Szolgáltatók Felértékelődik az additív technológia

Felértékelődik az additív technológia

autopro.hu | 2019.10.15 12:41

Felértékelődik az additív technológia

Műanyag és fém autóipari alkatrész gyártásra alkalmas ipari 3D nyomtatókat vásárol a gödöllői székhelyű EBK-Hungary Kft. Jászfényszarun működő telephelyére. A beruházás várhatóan 2019 végére fejeződik be. Az eszközök beszerzésére a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program pályázatán nyert a társaság csaknem 250 millió forint vissza nem térítendő támogatást. A vállalkozás ügyvezetőjével, Kőfalvi Tamással beszélgettünk a cég jelenéről, jövőjéről és az additív gyártás technológiai lehetőségeiről.

Hirdetés

– Kérem, ismertesse röviden az EBK-Hungary Kft. tevékenységét.
– Az EBK-Hungary Kft. 1994. szeptemberben kezdte meg működését. A hazai- és nemzetközi közlekedésbiztonsági, célirányos rakományrögzítési kutatások, képzések és az igazságügyi gépjármű szakértés mellett 2000-től egyedi műszaki fejlesztési, közlekedés- és balesetkutatási szakmai területekkel bővült a tevékenységünk. 2015-től a klasszikus K+F tevékenységek mellett mérőműszer- és additív gyártással foglalkozunk, kiemelkedő 3D ipari és prototípus nyomtatási technológiát használunk, cégünk az Industrial Service Center 3D (ISC3D) klaszter tagja.

– Miért döntött úgy, hogy bővíti a cég profilját az additív gyártással?
– Célunk az volt, hogy a cégnél rendelkezésre álló, kutatás-fejlesztés területen elért tervezői tapasztalatot tovább kamatoztassuk, továbbá európai szinten is látható méretű szolgáltatási (tervezési és gyártási) potenciált nyújthassunk elsődlegesen az ipari szereplők számára.

– Az additív technológia alkalmazása hatalmas lehetőségeket rejt. Mely ipari ágazatok számára lehet partner az EBK-Hungary Kft.?
– A technológia valóban nagy lehetőségekkel bír, a jövőben pedig még jelentősebb szerepe lesz a magas hozzáadott értékű ipari ágazatok (az autóipar, a repülőgépipar, az orvostudomány, a szerszámgyártás) forradalmasításában és a fogyasztási cikkek gyártása terén is. Mivel a termék egységköltségei nem érzékenyek a termelési léptékre, az additív technológiák képzett tervezők tudásán és kreativitásain alapuló kifinomult termékekhez alkalmazhatók, szemben a hagyományos technológiákkal, melyek kedveznek a tömegtermelés alacsony árainak. Az additív technológiák képzett és innovatív szakembereket igényelnek a termék életciklusának minden lépésében, lehetőséget teremtve ezzel új szolgáltatások létrehozására és új üzleti modellek fejlesztésére. Meggyőződésem, hogy cégünk megfelelő partnere lesz megrendelőinknek a kihívások leküzdésében.

– Hogyan látja a 3D nyomtatás jövőjét, milyen jövőbeni célokat szeretne elérni a vállalat az additív gyártás területén?
– Gépparkunknak és az alkalmazott különböző additív gyártástechnológiáknak köszönhetően (MJF, SLS, MJP, SLA, FDM, műanyag és fém alapanyagokkal) már jelenleg is egyedülálló szolgáltatónak számítunk országos szinten. Ambiciózus célunk, hogy a gépeink, szakirányúan képzett mérnökeink számát folyamatosan bővítsük, belátható időn belül Közép-Kelet-Európa legnagyobb, kompetens ipari szolgáltatójává szeretnénk fejlődni. Ehhez a társaság nemzetközi mérnökgárdája, szerteágazó felsőoktatási együttműködései jó alapot jelentenek.

Nyitókép: Kőfalvi Tamás, az EBK-Hungary Kft. ügyvezetője

Kiemelt Partnereink