Szolgáltatók Az RRI világítja meg a K+F előtti utat

Az RRI világítja meg a K+F előtti utat

autopro.hu | 2014.02.24 15:45

Az RRI világítja meg a K+F előtti utat

Az Európai Bizottság által támogatott projektben vesz részt a győri Mobilis Közhasznú Nonprofit Kft. Az RRI Tools projekt során elkészülő új modell célja, hogy elősegítse a tudomány és a társadalom kapcsolatának fejlesztését Európában.

Hirdetés

A három éven keresztül tartó RRI Tools projektet február közepén indították útjára a résztvevő partnerek Brüsszelben. Az Európai Bizottság (EB) Hetedik Keretprogramja (FP7 2007-2013) által finanszírozott projekt célja, hogy elősegítse Európában a felelősségteljes kutatást és innovációt (Responsible Research and Innovation – RRI), annak érdekében, hogy a tudomány az európai társadalommal harmonikus és hatékony kapcsolatban álljon.

Az RRI olyan folyamat, amelyben minden társadalmi szereplő (kutatók, állampolgárok, politikai döntéshozók, vállalatok) közösen munkálkodik a teljes kutatási és innovációs folyamaton keresztül, annak érdekében, hogy összehangolják az eredményeket az európai társadalom értékeivel, szükségleteivel és elvárásaival.

A felelősségteljes kutatás és innováció, tehát az RRI hat területet ölel fel a kutatással és innovációval kapcsolatban: a nyilvánosság bevonása, a tudományok formális és nem formális oktatása, a nemek közötti egyenlőség, etikai kérdések, a tudományos eredményekhez való nyilvános hozzáférés, illetve a kutatás és innováció irányítása.

A győri Mobilis épülete

Az RRI az Európai Bizottság új kutatási és innovációs keretprogramjának, a Horizon 2020 programnak központi eleme.

– A Horizon 2020 tudomány a társadalommal és a társadalomért programterülete az FP7 keretprogram tudomány a társadalomban program természetes továbbfejlődése, a felelősségteljes kutatás és innováció kérdése pedig a Horizon 2020 horizontális eleme – monta el a nyitómegbeszélésen Philippe Galiay az Európai Bizottság kutatási főigazgatóságáról.

A projekt 7 millió eurós költségvetéssel gazdálkodik és Európa-szerte 30 országot elérve, 26 intézmény együttműködésével valósul meg.

A projekt során olyan innovatív és kreatív eszköztárat fejlesztenek ki, amely praktikus digitális eszközöket és különféle intézkedéseket foglal magában a kutatási és innovációs tevékenység felelősségteljes folytatására, az eredmények disszeminációjára, a kapcsolódó képzések lebonyolítására, valamint a téma iránti társadalmi figyelem felkeltésére fókuszálnak.

Az eszközkészlet kialakításába, majd pedig az eszközök használatba vételébe, a kutatási és innovációs értéklánc valamennyi résztvevőjét, érdekeltjét bevonják. A projekt kiemelt figyelmet fordít a politikai döntéshozók bevonására annak érdekében, hogy jelentős hatást tudjon kifejteni a jövő K+I irányítására. Az eszközök közös gondolkodáson alapszanak és nagyban építenek a meglévő RRI jó gyakorlatokra.

A projekt megvalósítása, a kreativitás és a folyamat iránti elkötelezettség fokozása érdekében együttműködésen és széleskörű partneri részvételen alapul.

A végső cél egy olyan gyakorlati közösség létrehozása, amely összekapcsolja azokat a személyeket és intézményeket, akik osztoznak ebben a vízióban és aktívan alakítani készek ezt az új tudományos és társadalmi jövőképet.

– Biztosak vagyunk benne, hogy az RRI Tools projekt hozzájárul majd az Európa 2020 stratégia megvalósításához, elősegítve, hogy a kutatás és innováció Európában olyan folyamattá váljon, amely korunk nagy kihívásaira ad választ, és amely során a társadalmi párbeszéd kötelező – mondja a projekt koordinátora, Ignasi López a spanyol la Caixa alapítványtól.

Tizenkilenc nemzeti hálózati központ segíti majd elő a különböző résztvevők bevonását az eszközkészlet fejlesztési és disszeminációs folyamatába. A központok, úgynevezett HUB-ok nemzeti és regionális szinten bevont résztvevők között népszerűsítik a felelősségteljes kutatás és innováció gondolatát, és a kidolgozott eszközöket. A magyarországi nemzeti HUB koordinátora Szilasi Péter Tamás, a Mobilis Interaktív Kiállítási Központ ügyvezetője.

Kiemelt Partnereink