Szolgáltatók Egy bizonyos fejlettségi szint fölött természetes az átrendeződés az autóiparban

Egy bizonyos fejlettségi szint fölött természetes az átrendeződés az autóiparban

Beck András | 2019.11.19 06:00

Egy bizonyos fejlettségi szint fölött természetes az átrendeződés az autóiparban

Komoly fejlesztésekkel és új szolgáltatások bevezetésével készül az autóipari átalakulás utáni időkre a Magyarországon hét telephelyen jelen lévő autó- és gyáripar technikai szolgáltatója, a Leadec Kft. "A modern munkakörülmények a fiatalok számára is vonzóbbá teszik a céget" – állapította meg Dákai Ferenc, a cég ügyvezető igazgatója.

Hirdetés

– Ebben az évben milyen újdonságot hoztak ez el az Automotive Hungary kiállításra?
– Bemutattunk egy gyártástámogató alkalmazást, amely teljes képet ad arról a szolgáltatási portfólióról, amellyel az egyes ügyfeleinknek dolgozunk. A műszaki tisztítástól kezdve, a gyárépületek üzemeltetésén, a robotok karbantartásán át a kivitelezésig sokrétű támogatást nyújtunk az autóipari termeléshez. Teljes felelősséggel átvesszük a gyártó vállalatoktól az üzemeltetést. Az a feladatunk, hogy biztosítsuk a termelés folyamatosságát, azaz minden kiszervezett tevékenységért mi felelünk. A legegyszerűbb karbantartási tevékenységtől a legbonyolultabb műszaki és fejlesztési feladatok elvégzéséig ott vagyunk az autóipari gyárakban.

– Milyen méretű vállalat a Leadec?
– A Leadec egy nemzetközi nagyvállalat, az Egyesült Államoktól kezdve Kínán át számos országban jelen vagyunk. Összesen csaknem húszezer főt foglalkoztatunk globálisan, több mint kettőszáz telephelyen. Elsősorban az autóiparban tevékenykedünk és mindenhol ugyanazoknak a normáknak kell megfelelniük. Ezek alapján végezzük a szolgáltatásainkat a partnereink számára. Elsősorban az OEM-ek, azaz az autógyárak a partnereink, illetve a Tier1, Tier2 és Tier3-as szintű beszállítók.

– Magyarországon hány telephelyen működnek?
– Jelenleg hét telephelyünk van, ezek közül kettőt idén adtunk át. A társaság munkavállalóinak száma eléri a 700 főt. Büszkék vagyunk arra, hogy munkatársaink jelentős része tíz évnél is régebben dolgozik nálunk. Ebből is látszik, hogy egy komplett életpálya modellt tudunk felmutatni számukra.

– Mióta dolgozik a cégnél?
– 1996-óta, tehát már 23 éve. Örömmel kijelenthetem, hogy ezalatt soha nem foglalkoztam ugyanazokkal a feladatokkal, nagyon változatos volt a munkám, mindig más telephelyen más típusú feladatokat kaptam. Folyamatosan megvolt az előrelépési lehetőség. A vállalaton belüli szaktudás áramlását egyébként egy szakértői hálózat segíti, amelyen belül a magyar kollégáink is hozzáférnek akár a legfrissebb technológiai információkhoz. Érdemi a vállalatcsoporton belüli munkaerő-áramlás. Most is dolgozik például nálunk egy kolléga Stuttgartból, és vannak olyan munkavállalóink, akik Németországban vagy az Egyesült Államokban tölthetnek el bizonyos időt. Erre még Kínában is volt példa. Munkatársaink egy nemzetközi hálózat szakértői tagjává válnak.

– Miként látja az autóipar általános helyzetét?
– Nagy változások figyelhetők meg az autóiparban, sokan visszaesésről beszélnek, de mi ezt másként látjuk. Azt gondoljuk, hogy egy bizonyos fejlettségi szint elérése után más irányokat keres az iparág. Ez úgy is felfogható, hogy alapvetően átrendeződésről van szó. Minden, ami digitális és folyamatorientált módon működik, az energiát és pénzt takarít meg nekünk és a megbízóinknak. Emellett nem utolsósorban szolgálja a környezetvédelmet is.

– Hogyan készülnek az autóipar jövőjére?
– Tavaly lecseréltük a komplett operációs rendszerünket, az összes számítógépünket, a karbantartási rendszerünket papírmentessé állítottuk át. Digitalizáltunk olyan globális vállalatirányítási folyamatokat, mint a beszerzés. Magyarországon összesen húszezer berendezést üzemeltetünk teljes felelősséggel, minden egyes gépnél évente legalább három-négy olyan beavatkozás történik, amely papírmunkával járt eddig. Digitalizáltuk mindezeket a folyamatokat és teljesen papírmentessé tettük a munkánkat.

– Ez milyen egyszerűsítéseket hoz a hétköznapokban?
– Egy karbantartás támogató szoftver jelezi, ha feladata a keletkezik a karbantartónak, aki ezt követően egy digitális ellenőrzőlistán halad végig digitális eszközökön, végül digitális aláírással nyugtázza a beavatkozás végét. A dokumentumok közül semmit sem kell kinyomtatni, semmit nem kell beszkennelni és egyáltalán nincs szükség egyéb adminisztrációra. A javítási, vagy egyéb munka végeztével egyből rendelkezésre állnak a szükséges dokumentumok. Ezek a munkakörülmények a fiatalok számára is vonzóbbá teszik a céget, amit nagyon fontosnak tartunk. Magyarországon különösen nagy a munkaerőhiány, de ez az egész régióra jellemző. Hiszünk benne, hogy ezek a modern munkakörülmények vonzóak az új munkaerő felkutatásakor, tapasztalataink szerint ez pedig különösen az Y-generációnál, a frissen végzett mérnököknél döntő szempont lehet.

– Az idősebb kollégák, hogy fogadták az újításokat?
– Meglepően könnyen elsajátították a szükséges tudást, igaz az elején kicsit botladozva, de rendkívüli érdeklődéssel álltak hozzá a változáshoz. Így alapvetően csak pozitív tapasztalataink vannak az átállással kapcsolatban.

– Mikor jelennek meg a digitális átalakulás első eredményei?
– Erre az átállásra nagyon sok erőforrást fordítottunk, de a gyümölcseit már az idén látjuk. Forgalmunk részben ennek köszönhetően több mint tizenöt százalékkal meghaladja az előző év azonos időszakában elért értéket. Emellett olyan tárgyalások is folyamatban vannak, amelyek kapcsán újabb projekteket indíthatunk el, az is elképzelhető, hogy új telephelyen is megjelenik a cég még ebben az esztendőben.

Kiemelt Partnereink