Szolgáltatók A szoftver hibázott az önvezető Uber halálos balesetében

A szoftver hibázott az önvezető Uber halálos balesetében

autopro.hu/Sz.K. | 2018.05.16 15:26

A szoftver hibázott az önvezető Uber halálos balesetében

Hibás jelzést adott a vezérlés, ezért gázolta el az Uber önvezető autója az úton átkelő gyalogost - erre jutottak az eddigi vizsgálatok.

Hirdetés

Az Uber önjáró autójának halálos balesete nagy médiavisszhangot kapott, nem hiába, hiszen az első autonóm járműhöz köthető tragédiát jelentette az autóiparban. Az eddigi vizsgálatok alapján szoftverhiba történt: a számítógép szenzorjai érzékelték, hogy akadály van az úton, de a vezérlés ezt mégsem vette figyelembe, helyette a jelzést téves riasztásnak értékelte.

Az Uber robotautója az Arizona állambeli Tempe városban volt tesztúton, amikor egy nő a többsávos úttesten haladt keresztül. A kerékpárt toló nő elgázolása előtt a jármű végig fékezés és irányváltás nélkül haladt, annak ellenére, hogy az érzékelők felismerték a gyalogost. Az önvezető kocsi kormányánál ülő ember sem reagált, az utastérben elhelyezett kamerák felvétele szerint nem is tudta volna kivédeni a balesetet. Az Uber minden robotautó kísérletét felfüggesztette az eset után.

Mindez úgy fordulhatott elő, hogy az Uber önvezető szoftvereit arra programozták, hogy néhány esetben az érzékelők adatait ignorálják, például amikor egyébként veszélytelen tárgy (például műanyag zacskó) van az úton, ezzel akadályozva meg a szükségtelen, hirtelen fékezéseket. Ebben a konkrét esetben beállítások aligha voltak megfelelően finomhangolva, így a szoftver nem megfelelően reagált.

Kiemelt Partnereink