Szolgáltatók EIB: még érezhető a válság

EIB: még érezhető a válság

MTI | 2014.02.19 15:20

EIB: még érezhető a válság

Több mint harmadával, 37 százalékkal növelte finanszírozási tevékenységét 2013-ban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Beruházási Bank (EIB) - ismertette szerdán, a pénzintézet éves sajtótájékoztatóján a bank elnöke, Werner Hoyer.

Hirdetés

A német bankár elmondta, hogy 2013-ban azzal a céllal igyekeztek minél több projekt finanszírozásában részt venni, hogy "rendkívüli időkre rendkívüli választ adjanak", ehhez pedig 10 milliárd eurós tőkeinjekciót kaptak a részvényesektől, az EU 28 tagállamától, és most a bank arról ad számot, hogy mihez kezdett ezzel az összeggel.

- Dióhéjban: a bank teljesítette vállalásait - közölte Hoyer, aki azt is kijelentette, hogy a továbbiakban is mindent megtesznek, hogy segítsék a válság leküzdését.

A bank közleményének tanúsága szerint az EIB 2013-ban 75,1 milliárd euró (mintegy 23,5 ezermilliárd forint) finanszírozást nyújtott, ennek pedig mintegy 90 százalékából, 67,1 milliárd euróból az Európai Unió tagállamaiban valósultak meg beruházások. Az országok szintjére lebontott adatokból kiderül, hogy Magyarországon a bank 2013-ban 755 millió euró (236,5 milliárd forint) finanszírozást nyújtott, ez a bank tevékenységének 1,1 százalékát tette ki.

A legtöbb pénzt, 10,6 és 10,3 milliárd eurót Spanyolországba és Olaszországba helyezte ki az Európai Beruházási Bank, Németországban és Franciaországban 7,4 illetve 7,8 milliárd euró értékű finanszírozást nyújtott az EIB. A legkevesebb hitelt, 35-40 millió eurót lett és luxemburgi projektek megvalósulásának támogatására helyezte ki az unió beruházási bankja.

Hoyer kiemelte: az EIB 2013-ban csaknem megduplázta a kis- és közepes vállalkozások (kkv), valamint a közepes piaci kapitalizációjú vállalatok támogatását. A közlemény szerint Európa szerte 2,8 millió embert foglalkoztató 230 ezer kisvállalkozás kapott valamilyen formában támogatást az EIB-től, összesen 21,9 milliárd euró összegben.

A sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy az EIB, az Európai Unió érdekeinek megfelelő célok megvalósulását támogatandó 17,2 milliárd euróval támogatta versenyképesség-növelő innovációs projektek megvalósulását, 19 milliárd euróval a környezet és a klíma védelmét szolgáló projekteket és 15,9 milliárd euróval a stratégiai infrastruktúrafejlesztést.

Hoyer hangsúlyozta: az EIB eredetileg 6 milliárd eurót szánt kifejezetten olyan projektek finanszírozására, amelyek célja a fiatalok munkanélküliségének mérséklése, ám végül 9,1 milliárd eurót folyósított ilyen célra. Ez nagy eredmény - hangoztatta Werner Hoyer.

A bank pénzügyi mutatói a pénzintézet közleménye alapján 2013-ban javultak 2012-höz képest, a tőkemegfelelés 23,1 százalékról a tőkeemelést követően 28,7 százalékra emelkedett a rossz hitelek aránya 0,2 százalékos, 2013 végén pedig a bank összes eszközének együttes értéke 512 milliárd eurót tett ki.

Hoyer arra is kitért, hogy a befektetések szintje továbbra is elmarad a válság előtti szinttől, ez pedig rontja a tagállamok növekedési potenciálját. Hoyer szerint a versenyképesség is romlik, mert a világ többi részén jóval magasabb a technológiai és innovációs befektetések szintje, mint az EU-ban és a tagállamok többségében, ezért a versenyképesség növelése érdekében ezekbe a területekbe kell jelentősen többet invesztálni.

- Ezt ma még erős helyzetből tehetjük, de ha nem nézünk szembe a kihívásokkal, nagyon nehéz helyzetbe kerülhetünk, tekintettel a globális versenyre - hangoztatta Hoyer, aki egyúttal világossá tette, hogy a bank a jövőben is folytatja a munkahelyteremtés és növekedésösztönzés támogatását kontraciklikus politikájával.

Kiemelt Partnereink