Szolgáltatók Erőművek mellett kampányol a Siemens

Erőművek mellett kampányol a Siemens

MTI | 2016.03.11 09:08

Erőművek mellett kampányol a Siemens

A megújuló energiák tovább kihasználása mellett újabb gázturbinás erőművek építésére és a nukleáris kapacitás fenntartására van szükség a kiegyensúlyozott energiamixhez.

Hirdetés

A Siemens Zrt. Power and Gas divíziójának vezetője szerint további erőművek építésére van szükség ahhoz, hogy a magyar lakosság minden körülmények között olcsó áramhoz jusson. Verle Viktor úgy látja, a hazai áramtermelés alapteljesítményét, 3000 MW-ot az olyan olcsó erőművek adják, mint a paksi atomerőmű vagy a mátrai lignit-erőmű. Ezen felül jelentős, tovább ezer MW származik importból, a magyar energiaigény fennmaradó részét pedig megújuló források adhatják.

Mivel azonban az utóbbi kapacitása még nem áll teljesen rendelkezésre, az ingadozó teljesítményt jelenleg a gázturbinás erőművek tudják leginkább lekötni. Az igazgató szerint 2020 után komoly gondot okozhat, ha nem épülnek új kapacitások: mivel előbb-utóbb leállnak a cseh és lengyel szénerőművek, az energiadömping megszűnése után középtávon jelentősen megnőhetnek az energiaárak.

Veszélyt jelenthet az is, hogy a gáz- és villanyárak jelenlegi komoly ingadozása miatt a befektetők nem építenek új erőműveket, a piac 1600 MW kapacitástól el is esett az előkészített, de leállított fejlesztések miatt. A kiszámítható energiamix kialakítását az egyre nagyobb hatékonysággal működő erőművek építése segítheti, mely középtávon elkerülhetetlennek látszik.

Kiemelt Partnereink