Szolgáltatók Aki nem fejleszt, annak a szerszámait kiváltják

Aki nem fejleszt, annak a szerszámait kiváltják

Pörge Béla | 2021.11.03 16:18

Aki nem fejleszt, annak a szerszámait kiváltják

Fotó: Tungaloy

Janócsi Tamás, a Tungaloy Hungary Kft. kereskedelmi igazgatója beszélt az autopro.hu-nak adott interjúban a cég hazai jelenlétéről és munkásságáról, a vállalat jelenlegi helyzetéről és az idei évben tapasztalt kihívásairól, valamint a Tungaloy japán központjáról.

Hirdetés

A Tungaloy komoly tradíciókkal rendelkező, japán vállalat. Mióta van jelen a cég Magyarországon? Hazánkban mivel foglalkozik a cég?

Anyavállalatunkat 1929-ben alapították, a Tungaloy Japán első olyan társasága volt, amely a tömör keményfém termékek fejlesztésével foglalkozott. Ebből következik, hogy tapasztalatunk a fémforgácsolásban és az innovatív ipari termékek anyagainak fejlesztésében nagyon hosszú időre tekint vissza.

Nyolc gyártóüzemünk közül öt Japánban található, de világszerte 27 országban vagyunk jelen gyártóművi képviseletként. A Tungaloy az IMC csoport tagja, mely jelenleg a világ második legnagyobb fémmegmunkáló szerszámokat gyártó cégóriása.

A magyar képviselet 2011 végén alakult. Termékportfóliónk három fő részre oszlik: esztergálás, marás és fúrás. Részarány tekintetében az eszterga lapkák, le-beszúró szerszámok képviselik a nagyobb részt, de fúrás és marás területen is egyre jelentősebb a térhódításunk. A partnerek egyedi, speciális szerszámigényét is ki tudjuk szolgálni a Japán központ, valamint a cégcsoporton belüli gyárak kapacitásának segítségével.

Több olyan termékünk van, mely még cégcsoporton belül is kiemelkedő teljesítményt nyújt. Talán négy olyan gyártó van a világon, mely saját magának állítja elő a CBN alapanyagot, azaz a köbös bór-nitridet. Az ebből készült forgácsoló lapkák nélkülözhetetlenek az edzett (50 HRC fölötti keménységű) alkatrészek kemény esztergálása során. Ezek a termékeink több mint tízféle minőségben és még több kialakításban elérhetők a termékpalettánkon.

A Tungaloy japán központja.

A Tungaloy japán központja. | Fotó: Tungaloy

A magyar piacon egyelőre nem a Tungaoy márkanév a legismertebb, viszont ahol kipróbáltuk és bevezettük a termékeinket, ott nagy elégedettségre tett szert. Ár-érték arányban mindenképpen a versenytársak fölé pozicionálnám a Tungaloy szerszámokat.

Hogyan vészelték át a koronavírust? Mennyire érinti a céget a chiphiány?

Úgy gondolom, hogy nincs olyan cég Magyarországon (tevékenységi körtől függetlenül), akit ne érintett volna kedvezőtlenül a járvány. Mi szerencsére ennek dacára is tudtunk fejlődni, igaz, csak néhány százalékot. Új partnerek meggyőzésénél viszont nagyon nagy hátrány volt, hogy nem tudtunk személyesen részt venni a teszteken a korlátozások, látogatási tilalmak miatt.

Magyarország autóipari kitettsége rendkívül jelentős. A nagy gyártó cégeken kívül számos kisebb-nagyobb beszállító kapcsolódik az ellátási lánchoz valamilyen formában. Sajnos ebből kifolyólag több olyan partnerünk is akad, akik kénytelenek visszavenni a kapacitásukat – ezáltal a szerszámigényük is csökken-, hiszen a megrendelőik nem tudják lehívni a korábban leszerződött mennyiségeket.

Mennyire számít Ipar 4.0-ásnak a vállalat? Milyen digitalizált megoldásokat alkalmaznak?

Konszernszinten jelentős az automatizálás és a digitalizáció, rengeteg folyamatunk van már robotizálva. Egyes gyáraink több tízezer darab lapkát állítanak elő naponta, mely kapacitás biztosításához elengedhetetlen a fenti háttér.

Elektronikus katalógusunk, szerszámválasztási segédletünk, valamint webshopunk szintén megfelel a legmodernebb elvárásoknak. E-katalógusunk a megfelelő szerszámkiválasztás és a szerszámhoz tartozó lapka felajánlása mellett az adott alapanyag típushoz tartozó megmunkálási paraméterekre is tesz javaslatot.

Webshopunk számos felhasználóbarát funkciója mellett, lehetővé teszi például, hogy különféle jogosultsági szinteket állítsanak be rajta. Ezáltal az adott partnernél a társosztályok párhuzamosan tudják használni a rendszert. A kész rendelést a beszerzés vezető jóváhagyhatja vagy szükség esetén módosíthatja.

A magyar vállalatnak mely iparágak a legfőbb vásárlói?

Elsősorban az autóipart, a gépgyártást és a nehézipart említeném meg, de jelen vagyunk az olaj- és gáz, az energia és a gyógyászati ipar területén is.

Janócsi Tamás, a Tungaloy magyarországi kereskedelmi igazgatója.

Janócsi Tamás, a Tungaloy magyarországi kereskedelmi igazgatója. | Fotó: Tungaloy

Mekkora a vállalat magyarországi forgalma?

Idei prognosztizált árbevételünk 600 millió forint lesz, mely közel harminc százalékos fejlődést mutat a 2019-es évhez képest. Ezzel az eredménnyel az egyik legdinamikusabban fejlődő leányvállalat vagyunk.

Mi a legújabb termékük?

Központunk rengeteg időt, energiát és árbevételének jelentős részét fordítja kutatás-fejlesztésre. A Tungaloy ezen elkötelezettsége lehetővé teszi, hogy olyan kiváló minőségű termékeket kínáljunk, amelyekkel partnereink felgyorsíthatják megmunkálásaikat és nagymértékben növelhetik termelékenységüket.

A jelenlegi trendeket megfigyelve, az látszik, hogy a hagyományos belsőégésű motorokat egyre inkább leváltják a hibrid és az elektromos meghajtású motorok. Ezek gyártásánál a kész méretet nagyon megközelítő speciális öntési és kovácsolási technológiáknak köszönhetően egyre nagyobb szerepet játszanak az olyan megmunkálások, amelyek nagyon kevés anyag eltávolítást igényelnek.

Ezen igények kielégítésére a Tungaloy többek között olyan nagy pontosságú, precíz, kisebb méretű cserélhető lapkás szerszámokat is fejlesztett és fejleszt, melyek megfelelnek ezen kihívásoknak. Nagyon fontos szempont a szerszámok éltartama mellett az alacsonyabb vágóerők, a ciklusidő csökkentés, valamint a költség hatékonyság.

Ebben a szegmensben különösen jelentős a konkurenciaharc. Aki nem fejleszt annak a megmunkáló szerszámait előbb-utóbb kiváltják. Mi a jövőben azon fogunk dolgozni, hogy ha egy partnernek szerszámigénye támad, akkor első körben hozzánk forduljanak bizalommal és lehetőség szerint mi tudjuk a legoptimálisabb megoldást kínálni az adott megmunkálásukhoz.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink