Szolgáltatók Fejlesztőmérnök alkalmazására és kutató-fejlesztő csapat felállítására is lehet pályázni

Fejlesztőmérnök alkalmazására és kutató-fejlesztő csapat felállítására is lehet pályázni

Kuthi Áron | 2019.02.26 05:00

Fejlesztőmérnök alkalmazására és kutató-fejlesztő csapat felállítására is lehet pályázni

A vállalati innovációs projektekre 2019-ben hetvenmilliárd forint áll rendelkezésre. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalnak azonban az a célja, hogy a lehető leghatékonyabban épüljön be az a pénz a hazai gazdaságba. Ezért februárban az egész országot átfogó iparági konzultáció zajlik annak érdekében, hogy a cégvezetőktől megtudják, milyen tapasztalataik vannak az eddigi pályázati konstrukciókkal kapcsolatban. Birkner Zoltánt, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökét kértük meg, részletezze, hogyan tudnak segíteni az innovatív ötletek piacosításában.

Hirdetés

– A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal honlapján a fő funkció első ránézésre egy pályázati portál. Úgy sejtjük, az NKFI Hivatal többről fog szólni a jövőben.
– A hivatal a magyar kutatás-fejlesztési-innovációs (K+F+I) rendszer támogatására született, és a tevékenysége eddig két fő pillérre épült. Az egyik az alapkutatáshoz és innovációhoz kapcsolódó pályázatok teljes menedzselése, a másik pedig a nemzetközi tudománypolitikai érdekképviselet. Célunk, hogy a meglévők mellé fölépítsük a tanácsadási-szolgáltatási pillért, ami a termékfejlesztés teljes ciklusához szakértő támogatást nyújt, egyúttal az egyetemek innovációs fejlesztéséhez is teljes körű támogatást kínál. A kutatás-fejlesztés további lépései is rendkívül fontosak a fenntarthatósághoz: főként az, hogy egyre több olyan hazai kis- és középvállalkozás jöjjön létre, amelyek képesek együttműködni kutatóintézetekkel, egyetemekkel saját termékfejlesztésük innoválása és új piaci sikerek elérése céljából.

– Februárban országos roadshow-ra indult az NKFI Hivatal. Mi várható a konzultációtól?
– Az Országos Innovációs Fórum az Innovációs és Technológiai Minisztériummal együtt, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szakmai közreműködésével zajlik. Célunk, hogy országszerte minél több piaci szereplőt megszólítsunk, aktivizáljunk. Egyrészt bemutatjuk az NKFI Hivatal jelenlegi szakmai portfólióját, másrészt fölvázoljuk a legfontosabb terveinket, elképzeléseinket. Egyúttal megkérdezzük a vállalkozások vezetőit, milyen tapasztalataik vannak az eddigi pályázati konstrukciókkal, támogatási formákkal kapcsolatban, és összegyűjtjük szakértői javaslataikat, igényeiket. Egy hónap alatt 25 helyszínre jutunk el, több mint ezer innovációban érintett szakemberrel találkozunk, és a konzultáció tapasztalatait már idén beépítjük az új pályázatok kiírásába.

– Ha egy kis-és középvállalkozás (kkv) tanácsadásért fordul a kivatalhoz, rögtön tudnak pályázati forrást ajánlani az ötlet megvalósításához?
– Meglévő egyablakos ügyfélszolgálati rendszerünket tovább bővítjük, mert nagyon hasznosnak bizonyult. Terveim szerint egy egész tanácsadói struktúrát tudunk majd e mögé kiépíteni. Látjuk, hogy rengeteg olyan cég van idehaza, amely jó eredményeket mutat fel, de még soha nem indult kutatás-fejlesztési vagy innovációs pályázaton. Ha valakinek van egy ötlete, eljárási újítása, akkor azt érdemes támogatni és elindítani a termékké válás útján. Többféle eszköz áll rendelkezésére az NKFI Hivatalnak is, csak meg kell találni a megfelelő finanszírozási formát. Vagyis, ha jó az ötlet, át kell gondolni, hogy a visszatérítendő hitel vagy a pályázati támogatás, esetleg a kettő kombinációja a legmegfelelőbb.

– Lehet számszerűsíteni, mekkora összeg áll rendelkezésre a pályázatokon?
– A hivatal jelenleg 4200 élő szerződést kezel, 1200 céggel állunk folyamatosan kapcsolatban. Száz különböző pályázati konstrukciót kezelünk, ezekből 30-40 jelenleg is fut. Dedikáltan csak a vállalati innovációs projektekre 2019-ben hetvenmilliárd forint áll rendelkezésre, de a konkrét pályázati portfólió majd csak az Országos Innovációs Fórum után alakul ki.

– Az egyetemek hogyan részesülhetnek majd a pályázati forrásokból?
– Az idei évtől szétválik a KFI szektor állami finanszírozása: elkülönítve kezeljük a vállalati szférának szóló innovációs, illetve az egyetemi, akadémiai és egyéb kutatóintézeti kutatásokat támogató forrásokat, ezek 70-70 milliárdos keretösszeget képviselnek.

– Rengeteg olyan kkv működik Magyarországon, amely nehezen tud lépést tartani a gyártástechnológia fejlődésével. Hogyan derül ki, hogy mi a leghatékonyabb támogatási forma?
– Először is az a feladat, hogy átgondolja az adott cég honnan hová kíván eljutni, hol szeretné önmagát látni 5 év múlva. Milyen lesz a terméke, és melyik piacra termel majd? Ha ezekre az alapvető kérdésekre megtalálja a válaszokat, akkor ezt követően érdemes különböző eszközöket keresni a megvalósításhoz. A precíz tervezés kulcsfontosságú, és csak akkor érdemes nekikezdeni egy nagyobb fejlesztésnek, ha arra van valódi piaci igény. A kkv szektorban jellemzően ez lassabb folyamat, és legalább egy jó évtized, amíg kibontakozik. De most kell elfogadtatni, megkedveltetni a szereplőkkel a gondolatot, hogy az innováció a következő évtized hétköznapi tevékenységévé válik. Az innovatív megközelítés és szemléletmód megismertetése és elterjesztése, az innováció széles körű társadalmasítása az egyik legfontosabb feladatunk, mert egy kkv majd akkor fog bele egy fejlesztésbe, ha annak szükségességét látja és elfogadja.

– Mindennapi kihívássá vált a munkaerőhiány, amelyet automatizálással, belső képzésekkel, oktatással is lehet orvosolni. Képzésre is jut majd forrás?
– Erre a célra számos más állami szereplőnél vannak megoldások. A mi pályázati keretrendszerünk olyan lehetőségeket kínál, amelyek révén finanszírozható például új fejlesztőmérnök alkalmazása, vagy kutató-fejlesztő csapat fölállítása. Emellett jelentős adókedvezmények is elérhetők K+F téren.

– A következő uniós fejlesztési periódusnak melyek a fő pillérei, hogyan érdemes felkészülnie egy vállalatnak a 2021-27 közötti időszakra?
– Az Európai Unió kutatási és innovációs keretprogramja, a Horizont 2020 a következő ciklusban Horizont Európa néven fut tovább. A közvetlenül pályázható EU-s források jelentősége tovább nő, és Magyarország jelentős tartalékokat mozgósíthat még ezek elnyerése érdekében. Mi jelenleg azt tudjuk tenni, hogy ezekre a nemzetközi pályázati konstrukciókra felkészítjük a vállalatokat, illetve a K+F hazai finanszírozását mi is a Horizont Európa pilléreinek logikája alapján építjük fel. Nekünk is az alapkutatás, az ipari versenyképesség és az innovatív együttműködések mentén érdemes gondolkodni a jövőben. Kiemelt tématerület az automatizálás, amire jelentős számú pályázat fog irányulni. Ismert, hogy a Horizont 2020 programból az unióhoz később csatlakozott országok kevesebb, mint 5 százaléknyi forrást tudtak csak elnyerni, ami aránytalanul kevés. Bízom benne, hogy ha tudatosan felkészülünk, eredményesebbé váljuk, ami jelentős plusz forrást jelenthet a hazai kkv-knak.

– A forrásfelhasználások ellenőrzésében is várható változás?
– Az Európai Unió szigorú ellenőrzési gyakorlatot folytat a forrásai felett. Fontos a megfelelő kontroll, de talán még fontosabb, hogy megtaláljuk az ideális szereplőket – azokat, amelyek képesek a nemzetközi együttműködésre, az angol nyelvű kommunikációra. Biztos vagyok benne, hogy ha egy megfelelő céget jó konstrukcióval keresünk meg, az ellenőrzésre kevesebb időt kell majd vesztegetni.

– Forrásokért elsősorban majd pályázatíró cégnél vagy a hivatalnál érdemes kopogtatni?
– A pályázatíró cégek és tanácsadók piaca erőteljesen jelen van a rendszerben. Fontos észben tartanunk azonban, hogy egy pályázatírónak sosem a projekt, a beruházás kitalálása a feladata, sokkal inkább a cég által kitalált ötlet végigvezetése az úton.

– Vannak innovációs slágertémák?
– A Mesterséges Intelligencia Koalíció és az 5G Koalíció épp azért alakult, mert az MI és az 5G tipikusan nagy fejlődési potenciállal bíró tématerület, de említhető az autonóm mobilitás, az elektromos autógyártás, vagy az adatbányászat területe is. Személy szerint szívesen látnék több kezdeményezést a fenntarthatóság szakterületén is.

Az Országos Innovációs Fórum március 6-ig tart, utolsó állomása Budapest.

Kiemelt Partnereink