Szolgáltatók Fizetésképtelen cégektől érdemes ipari gépet venni

Fizetésképtelen cégektől érdemes ipari gépet venni

autopro.hu | 2022.10.14 13:21

Fizetésképtelen cégektől érdemes ipari gépet venni

Az automatizált többorsós automata esztergagépekben több alkatrész behelyezése, megmunkálása és eltávolítása történik egyidejűleg. Ez a gép október 19-ig elérhető aukción. | Fotó: Surplex

Az autóipari beszállítók ágazata számára fizetésképtelenségi hullám fenyeget? Vagy mégsem? És kit fog érinteni? Ezt nehéz előre megjósolni, mivel a fejlemények számos tényezőtől függnek. Bármilyen tragikus is: Minden fél hasznot húz a sikertelen cégeknél való kiárusításból. A vállalatok alacsony költséggel vásárolhatnak jó állapotú használt gépeket a gyártásukhoz, és a fizetésképtelenség gyorsan és a lehető legjövedelmezőbb módon rendezhető.

Hirdetés

Annak ellenére, hogy Kína már régóta megelőzi Európát, az autóipar kulcsfontosságú a helyi jólét szempontjából. Közel 14 millió európai számára kínál munkát, és nagy politikai jelentősége miatt válságbiztosnak számít. Ennek ellenére a küszöbön álló fizetésképtelenségek özöne fenyeget – különösen a beszállítók körében. Különösen érintettek az olyan energiaigényes ágazatok, mint a fémfeldolgozás. Az egyik fél bánata, a másik öröme: a fizetésképtelen vállalatoktól való gépvásárlás optimális költség-haszon arányú befektetés.

Az energiaárak és az infláció rémképei

A kiszámíthatatlan áram- és energiaárak a fizetésképtelenségi hullám mellett szólnak. Az áremelések pontos alakulása még nem mindenki számára világos. Mivel még nem minden áram- és gázszolgáltató módosította már a szerződését. A növekvő gyártási költségek azonban megoszthatók a végfelhasználók, az autógyártók és a beszállítók között.

Az autógyártók eddig jelentős bevételekkel rendelkeztek, mivel a válság idején a magas árrésű modellek gyártására támaszkodtak, és az áremeléseket az ügyfeleikre tudják hárítani. Ami a szerződések újratárgyalását illeti, az autógyártók valószínűleg készen állnak a beszállítóikkal való tárgyalásra. Ha azonban jelentősen megnövekszik az infláció, az ügyfelek vásárlóereje csökkenni fog. Az autógyártók amerikai és európai eladási várakozásait az infláció mellett a kamatfordulat is mérsékli, mivel ezek rontják a vevők finanszírozási feltételeit, és tovább csökkentik azok fizetőképességét.

A német VDA felmérésében az autóipari beszállítók tíz százaléka nyilatkozott úgy, hogy már most pénzügyi nehézségekkel néz szembe. További egyharmaduk abból indul ki, hogy a pénzügyi nehézségek a következő hónapokban is folytatódnak. Az első beszállítók már az autóipari ellátási láncból való kilépésüket fontolgatják.

Viszont legalább a gáz nem játszik nagyon nagy szerepet az autóiparban. Csak a fényezés területén és az öntödékben nem áll rendelkezésre alternatíva. Más iparágak kedvezőbb energiaformákra támaszkodhatnak. A megújuló energiaforrásokra való átállás virágzik, ami ismét mutatja, hogy az autóipar a műszaki haladás úttörője és az is marad.

És kit fog érinteni?

Jelenleg tehát a villanyáram jelentősen megnövekedett ára jelenti a legnagyobb kihívást. Ez az autóipari beszállítók közül különösen az acél- és fémfeldolgozó ágazatokat érinti. Emellett az előtermékeik is megdrágultak és nehezebben elérhetővé váltak. Mivel az acél- és fémgyártók jelenleg visszafogják a termelésüket, és mérhetetlenül megemelik az áraikat. További fizetésképtelenségi szempont az autóipari beszállítók széles körben elterjedt vállalati mérete. Többségük középvállalkozás. És a kis- és középvállalkozásokat különösen fenyegeti a válság.

Nagy pontosság és minőség: acélfeldolgozó beszállítók által gyártott autóalkatrészek.

Nagy pontosság és minőség: acélfeldolgozó beszállítók által gyártott autóalkatrészek. | Fotó: wellphoto/shutterstock.com

Fizetésképtelen precíziósalkatrész-beszállító

A fizetésképtelenség egy neves fémfeldolgozót is sújtott Baden-Württemberg tartományban, amely Bajorország mellett Németország autóipari fellegvára. Ezt követi több mint 1100 gép és üzemi berendezés értékesítése. Ennek során a fizetésképtelenségi ügyintézőt és az érintett bankokat a Surplex, a használt gépek ipari aukciós háza támogatja. A düsseldorfi székhelyű vállalat átfogó szolgáltatást kínál a csődvagyon értékesítésére, amely magában foglalja a globális értékesítést, az elszámolást, a szétszerelést, a szállítást és a vámkezelést. Ily módon a fizetésképtelenségi eljárás gyorsan és sikeresen lefolytatható.

Az autóipari beszállítók számára a telephely bezárása azt jelenti, hogy nagyon jól karbantartott berendezéseket kínálnak a használt gépek piacán. Ezek az esztergált és mart alkatrészek kis és nagy sorozatokban való gyártásának részei voltak, és a legnagyobb pontosságra és minőségre tervezték ezeket. A gépek kiváló minőségűek, jól karbantartottak, így válságbiztos befektetésarányos megtérülést kínálnak. A forgácsoló megmunkálási rendszereket az azokhoz csatlakozó utókezelési, felületmegmunkálási és a megfelelő mérési technológiai berendezések egészítik ki.

A CNC vezérlésű marógépek alkalmazása elengedhetetlen az autógyártásban, hiszen csak így biztosítható a maximális pontosság nagy sorozatoknál.

A CNC vezérlésű marógépek alkalmazása elengedhetetlen az autógyártásban, hiszen csak így biztosítható a maximális pontosság nagy sorozatoknál. | Fotó: Andrey Armyagov/shutterstock.com

Miért érik meg a használt gépek?

Az autóipari beszállítók jelenleg nehéz időkkel néznek szembe, a beruházásokat azonban most nem szabad elhanyagolni. A költségoptimalizálás viszont itt az első helyen áll. A jövőbeli befektetéseket előtérbe helyezik úgy, hogy azok gyorsan megtérüljenek. Tehát ha egy autóipari beszállító fizetésképtelen, gépállományát azonnal felszámolják. Minden hátránnyal egy előny áll szemben: Ekkor a versenyképes autóipari beszállítók számára lehetőség nyílik használt gépek vásárlására. Új gépekhez hasonlítva a használt berendezések jelentősen olcsóbbak és azonnal elérhetők. Ezek lényeges tényezőket jelentenek a beruházások tervezése során.

Érdekesnek találta ezt hírt? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink