Szolgáltatók Eddigi legjobb évét zárja a Maxi-Szer

Eddigi legjobb évét zárja a Maxi-Szer

Pörge Béla | 2022.01.01 16:21

Eddigi legjobb évét zárja a Maxi-Szer

A Maxi-Szer új lézervágó berendezése. | Fotó: Maxi-Szer

Ivony Csaba, a Maxi-Szer Kft. ügyvezetője értékelte a vállalat 2021-es évét, sőt, a cég fennállásának 25. évfordulója kapcsán egy kicsit az elmúlt éveket is. A Maxi-Szer idei éve kifejezetten mozgalmasan és sikeresen alakult, új beruházásokban sem szenvedett hiányt a vállalat.

Hirdetés

- Hogyan értékelné a Maxi-Szer Kft. idei évét?

- Csakúgy mint mindenkit, ez az év bennünket is jelentős kihívások elé állított. Kezdve a járvány miatt kialakult helyzettel: a home office részleges bevezetésével és az egészségügyi előírások betartásával. Hála Istennek a kollégáimat nem érintette súlyosan a járvány, illetve aki beteg lett, az viszonylag hamar meggyógyult.

Talán az idei év volt az, ahol először nem üres Excel táblával nyitottunk, voltak áthúzódó és új rendeléseink januárban. Ha jól végiggondolom, a forgalmunk hónapról hónapra egyenletesen alakult. Még a nyárra jellemző visszaesés sem volt olyan mértékű, mint korábban. Az év végéhez közeledve – szokás szerint – felgyorsultak az események.

- Az ellátási láncok törékenyebbé váltak a járvány következtében, valamint a különböző nyersanyaghiányok, illetve a chiphiány miatt. Ezzel együtt felértékelődött a készletek szerepe, ez hogyan hatott a cég életére?

- Az év első felében két problémával szembesültünk. Az egyik az alapanyaghiány volt, a másik az ezzel együtt járó folyamatos áremelkedés. Az év második felében alapanyag már volt - csak éppen a tavalyi évhez képest jelentősen magasabb áron. Óriási szerencsénk volt, hogy raktártechnikai rendszerelemekből folyamatos készlettel rendelkeztünk és az alapanyagoknál is próbáltunk egy általános készletet tartani. A chiphiány eddig minket nem érintett. A beruházásainkat azonban jelentős többletköltséggel sikerült csak befejezni.

- Érezhető fellendülés a forgalmukban?

- Forgalom szempontjából az eddigi legsikeresebb évünk 2019 volt. A számok azt mutatják, hogy ebben az évben az akkori árbevételünket sikerült több mint harminc százalékkal növelni. Ez elsősorban a meglévő fő partnereink bővülő rendelésállományának, másfelől új partnereink projektjeinek köszönhető.

Ivony Csaba, a Maxi-Szer ügyvezetője.

Ivony Csaba, a Maxi-Szer ügyvezetője. | Fotó: Maxi-Szer

- Milyen változások történtek a Maxi-Szer életében 2021-ben?

- Nagyon mozgalmas év volt a tavalyi, még a két ünnep között is volt kiszállításunk. Visszatérve az évre: túl vagyunk egy építkezésen, önerőből felépült az új gyártócsarnokunk. Erre a beruházásra azért volt szükség, mert előbb-utóbb tervben volt egy lézervágó berendezés beszerzése.

A lépések olyan jól jöttek ki, hogy amikor már elindult a csarnok kivitelezése, akkor kaptuk az értesítést, hogy a pályázatunk pozitív elbírálásban részesült. Fedél alatt volt a csarnok, mikor megérkezett a berendezés. A lézervágó berendezés mellé kerültek át az új csarnokba az élhajlító gépek is. Ettől a beruházástól nagyon sokat várunk. Optimista vagyok, mert a beüzemelést követő első hónapban is volt már olyan műszak, amikor a gép teljes kihasználtsággal működött.

- A vállalat decemberben ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját Maxi-Szer Kft. néven. Ez egy emberöltő, mik voltak a legfontosabb változások, mérföldkövek a cég életében?

- Az első raktárunk 25 éve édesapám garázsa volt. Mondhatjuk, hogy mi is garázscégként indultunk? Összességében a legnagyobb változás, mérföldkő talán az, hogy raktártechnikai tervező, kereskedő vállalkozásból intralogisztikai gyártókká váltunk. Amikor megvásároltuk a kazári telephelyünket - bármilyen lepusztult állapotban is volt – abban nagy fantáziát láttunk. Ahhoz, hogy gyártók legyünk, kellett ez a telephely, kellettek a lakatos kollégák, a korábbi sikeres pályázatok, beruházások.

Nagyon élveztük az elmúlt 25 évet az összes nehézségével, kihívásaival együtt. Nagyon várjuk a következő 25 évet is!

- Mennyiben más ma a raktártechnika, mint 25 éve?

- Valahol már említettem, hogy 25 évvel ezelőtt talán három meghatározó raktártechnikai vállalkozás volt jelen hazánkban. Ma már talán nincs olyan európai nagy gyártó, aki ne képviselné magát idehaza. Emellett azt szoktam mondani, hogy a raktártechnikai cégek osztódással szaporodnak.

Technikailag azonban nagyon sok változás történt. Megjelentek az automata raktározási megoldások, a teljes raktározási palettát lefedő szolgáltatások.

- Milyen modern, akár Ipar 4.0-ás megoldásokat alkalmaznak?

- Lemezmegmunkáló gépeink NC vagy CNC vezérlésűek. Az új lézervágó berendezés nem csak lemez, hanem szálanyag (cső, zártszelvény) megmunkálására is alkalmas. Idén nem csak az eszközparkunkat fejlesztettük jelentősen, hanem az ehhez kapcsolódó szoftverállományt is. Beruháztunk teríték optimalizáló programra, ami költségvetéskészítő modullal is rendelkezik. Ha helyesen töltjük fel az adatállományt, akkor az ajánlatadás gyakorlatilag automatikusan történhet.

Fotó: Maxi-Szer

A tervezésben, modellezésben az eddigi CAD és látványtervező szoftverek mellett a Solid Edge megoldásaival bővítettük a lehetőségeinket.

- Ma komoly kihívás a cégeknek a körforgásos gazdálkodás bevezetése. Foglalkoznak ezzel a témával?

- A környezetvédelem, a fenntartható gazdaság az egyik fő szempont vállalkozásunknál. Természetesen a hulladékot szelektíven gyűjtjük, ez nem újdonság. Partnereinkkel egyeztetve a logisztikai eszközök, vontatmányok javításával, karbantartásával is foglalkozunk. Egyúttal megkezdtük a használaton kívüli logisztikai eszközök újrahasznosítását. Ezek vagy átalakítva vagy felújítva kerülnek vissza a logisztikai folytamba.

A raktártechnikában ez egyszerűbb téma. Az ellátási láncokban tapasztalható nehézségek ráirányították a figyelmet a használt állványrendszerek újra hasznosítására. Épp most építünk egy olyan polcos galériás rendszert, ahol a lépcső, korlátelemek, járófelületi elemek egy része egy korábban lebontott rendszerből kerültek ki és hasznosulnak újra. Ez nagyon jó kihívás, szép feladat

Tetszett ez a cikk? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink