Szolgáltatók Eladná a gépparkját? Bízza a Surplexre!

Eladná a gépparkját? Bízza a Surplexre!

Pörge Béla | 2022.02.23 07:22

Eladná a gépparkját? Bízza a Surplexre!

Maxence Dutat (balra) és Jánosi Szabolcs | Fotó: Surplex GmbH

Egyszerűbb a vevő és az eladó számára egyaránt, sőt, egyben még környezetbarát megoldás is: ilyen egy online aukció a Surplex rendezésében. Az autopro.hu kérdéseire Maxence Dutat, a Surplex GmbH Kelet-Európáért felelős akvizíciós vezetője; és Jánosi Szabolcs, a cég magyarországi akvizíciós menedzsere válaszoltak.

Hirdetés

- A honlapjuk szerint a Surplex 1999 óta foglalkozik ipari aukciókkal. Hogyan változott ez a piac azóta?

- Maxence Dutat: Egyik sincs húsz éve ezen a piacon, de az biztos, hogy a legfontosabb változás a Surplex megalapítása óta az internet elterjedése. Előtte úgynevezett live auction, azaz hagyományos aukciók zajlottak, fizikálisan adták el a dolgokat. Körülbelül 15 éve csak online működnek az aukcióink.

Jánosi Szabolcs: Egyre nyitottabbak az ügyfelek a gépeik eladására – korábban addig használták az eszközöket, ameddig lehetett, most viszont már egyre nyitottabbak a cégek az olyan eszközök értékesítésére, amit már nem használnak olyan gyakran.

- Mióta van jelen Magyarországon a vállalat? Miért léptek be erre a piacra?

- M.D.: A Surplex 2019 óta van jelen Magyarországon, ahol tulajdonképpen egy sales irodát tartunk fenn, illetve ez a regionális központunk. Innen irányítjuk többek között Csehországban, Lengyelországban vagy Szerbiában zajló sales tevékenységeket.

J.Sz.: Jelenleg minden európai országban van képviseletünk, de Magyarország nemcsak azért volt fontos számunkra, mert európai: itt erős a fém- és a járműipar. A nagy multik folyamatosan fejlesztik a termelésüket, mi pedig a régi gépek újrahasznosításában, eladásában tudunk segíteni. A méretéhez képest kifejezetten nagy potenciállal rendelkezik az ország.

- Milyen iparágakkal állnak kapcsolatban? Mennyire iparágspecifikus ez a tevékenység?

- J.Sz.: A fémiparban és a faiparban vagyunk a legerősebbek, lemezvágók, forgácsolószerszámok kerülnek a leggyakrabban eladásra. Az autóipar is fontos számunkra, ebben az iparágban Közép-Európában van a legnagyobb változás. A tevékenységünk ugyanakkor nem iparágspecifikus, bármi szóba jöhet, akár az élelmiszeripar is.

Ügyfeleink között egyéni vállalkozók is vannak, de természetesen a legnagyobb cégekkel is kapcsolatban állunk.

M.D.: Fontos még megemlíteni, hogy ingatlanokkal nem foglalkozunk, az épületeket mindig az eladó értékesíti – akár raktárként, akár üzemként.

- Hány ember dolgozik a vállalatnál Magyarországon?

- M.D.: Hárman vagyunk a cég magyar irodájában, de Európában körülbelül kétszáz kollégánk van, zömmel a düsseldorfi irodánkban, a központunkban.

- Mikor kerül sor gépárverésekre? Gyárbezárásokon kívül milyen alkalmak képzelhetők el?

- M.D.: Nem a gyárbezárás a jellemző, de természetesen az üzemzárások komoly projekteket jelentenek számunkra. Az árveréseink körülbelül nyolcvan százalékában olyan gépeket, gépsorokat értékesítünk, amik még használhatók, de újabbra cserélte őket egy cég. Ebből kifolyólag a leggyakrabban korszerűsítésről van szó, amikor a régi gépekből még pénzt akarnak látni.

J.Sz.: Vannak olyan nagyértékű, speciális berendezések, amiket nem árverésen értékesítünk, hanem egy úgynevezett „marketplace-en” keresztül adjuk el őket, ahol kifejezetten potenciális vevőket célzunk. Ezeket a gépeket nem éri meg aukcióra bocsátani az egyediségük és a hatalmas értékük miatt.

- A cég dedikáltan az online árverésekre szakosodott. Hogyan zajlik egy ilyen esemény? Mi történik egy online gépaukción?

- J.Sz.:Először készítünk egy leltárt az összes olyan eszközről, amit az adott cég szeretne eladni. Ezt követően egy német szakértő meghatározza minden tétel értékét, ezután megkezdődnek az ártárgyalások az eladóval: rögzítjük, hogy ők mit szeretnének kapni a gépekért, illetve azt is, mi milyen árat tartunk reálisnak. Ha sikerül megállapodni, akkor a projekt méretétől függően jön egy 2-5 fős csapat Németországból: ők minden gépet letakarítanak, beindítják őket, készítenek képeket és videókat az összes eszközről. Összegyűjtik az összes dokumentációt és szerszámot, és előkészítenek egy katalógust, ami már alkalmas az árverés meghirdetésére.

Az aukción minden egyes tétel képpel és külön dokumentációval szerepel, ez egy nagyon nagy előny a vevőknek. A mi célunk, hogy ne legyenek kérdések a gépek paramétereiről – de minden egyes tételnél megad az értékesítő egy kontaktszemélyt, akitől lehet kérdezni a gépekről.

Az árverés végén begyűjtjük a pénzt az ügyfelektől, majd elkezdjük szervezni a szállítást. Megjelölünk – például – három napot az átvételre, innen a projekt átkerül egy logisztikai menedzser kezébe.

A Surplex legfrissebb hazai árverése a Sicta felsőzsolcai üzemének egyes gépeiről szól. A Sicta bejelentette, hogy felhagy az olvasztás-öntéssel a felsőzsolcai telephelyén, emiatt több gép is feleslegessé vált. Az aukción 140-nél is több tétel között válogathatnak az érdeklődők, a kisebb alkatrészektől kezdve robotokon és olvasztókemencéken át megmunkáló központokat is vásárolhatnak. Az árverés ide kattintva érhető el.

- Mennyien érdeklődnek egy-egy árverés iránt?

- J.Sz.: Ez a tételektől is függ, de egy jellemző eszközökből álló árverésen ritka, ha nem lesz legalább tíz licit. Az aukció pszichológiája, hogy az utolsó percekben indul meg az igazi verseny. Mi a saját rendszerünkben látjuk azt is, hányan néznek meg egy adott tételt, illetve hányan követik – a nyilvános oldalon csak a licitek száma látszik.

- A gépaukciók piacán ma már az online árverések dominálnak? Mennyire jellemzők a helyszíni aukciók?

- M.D.: Vannak hagyományos árverések is, például Franciaországban kötelező a fizikai jelenlét. Akadnak még olyan cégek, akik szerveznek hagyományos árveréseket – ez azonban egyre kevésbé praktikus, főleg most, a COVID miatt.

Egyre több cég nyit az online árverések felé, ebből arra lehet következtetni, hogy ez a jövő. A járvány is rátett erre egy lapáttal, de már a kényelmesség is ide vezetett. A mi árveréseinken is elvétve fordul elő, hogy valaki eljön személyesen megnézni a gépeket – erre egyébként van lehetőség, de nem éri meg az utazás miatt, az ügyfeleink pedig bíznak a Surplexben, mint márkában.

- Miből áll a cég szolgáltatása magán az aukción kívül? Az értékbecsléstől a szállításig tart a folyamat?

- J.Sz.: Kipróbáljuk a gépeket, illetve felkészítjük őket az eladásra takarítással - alapvetően az eladásra kínált eszközöket abban az állapotban értékesítjük, ahogyan az előző tulajdonos hagyta. A szolgáltatásunknak a szerviz nem része, azonban a géppel kapcsolatos összes ügyintézést magunkra vállaljuk.

Az eladónak nem kell gondoskodnia sem a számlázásról, mindent a Surplex vásárol meg, rajtunk keresztül zajlik az értékesítés. A bontás, a szállítás és az ezzel kapcsolatos dokumentáció is a mi dolgunk, az eladónak ezzel sem kell foglalkoznia – megbeszélünk egy határidőt, addig megkapjuk az üzem kulcsait, és eladunk minden gépet, a végén pedig kitakarított üzemet adunk át.

Azért egyedi és a legjobb a Surplex szolgáltatása, mert egy kulcsrakész megoldást adunk az eladónak és a vevőnek is – a vevő számára is megszervezzük a szállítást. Európában mi vagyunk az egyetlen olyan vállalat, aki ennyire átfogó szolgáltatást tud nyújtani az ügyfeleinek.

- Hogyan profitál ebből a Surplex?

- J.Sz.: Kétféle opció áll fenn az aukció lebonyolítására: az egyik esetben mi előre mindent felvásárolunk – erre általában akkor kerül sor, amikor valaki gyorsan meg akar szabadulni a gépeitől. Ilyenkor nyilván a piaci árnál kisebb összegű ajánlatot teszünk, hogy mi is tudjunk profitálni az üzletből.

A másik opció, amikor nem előre vesszük meg a tételeket, hanem kvázi bizományi értékesítésről beszélhetünk. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy megegyezünk egy minimálárban – és ez alatt az ár alatt nem adjuk az adott gépet. Ilyenkor mindig kérünk jutalékot, aminek a mértéke természetesen projektfüggő.

Kiemelném még, hogy a Surplex tevékenysége fenntarthatósági szempontok szerint is előremutató, hiszen pont ez lenne a zöldebb jövő egyik kulcsa: ne dobjuk ki a feleslegessé vált gépeinket, hanem keressük meg azokat az ügyfeleket, akik még évekig használnák ezeket az eszközöket.

Tetszett ez a cikk? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink