdése

Fiatal vezetők című cikksorozatunkban ezúttal Görcs Annamária ügyvezető igazgatóval beszélgettünk, aki 4 éve vezeti a Gimex-Hidraulikát. Bevallotta: nem könnyű nőként helytállni egy ilyen szakmában.

Hirdetés

Hogyan látta a jövőjét gyerekként, megfordult a fejében, hogy erre a pályára lép?
Mindig tudtam, hogy alkotni szeretnék. Szinte bármit, csak legyen alkotói folyamata. Világéletemben szerettem szervezni, tervezni, listákat írni, egy csapatba integrálni, lelkesíteni embereket. Édesapám, Görcs Imre 44 éves volt, amikor a Gimexet alapította. Diákfejjel távoli jövőnek és meglehetősen szürreálisnak tűnt, hogy egyszer átvegyem a céget. Főként, mert műszaki téren mindig is kívülálló voltam, elsősorban a művészet és az idegen nyelvek vonzottak. Valójában ez volt a kapcsolódási pont a céghez, rengeteg lehetőségem nyílt gyakorolni a nyelvtudásomat nemzetközi környezetben, a főiskolai nyári gyakorlatok nagy részét külföldi beszállítóinknál töltöttem, Angliában, Németországban és Olaszországban. Több beszállítónknál is női utódok vannak, pedig hozzám hasonlóan más vonalon tanultak, így miután üzleti kommunikáció szakon végeztem a Budapesti Kommunikációs Főiskola alapító évfolyamán (szerk. megj.: ma Metropolitan Egyetem), elfogadtam a kihívást.

– Hogyan kapcsolódott be a cégügyekbe?
Marketingesként kezdtem, legalulról, nem volt kivételezés. A marketing mellett betekintést nyertem szinte mindenbe, ami a cég vezetésével kapcsolatos. Sokszor elkísértem édesapámat, megfigyeltem, hogyan tárgyal, hogyan jut el egy-egy döntésig. 2014-ben egy súlyos betegség miatt kénytelen volt átadni a cég irányítását, és sajnos az élet úgy hozta, hogy már nem is térhetett vissza. Háttérmunkásból egyszer csak frontvonalba kerülni elég nagy váltás. Újfajta gondolkodásmódot, működést, viselkedést igényel, egész mások a keretek.

Sokan úgy vélik, hogy ez alapvetően férfias terület. Hogyan sikerült nőként helytállnia? Bizonyára, ez nem egyszerű feladat.
– A közös munka és a korábbi tapasztalataim kialakítottak bennem egy fajta gondolkodásmódot, amelynek vezetőként ma nagy hasznát veszem. Legyek következetes, egészében vizsgáljam a dolgokat, és vállaljam a felelősséget egy-egy döntésemért. A mi kultúránkban még egyedinek számít, ha egy fiatal nő a vezető, de szerintem csak megszokás kérdése. Tény, hogy nőként kétszer annyit kell teljesíteni, hogy elismerjenek, de kétszer akkora is az elismerés.

Számos díjat tudhat magáénak a vállalat, hogyan fejleszti a céget?
– Az első komoly díjak édesapám munkáját dicsérik, a csapatommal az általa felállított értékek mentén építem tovább az életművét, figyelembe véve az új trendeket, és hogy merre halad a világ. Ez folyamatos munka, elérünk egy szintre, majd onnan fejlődünk tovább a következőre.

Mik a tervek 2018-ban?
– 2018-ban elsősorban ünneplünk, idén 25 éves a cég. Ezzel együtt a hatékonyság növelése a cél, a folyamatok optimalizálása révén, amely egy véget nem érő folyamat. Tervben van a telephelyünk fejlesztésének harmadik szakasza egy új raktárépülettel, de ez hosszabb távú projekt.

Egy sikeres vállaltnál fontos a megfelelő csapat. Milyen szempontok alapján választja meg munkatársait?
– Saját magamat is csapatjátékosnak tartom, a magányos szuperhősök rizikósok, mert túl sok múlik rajtuk. Jelenleg 25-en vagyunk, ez egy kis közösség, mindenki ismer mindenkit. Fontos a hasonló érdeklődés, habitus, gondolkodásmód, miközben mindenkinek más az erőssége, és hajlandó is együttműködni.

Érték kudarcok a munkája során?
– Rengeteg, és gondolom még fognak is, de igyekszem pozitívba átfordítani őket. A kudarcokból és a krízisekből lehet igazán nagyot ugrani. A legnagyobb kudarcaim ébresztettek rá, hogyan is kéne jól csinálni legközelebb. A krízis pedig általában rávilágít, hogy valamit nagyon másképp kellene csinálni.

Miért tartja vonzónak ezt a pályát?
– Amit imádok a vezetői szerepben, az az, hogy a saját elképzeléseim szerint alakíthatom a dolgokat. Nincsenek kőbe vésett szabályok, szabadon eltérhetünk az aktuális trendektől, megszokásoktól. Bármikor bármit meg lehet változtatni, ezeréves dolgokat is, ha szükséges.

Van esetleg példaképe?
– A szüleim, akik a maguk erejéből érték el, amit elértek, szorgalommal, kitartással. Mindketten egész életükben új és új dolgokat tanultak, elképesztő energiával, fáradhatatlanul tették a dolgukat.

Mennyire nehéz összeegyeztetni a magánéletet a munkával?
– A hirtelen jött fordulat miatt a magánéletemre sajnos kevés időm jutott az utóbbi években, az idei év kihívása, hogy megtaláljam az egyensúlyt. A folyamatos készenléti üzemmód hosszú távon rendkívül fárasztó. Ha a vezető bizonytalan, ingerült, vagy kimerült, akkor ez negatív hatással van mindenki teljesítményére. Kulcsfontosságú, hogyan és mivel töltődöm fel, így idén csupa új tevékenységgel kísérletezem. A legtöbb új ötlet amúgy sem az íróasztalnál talál meg.

Hogyan szokott kikapcsolódni? Van hobbija?
– Imádok utazni, szeretem a hosszú, cél nélküli sétákat. Igyekszem többet sportolni, szinte bármi jöhet, nagy a mozgásigényem, de a legfontosabb, hogy egy-egy intenzív nap végén lelassuljak, őszinte beszélgetésekkel, jó zenékkel, vagy egy érdekes könyvvel.

Kiemelt Partnereink