Szolgáltatók Átadták a szolnoki ipari park gyártócsarnoknak is alkalmas szolgáltatóházát

Átadták a szolnoki ipari park gyártócsarnoknak is alkalmas szolgáltatóházát

MTI | 2014.09.15 15:55

Átadták a szolnoki ipari park gyártócsarnoknak is alkalmas szolgáltatóházát

Elkészült a Gima Szolnok Ipari Logisztikai Parkban az ipartelepítést segítő két új vállalkozói ház, valamint egy IT szolgáltatóház - jelentette be Koós László, a parkot működtető kft. ügyvezető igazgatója a hétfői szolnoki átadáson.

Hirdetés

Az együttesen 1200 millió forint értékű beruházás európai uniós segítséggel valósult meg, miután a cég sikeres pályázata révén 50 százalékos, kereken 600 millió forintos támogatást kapott az Új Széchenyi Terv Észak-Alföldi Operatív Programjából (ÉAOP) a kivitelezésre - tette hozzá a cégvezető.

Kiemelte, hogy a projekt keretében felépült korszerű, 668 négyzetméteres IT szolgáltatóház segítségével látványosan bővült az alföldi megyeszékhely ipari parkjának informatikai támogatottsága.

Ismertetése szerint ez a létesítmény a legmodernebb felhőalapú szolgáltatást nyújtó szerver központnak és data centernek ad otthont, hogy ily módon egyfajta versenyelőnyt biztosítsanak a betelepülőknek. Továbbá ezen központon át valósul meg az a szélessávú üvegszálas internet és IP telefon-szolgáltatás, amely lehetővé teszi például egy banki elszámoló központ, egy K+F+I fejlesztő vagy egy külföldről is átprogramozható gépipari gyártó bázis letelepülését a parkban.

Koós László kitért arra is, hogy a szükséges elektromos energiát jelentős részben egy 500 kwp teljesítményű napelemes erőmű szolgáltatja az üzemelő eszközök számára. A közvilágítási hálózatba tesztelési céllal beépítették a legmodernebb magyar fejlesztésű LED-es világítótesteket, hogy minden érdeklődő a gyakorlatban győződhessen meg róla, működtetésük gazdaságosabb-e a hagyományos technikai megoldásoknál.

A két, fejépülettel és a hozzá tartozó csarnokrésszel elkészült vállalkozói házak gyártócsarnoknak is alkalmasak, az épületekbe legalább öt vállalkozás beköltözését várják az átadás utáni években. A csarnokok sem nélkülözik a világszínvonalú technikai megoldásokat, így a leghatékonyabb Kübler gyártmányú energiatakarékos feketesugárzókkal, valamint a megújuló infrasugárzókkal szerelték fel őket. A vállalkozói házakba települő vállalatok közvetlenül közel félszáz új munkahelyet teremthetnek a megyeszékhelyen.

Szalay Ferenc (Fidesz) polgármester jelezte, hogy jól döntött a GIMA, amikor Szolnok nyugati részén alakított ki ipari parkot, mert ez a létesítmény lesz legközelebb az épülő M4-es autópályához, ami külföldi befektető által mindig favorizált földrajzi ipartelepítési tényező.

Örömtelinek nevezte, hogy a városban már három nagy ipari park található, az AC-DC parkot például a megszűnt papírgyár helyén hozták létre, az önkormányzat által fenntartott 126 hektáros ipari park pedig éppen a napokban telt be a kínai-magyar beruházásban megépítendő citromsavgyár alapkőletételével.

Kiemelt Partnereink