Szolgáltatók Biztos megoldást jelentenek a Glovita kesztyűi

Biztos megoldást jelentenek a Glovita kesztyűi

Pörge Béla | 2021.12.15 07:21

Biztos megoldást jelentenek a Glovita kesztyűi

Fotó: Glovita Kesztyű Zrt.

Szabó György, a győri Glovita Kesztyű Zrt. kereskedelmi és marketing igazgatója az autopro.hu-nak adott interjúban elárulta, milyen technológiával készülnek a cég kesztyűi, melyek a legnépszerűbb termékei a vállalatnak, illetve azt is, melyik iparágból érkezik a Glovita legtöbb ügyfele.

Hirdetés

- Mióta foglalkozik munkavédelmi kesztyűk gyártásával a Glovita Kesztyű Zrt.?

- 1929-ben a Heller és Askonas osztrák gyár alapította az üzemet az egykori ágyúgyár helyén. A kezdetek harisnyagyártással indultak, később már félautomata gépeken profilba került a kesztyűgyártás is.

1970-től kezdődött a divat- és munkavédelmi kesztyűk gyártása japán automata kötőgépeken. A távol-keleti konkurencia és a vásárlói szokások megváltozása miatt az utcai kesztyűk viselete háttérbe szorult, így felhagytunk a divatkesztyűk gyártásával, és minden tudásunkat, tapasztalatunkat a munka- és áruvédelmi kesztyűk fejlesztésére és gyártására fordítottuk.

- Mennyi kesztyűt gyártanak egy évben? Milyen munkavédelmi kesztyűket készítenek?

- Az éves gyártókapacitásunk meghaladja a hatmillió pár kötött munkavédelmi kesztyűt, melyekhez felhasználunk pamutot, poliamidot, poliésztert, hőálló Nomexet, hő- és vágásálló Kevlárt, valamint különböző speciális tulajdonságokkal rendelkező műszaki fonaltípusokat is.

A kötött kesztyűn kívül mártott munkavédelmi kesztyűket is forgalmazunk. A sokféle anyag lehetővé teszi a változatos vevőigények kiszolgálását.

- Milyen iparágakból érkeznek az ügyfeleik?

- A műszeripartól az anyagmozgatáson át az autó-, élelmiszer- és építőipar, mezőgazdaság, fémmegmunkálás és az egészségügy területén dolgozhatnak kötött kesztyűben. A felhasználási területek között az autóipar és autóipari beszállítók teszik ki a legnagyobb hányadot.

Vevőink a kedvező földrajzi elhelyezkedés miatt rövid szállítási határidők vállalásával, jó minőségű kesztyűket kapnak. Termelésünk 25 százalékát itthon, 75 százalékát pedig nyugat-európai piacokon értékesítjük.

- Mi a legnépszerűbb termékük?

- Az elektrosztatikus kisülés (ESD) elleni védelem az elektronikai ipar számára - így az autóipari beszállítóknál, a félvezetők gyártásánál vagy a világítástechnikai iparban - elengedhetetlen feladat. Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy a kész alkatrész teljesen használhatatlanná válhat, vagy javítása többlet költségeket eredményez a nagy mennyiségű szennyeződések és a por miatt. Ebből adódóan biztos megoldást jelent a mikroszálas ESD védelmi kesztyűk alkalmazása, amely megakadályozza az elektronikai alkatrészek károsodását.

Fotó: Glovita Kesztyű Zrt.

Az ESD kesztyű lehetővé teszi viselőinek, hogy elektromos alkatrészeket egy munkafolyamatban szereljenek, és tisztán tartsanak.

- Milyen anyagból készül az ESD kesztyű?

- A speciális ESD tulajdonságot a Thunderon fonal vagy ezüstszál hozzáadásával érjük el. A kényelmi funkciókat és a megfelelő formát a pamut és a poliamid fonal biztosítja.

- A kesztyűgyártáson kívül foglalkozik mással is a cég?

- Igen, a Glovita Kesztyű Zrt. nemcsak kötött kesztyűgyártással foglalkozik, hanem a németországi SEIZ GmbH kizárólagos magyarországi forgalmazója.

- Milyen kesztyűket forgalmaznak?

- Az általunk forgalmazott SEIZ kesztyűk közül kiemelném a DIPTEX 115 modellt. Ez a varrás nélküli ötujjas védőkesztyű nylon és Spandex fonalból kötött, a tenyéren pedig nitril habos bevonattal ellátott. Ezek az alapanyagok együtt tudják biztosítani azokat a kiemelkedő tulajdonságokat, mint nagyon magas fogásbiztonság és kopásállóság.

Fotó: Glovita Kesztyű Zrt.

Folyadéktaszító tulajdonsága miatt a nedves munkadaraboknál is nagyon jól használható. Képernyőérintő funkcióval is ellátott, így a viselőjének lehetővé teszi az érintőképernyő használatát.

- Turbulens időket élünk. Hogyan befolyásolja a járvány és a válság a kesztyűk iránti keresletet?

- Az iparág szereplőinek igényeit alapvetően nem a járvány hatásai mozgatják. A Glovita kézvédelmi termékek a védelmi kategóriáknak megfelelően készülnek. Az elsődleges szempont hogy, a munkavédelmi balesetek által okozott magas kockázatú sérülésektől, maradandó egészségkárosodástól megóvják a munkavállalókat.

- Hogyan változott a kesztyűk gyártástechnológiája az évek során?

- A technika fejlődésével a láncberakásos gépek helyett elérhetővé váltak az automata kötőgépek. Így a Glovita is fejlesztette a gépparkját, ezáltal növelve a gyártás minőségét és kapacitását. A Glovitánál magas hozzáadott értékű, környezetbarát kötési technológiákat alkalmazunk, minden munkafolyamatra megfelelő kézvédelmi megoldást ajánlunk.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink