Szolgáltatók Beszáll az atomprojektbe az evopro

Beszáll az atomprojektbe az evopro

MTI | 2015.02.06 16:48

Beszáll az atomprojektbe az evopro

Az evopro mérnöki iroda együttműködési megállapodást írt alá a főként megújuló és nukleáris energiatermelési megoldásokat kínáló Areva GmbH-val, ami hozzájárul ahhoz, hogy a két vállalat sikerrel pályázhasson a 2018-ban induló paksi beruházásban való részvételre - mondta Bodnár Balázs, az evopro Systems Engineering Kft. ügyvezető igazgatója.

Hirdetés

A budapesti aláíráson pénteken az ipari megoldásokat szállító, budapesti székhelyű mérnöki csoport ügyvezető igazgatója hozzátette: az Areván keresztül az evopronak lehetősége nyílik nemzetközi környezetben nagyobb tapasztalatot szerezni az atomerőművi irányítástechnikai rendszerek tervezésében, kivitelezésében, beüzemelésében.

Bodnár Balázs kiemelte: az evopro tudatosan készül a részvételre a nukleáris energetikában. Nemzetközi környezetben a Siemens számára végzett erőművi irányítástechnikai rendszertesztelést, valamint világszerte számos erőművi üzembe helyezést valósított meg, amelyek megalapozták a mostani megállapodást.

Az ügyvezető igazgató elmondta: Pakson az 1-4-es blokkokon az Areva irányítástechnikai rendszere van telepítve. Mivel ez 15 éve készült el, szó van arról is, hogy modernizálni kell ezt a rendszert - tette hozzá.

Az Areva fő tevékenységi köre az atomerőművi rendszerek szállítása, de foglalkoznak megújuló energiához kapcsolódó, alacsony szén-dioxid kibocsátású rendszerekkel, szélerőművekkel is - ismertette az ügyvezető igazgató.

Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára elmondta: a megállapodás alátámasztja a magyar gazdaságpolitika vízióját, hogy Magyarország tudását, tapasztalatát be kell vonni a nemzetközi vérkeringésbe. Hozzátette: az áruk kivitelénél talán még fontosabb a sokkal nagyobb hozzáadott értéket képviselő tudás exportja

Szabó László örömét fejezte ki, hogy az evopro meg tudott felelni az Areva komoly minőségbiztosítási elvárásainak. Bízik benne, hogy a magyar mérnöki tudás nemzetgazdasági hasznot is tud hozni, a magyar gazdaságnak is sikertörténete lesz az együttműködés.

A magyar kormány szándéka a magas hozzáadott értékű szellemi termékek létrehozásának a támogatása - mondta, hozzátéve, hogy a tudás magasabb szintre emeléséhez nemzetközi segítség kell. Az államtitkár bízik benne, hogy a megállapodás továbbfejlődik, és hamarosan komoly ipari szerződéseket is eredményez.

Frank Apel, az Areva közép- és észak-európai értékesítési alelnöke elmondta: az Areva 45 ezer alkalmazottal, 31 országban van jelen, 17 új erőmű építésében vesz részt. Óriási mértékben nő az igény a villamos energia iránt a jövőben, amivel párhuzamosan mindenki igyekszik csökkenteni a szén-dioxid kibocsátást, ez pedig óriási feladat elé állítja a nukleáris erőműveket - mondta.

Az Areva a világ legnagyobb biztonságtechnikai tesztüzemét működteti, az 1960-as évektől beszállítója az összes német atomerőműnek - mondta Frank Apel.

Kiemelte: az evoproval aláírt megállapodás tovább erősíti az Areva és a magyar nukleáris ipar közötti kapcsolatot és támogatja a cég modernizációs és új létesítmények kialakításával kapcsolatos terveit. A következő három évben nemzetközi nukleáris projektekben való közös részvétel lehetővé teszi azoknak a tapasztalatoknak a megszerzését, amelyekkel az Areva az evopro közreműködésével sikerrel pályázhat részvételre a paksi beruházásban - tette hozzá.

Kiemelt Partnereink