Szolgáltatók Bérvita: csalódtak a szakszervezetek

Bérvita: csalódtak a szakszervezetek

MTI | 2015.12.23 14:00

Bérvita: csalódtak a szakszervezetek

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) szerint a jövő évi minimálbérről és a garantált bérminimumról kedden született részleges megállapodás csupán a bérek 5,7 százalékos emelését rögzítette, ami nem járul hozzá a keresetek érdemi növekedéséhez.

Hirdetés

A SZEF emlékeztet arra, hogy a szakszervezetek a bértárgyalások kezdetén még a bruttó minimálbér 9, a bruttó garantált bérminimum 13 százalékos emelését tartották szükségesnek.

A szervezet szerint az egyezségben rögzített 111 ezer forintos bruttó minimálbér és a 129 ezer forintos bruttó garantált bérminimum alapján kiszámítható nettó összegek továbbra is messze vannak a statisztikai mérések alapján megállapított megélhetési minimumtól. A megállapodásban szereplő szakmunkás bérminimum nettó összege kétezer forinttal marad el ettől - mutattak rá.

Hangsúlyozták: a szakszervezet célja az, hogy a minimálbér nettó értéke a következő években érje el a létminimum szintjét.

A SZEF sajnálattal vette tudomásul, hogy nem született teljes megállapodás a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF), mivel a munkavállalói oldalon nem alakult ki konszenzus, ugyanis a részleges megállapodásban rögzített béreket a Magyar Szakszervezeti Szövetség elfogadhatatlannak tartotta.

A SZEF szerint ugyanakkor a kedden aláírt egyezség tükrében elmondható, hogy a VKF ülései csupán a társadalmi párbeszéd látszatát tartották fenn.

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) szakszervezeti konföderáció nem tagja a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának. A keddi megállapodást a fórum szakszervezeti oldalának három tagja közül a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája és a Munkástanácsok Országos Szövetsége írta alá, a Magyar Szakszervezeti Szövetsége nem értett egyet a kialakult javaslatokkal.

Kiemelt Partnereink