Szolgáltatók Andreas Chromy: a decentralizált automatizálás az erősségünk

Andreas Chromy: a decentralizált automatizálás az erősségünk

autopro.hu | 2016.04.15 12:28

Andreas Chromy: a decentralizált automatizálás az erősségünk

A Murrelektronik megvetette a lábát a szerszámgépgyártás, raktározás, élelmiszeripar, logisztika, automatizálás, repülőtéri technológia területén, de ezek mellett a kezdetektől fogva az egyik legfontosabb területüknek az autóipar számít. Andreas Chromy, a Murrelektronik Austria & CEE ügyvezetője válaszolt az autopro.hu kérdéseire.

Hirdetés

– A Murrelektronik-csoport a decentralizált automatizálás nemzetközi szakértője. Mit jelent ez a gyakorlatban, milyen tevékenységgel foglalkoznak?
– A Murrelektronik elektromos és elektronikus gépek és berendezések installálásához fejleszt és gyárt kiváló minőséget képviselő, innovatív termékeket. Kulcsfontosságú számunkra, hogy olyan termékekkel jelenjünk meg a piacon, amelyek képesek testre szabottan kielégíteni a felhasználóink igényeit. Cégünk fő kompetenciája a decentralizált automatizálás, amely a gyakorlatban azt jelenti, hogy az automatizálási elemek nem a kapcsolószekrényekben helyezkednek el, hanem a terepen, azaz az üzemi környezetben. Ez a megoldás, a Zero Cabinet jelentősen leegyszerűsíti a telepítést, hiszen egyszerűbb a kábelezés, így a sok egyéb fontos előny mellett költségmegtakarítást eredményez már az installálás fázisában is. Ezen felül a terepibuszok folyamatosan frissülő információt adnak a gépek aktuális állapotáról, így pontosabb diagnosztizálást tesznek lehetővé.

Andreas Chromy

– Milyen utat járt be a cég, mire kivívta a jelenlegi helyét a nemzetközi piacon?
– A jelenleg 50 országban jelen lévő, 2000 alkalmazottat foglalkoztató Murrelektronik csoportot 1975-ben alapította Franz Hafner. Cégünk organikusan nőtt az elmúlt 40 év során akár az ügyfélkört, az értékesítést vagy az alkalmazottak számát tekintjük, de még mindig a Hafner család tulajdonában áll vállalatunk. A nemzetközi piacra a nyolcvanas évektől léptünk ki. A termékeket tekintve mérföldkő volt a Cube-rendszer 2004-es piaci bevezetése, illetve a regionális terjeszkedés terén 2007-től a közép-kelet-európai régióban a leányvállalatok megalapítása. Mostanra öt gyártó telephellyel és négy logisztikai központtal rendelkezünk világszerte. A közép-kelet európai piacot rendkívül dinamikusan fejlődő és ezért növekedési lehetőségeket jelentő régiónak látjuk, ahol a vállalatunknak sikerült a csoportátlagot meghaladó mértékben növelni a forgalmát az utóbbi években. A legfontosabb KKE-piac Szlovákia és Magyarország. A térségbeli országok mellett jelentős potenciált látunk Ázsiában, ahol nemrégiben megalapítottuk szingapúri leányvállalatunkat, de terjeszkedünk az Egyesült Államokban, Kanadában és Mexikóban is.

– Melyek az ismertebb vevőik, milyen típusú cégek számíthatnak leginkább az Önök szakértelmére?
– Vállalatunknak globálisan több mint 22 ezer ügyfele van. Megvetettük a lábunkat a szerszámgépgyártás, raktározás, élelmiszeripar, logisztika, automatizálás, repülőtéri technológia területén is, de ezek mellett a kezdetektől fogva az egyik legfontosabb területünk az autóipar. Az autóipari ügyfeleink között találjuk a BMW, Ford, Kia, Skoda és a Lutz Precision vállalatokat, Magyarországon pedig az Audi és a Daimler tartoznak a cég ügyfelei közé. Elmondhatjuk, hogy nem csak földrajzilag, hanem a különféle iparágakat tekintve is széles a lefedettségünk.

– Aktuális trend világszerte az Ipar 4.0. Milyen válaszokat kínál az ezzel kapcsolatos kihívásokra a Murrelektronik?

– A Murrelektronik célja, hogy az emberek, az objektumok és a rendszerek összekapcsolásával olyan dinamikus, önszerveződő, vállalatokon átnyúló értékteremtő hálózatokat hozzon lére, amelyek különböző szempontok – például költségek, rendelkezésre állás és az erőforrások felhasználása – alapján folyamatosan, valós időben optimalizálhatók. Konkrét példát is hadd mondjak erre: a kompakt terepibusz modulok gyártójaként a vállalatnak világos elképzelése van arról, hogy milyen is lesz a jövő terepibusz megoldása.

A mai modulokkal már megvalósíthatók decentralizált, passzív vagy aktív telepítési megoldások, de a jövőben a Murrelektronik terepibusz-moduljai online is elérhetők lesznek annak érdekében, hogy az üzemeltető átfogó képet nyerhessen a rendszer pillanatnyi státuszáról. Az online összeköttetés és ezen keresztül a magas fokú optimalizálási algoritmusok alkalmazhatósága kulcsfontossággal bír az energiagazdálkodás és a diagnosztika terén is, és ha figyelembe vesszük ezek hatását a berendezések élettartamára, akkor a beruházások kihasználtsága, hatékonysága szempontjából is jelentős előrelépésről beszélhetünk. Állandó műszaki követelményt jelent ennek során a magas fokú IP-védettség (IP67), aminek köszönhetően a szerkezeti elemek a kapcsolószekrényen kívül is üzemeltethetők, így értékes hely szabadul fel a szekrényben. Ezzel a megközelítéssel valósítjuk meg az Ipar 4.0 legfontosabb elveit, és tesszük lehetővé, hogy ügyfeleink is részesüljenek az ipari paradigmaváltás előnyeiből.

Kiemelt Partnereink