Szolgáltatók Bujdosó Andrea: Figyelek arra, hogy ne legyen a fizetésekben nemi megkülönböztetés

Bujdosó Andrea: Figyelek arra, hogy ne legyen a fizetésekben nemi megkülönböztetés

autopro.hu/P.M. | 2017.10.13 12:30

Bujdosó Andrea: Figyelek arra, hogy ne legyen a fizetésekben nemi megkülönböztetés

A héten zajlik az HBLF (Hungarian Business Leaders Forum) konferencia, amin vállalatvezetők írják alá azt a Sokszínűségi Kartát, melynek célja a diszkriminációmentes vállalati struktúra. Bujdosó Andrea, a Shell Hungary idén februárban megválasztott vezetője is aláírja.

Hirdetés

Az Indexnek adott interjúban úgy fogalmazott, a Shellnél körülbelül 65 százalék a női munkavállalók aránya. 40 százalék fölötti a középvezetők, de már csak 30 százalék a felső vezetők aránya. Ebben az évben elérték, hogy az igazgatóságban fele-fele arányban vannak nők és férfiak.

– Szerintem a legjobb befektetés mindig az, amit az emberekbe fektetünk bele. Amikor felveszünk valakit, nem azt nézzük, hogy férfi vagy nő. Később viszont bátorítjuk a hölgyeket arra, hogy tovább lépjenek a karrierúton. Egyrészt mentoráljuk őket, ami nálunk formális folyamat: kijelöljük a mentorokat és mentoráltak is, akik rendszeresen találkoznak, beszélgetnek. Másrészt, ha megnyílik egy pozíció, mindig gondolkodunk, hogy van-e olyan nő, aki felkészült rá. Direktben meg is keressük őket azzal, hogy szeretnének-e pályázni, bátorítjuk őket, hogy tegyék meg. A nők ugyanis mindig kicsit nehezebben érzik magukat megfelelőnek magasabb pozícióra. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy kizárólag nemi alapon történik a kiválasztás. Mindig érdemi alapon választunk, de szeretjük, ha van női jelölt is a pozíciókra. Ha egy nő tényleg akar érvényesülni, megvan hozzá a képessége, készsége, akkor azt megteheti.

Az Eurostat nemrég hozta nyilvánosságra, hogy Magyarországon egy férfi vezető átlagosan 33,7 százalékkal keres többet, mint az ugyanolyan vezető nő. Tehát a női vezetők az évben két hónapért nem kapják meg az őket megillető fizetést. Ez az arány az EU-országok közül Magyarországon a legrosszabb, az uniós átlag 27 százalékos.

– A Shellnél sávos rendszer van, ami átlátható és köztudott, hogy a sávon belül milyen alsó és felső határ van. Vezetőként figyelek arra, hogy ne legyen a fizetésekben nemi megkülönböztetés. Másfelől az a tapasztalatom, hogy a férfiak magasabb fizetést kérnek ugyanarra a munkakörre. Ez kulturális dolog is, ugyanis őket tartja a társadalom családfenntartónak.

Kiemelt Partnereink