Szolgáltatók Elfelejtett autópálya-matricát venni? Nem a leállósáv a megoldás!

Elfelejtett autópálya-matricát venni? Nem a leállósáv a megoldás!

autopro.hu | 2023.07.18 09:40

Elfelejtett autópálya-matricát venni? Nem a leállósáv a megoldás!

Fotó: Freepik

Mindenkivel előfordul, hogy elfelejt valamit. Tejet hozni a boltból, befizetni egy számlát, felhívni a szülinapost a családban… vagy autópályamatricát venni. Utóbbi azért extra bosszantó, mert a büntetés senkinek nem esik jól. De hogy is van a büntetés? Mennyit kell fizetni, és el lehet egyáltalán kerülni? Mit tegyen, ha felment a pályára, és rájött, hogy nincs matricája?

Hirdetés

Számít az idő

Szerencsére a jogszabályok is figyelembe veszik, mennyire szétszórtak vagyunk manapság. Aki ugyanis kicsit tájékozódik, az autópálya-matrica információk között talál egy 60 perces türelmi időt. Mit jelent ez? Azt, hogy ha a felhajtás után 1 órán belül érvényes matricát vált, akkor nem kell pótdíjat fizetnie. Azaz a jogszabályok azzal számolnak, hogy a legtöbb autósnak a felhajtás után nem sokkal le fog esni, hogy „a csudába, nem vettem matricát”. Valószínűleg nem így fogja megfogalmazni magában, de a lényeg, hogy el tudja kerülni a büntetést.

Magyarországon egy ideje már e-matricák vannak. Ez azt jelenti, hogy nem kell ragasztgatni semmit, egy online rendszerben vannak rögzítve az útdíjhasználati jogosultságok. Miután a kamera rögzítette a rendszámodat, ellenőrzi, hogy van-e matricája. Az e-matrica kapcsán van még egy bónusz ebben a helyzetben: ha van mobilnet hozzáférése, bárhonnan tud matricát venni. Persze ez nem azt jelenti, hogy vészvillogóval álljo meg a leállósávban. De ha például a következő pihenőnél nincs benzinkút, a parkolóból könnyen el tudja intézni online. Vagy ha nem egyedül utazik, megkérheti valamelyik utast is, hogy vegye meg a matricát.

Fontos, hogy az érvényesség a visszaigazolás, azaz a matrica sorszám kézhezkapásától indul, nem a tranzakció időbélyegétől. Illetve fontos még, hogy nagyon figyeljen oda, hogy helyesen adja meg az adatokat. Nyilván ideges ilyenkor az ember, emellett úgy érzi, sietnie kell, főleg, ha időre ott kell lenni a kiszemelt úticélnál. Könnyű véletlenül félrepötyögni a rendszámot. És utána dupla frusztráció, ha megállt matricát venni, és mégis érkezett a csekk.

Ha későn kap észbe

Ha letelt az 1 órás türelmi idő, sajnos érkezni fog az autópálya-matrica büntetés. Az összege személyautó esetén 18.750 forint, azaz kicsit több, mint háromszorosa az 5500 forintos matricának (D1 díjkategória: 3,5 tonnánál nem nagyobb össztömegű, maximum 7 személy szállítására alkalmas gépjármű). Nem esik jól kifizetni, de azért nem a horror kategória. Ha viszont nem fizeti be 60 napon belül, felugrik 74.970 forintra, ami már bőven mélyütés tud lenni a családi kasszának. És sajnos az a rossz hírünk, hogy nem lehet elkerülni a fizetést. Előbb-utóbb utolérnek a hatóságok, és behajtják rajtunk a tartozást!

A legjobb tehát, amit tehetünk, hogy vagy azonnal befizetjük a csekket, vagy beírjuk a naptárba. Így biztos nem lesz elfelejtve, és nem kell félnünk, hogy kicsúszunk a 60 napból.

Fotó: Freepik

Upsz, nem volt matricám?

Az is könnyen előfordulhat, hogy mélységesen meg vagyunk róla győződve, hogy van matricánk. Még tart a havi, amit a múltkor vett, most volt két hete… Vagy azt hiszi, hogy egy adott útszakaszra nem kell vármegyei autópálya-matrica, miközben idéntől már kell – és figyelmetlen típus, aki elsiklik a Matrica/Vignette táblák felett. Mi lehet ennek a következménye? Az, hogy napokon át boldogan hajtjuk a négykerekűt ezeken a fizetős utakon, aztán egyszer csak jön a csekk. Kiderül, hogy ötször is felhajtott a pályára matrica nélkül, ami barátok között is egy vaskos összeg. Mit tehet ilyenkor?

Pótdíj többszöri jogosulatlan úthasználat esetén

Kezdjük azzal, hogy ha valakit egy nap háromszor regisztrálnak a kamerák, akkor is csak egyszer számítanak fel pótdíjat. Ha viszont több napon át jogosulatlanul közlekedik a pályán, akkor a pótdíj összege is magas lesz. Ebben az esetben az eredeti büntetés kifizetése helyett két opciója is van:

1. Éves matricát venni

Van rá lehetősége, hogy a pótdíj összegét a fizetési felszólítás kézhez kapása után éves autópálya-matrica vásárlásával váltsa ki. Ez egy klassz lehetőség, mert nem számít, hányszor ment fel matrica nélkül fizetős utakra. Viszont országos matricát kell vennie, a vármegyei autópálya matrica, ami korábban megyei autópálya-matrica néven volt ismert hiába éves, nem váltja ki a pótdíjat. Ezzel együtt a 49.190 forintos országos matrica így is remek megoldás lehet, mert egyfelől csökkentheti a költségeit, másfelől az év hátralévő részére van matricája. És elő se fordulhat, hogy véletlenül matrica nélkül hajt fel.

2. Kérvényezi a pótdíjmaximalizálást

Ha több bírságot is kapott, de nem akar éves matricát venni, mert mondjuk december vége van, még mindig kérhet pótdíjmaximalizálást. Hogyan néz ez ki? Miután megkapta az első fizetési felszólítást, hetvenöt napja van rá, hogy írásban (papír vagy e-mail) kérelmet nyújtson be a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgálatához. Küldhet emailt, postai levelet az ügyfélszolgálat címére, de személyesen is bemehet.

A kérelmet harminc napon belül elbírálják, és ha pozitívan bírálták el, maximum két pótdíjat kell fizetnie. Azaz 18.750 vagy 37.500 forint lesz a vége, nem kell többet fizetnie.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink