Szolgáltatók A NABI alacsonypadlós autóbuszát teszteli a BKV

A NABI alacsonypadlós autóbuszát teszteli a BKV

MTI/autopro.hu | 2011.01.31 16:54

A NABI alacsonypadlós autóbuszát teszteli a BKV

Január 31-től két héten át fut Budapest útjain a kaposvári NABI városi autóbusza, a Sirius: az első héten az 5-ös vonalán közlekedik, majd a 178-ason.

Hirdetés

A NABI Sirius 12,5 méteres, magyar fejlesztésű városi autóbusz. Vázszerkezete, futóműve, és motorja a MAN terméke; 290 lóerős, soros, turbófeltöltéses dízelmotorja adalékanyag nélkül teljesíti az EEV emissziós szintet. A kényelmes utazásról légrugók és hidraulikus lengéscsillapítók gondoskodnak, míg az utascserét elöl és középen kétszárnyú, hátul egyszárnyú, befelé nyíló ajtók biztosítják.

A mozgásukban korlátozottak közlekedését a második ajtónál kihajtható rámpa segíti, a buszt összesen 105 fő szállítására tervezték. A jármű rendelkezik klímaberendezéssel és tetőszellőzőkkel, de a tesztidőszak alatt várhatóan a fűtőtestek és a belső hőszigetelés vizsgázik majd.

A korábbi busztesztekhez hasonlóan természetesen most is felszállhatnak érvényes jegy vagy bérlet nélkül a tesztbuszra, cserébe csak a véleményüket kéri a BKV. Az utasok visszajelzése ugyanis – legyenek azok akár kritikák, akár dicséretek – fontosak a gyártónak a további fejlesztésekhez. A véleményeket az [email protected] e-mail címre lehet elküldeni.

Héjj Demeter, a NABI értékesítési és marketingvezetője elmondta, hogy a Sirius a magyar és európai normáknak megfelelő, új fejlesztésű autóbusza a cégnek, amely főleg az Amerikai Egyesült Államokba szállít járműveket.

A buszt – amelynek az Euro V-ös normánál is kedvezőbb az EEV-károsanyag-kibocsátása – Kaposváron a helyi közlekedésben már forgalomba állították, és a tapasztalatok kedvezőek. Héjj Demeter hangsúlyozta: arra is figyeltek, hogy vonzó legyen a közösségi közlekedés, ezért feltűnő formájú járművet készítettek.

A NABI (North American Bus Industries)
Kaposváron és Budapesten működtet karosszériagyártó és összeszerelő üzemeket, négyszáz embernek adva munkát. Az elmúlt évben a BKV több magyar gyártású buszt is tesztelt, közöttük az Ikarus és a győri Kravtex szóló és csuklós buszait.

Kiemelt Partnereink