Szolgáltatók Alul maradt a rubel a dollárral szemben

Alul maradt a rubel a dollárral szemben

MTI | 2018.10.09 16:19

Alul maradt a rubel a dollárral szemben

Jelentősen gyengült a rubel idén eddig a főbb devizákhoz képest az Oroszország elleni amerikai büntetőintézkedések körüli bizonytalanságok és aggodalmak hatására.

Hirdetés

Az orosz jegybank kedden azt közölte, hogy a rubel például a dollárhoz képest szeptemberben havi szinten 2,2 százalékkal gyengült, az év eleje óta pedig 13,1 százalékot veszített értékéből.

A rubel szintén jelentősen leértékelődött az euróval szemben, augusztussal összevetve 3,4 százalékkal, az év eleje óta pedig 11,3 százalékkal.

Tavaly a rubel 16,3 százalékkal erősödött a dollárhoz és 14,8 százalékkal az euróhoz képest. Az Oroszország elleni szankciók és a más feltörekvő piacokat sújtó eladási hullám miatt gyengülő rubel felfelé húzza a fogyasztói árakat és ismét szítja az inflációt, amelyet a központi banknak csak nemrégen sikerült megfékezni.

A kormány inkább a szinten tartás felé próbálja terelni a jegybankot, arra hivatkozva, hogy a kamatemelés erősen fékezi a befektetéseket és növeli a költségvetési kiadásokat.

Az orosz központi bank ugyanakkor szeptember 14-i ülésén 7,25 százalékról 7,50 százalékra emelte az alapkamatot "a felerősödött inflációs kockázatok miatt". A kamatdöntő ülést követő közleményében a jegybank nem zárt ki további kamatemelést. Az orosz központi bank október 26-án dönt újra az alapkamatról.

Kiemelt Partnereink