Szolgáltatók A járműgyártásnak köszönhető az év legnagyobb ipari növekedése

A járműgyártásnak köszönhető az év legnagyobb ipari növekedése

MTI | 2014.08.06 09:37

A járműgyártásnak köszönhető az év legnagyobb ipari növekedése

Gyorsult az ipari termelés növekedése, az idén júniusban a termelés volumene 11,3 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában, a munkanaphatástól megtisztított és a kiigazítatlan adatok szerint egyaránt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán az előzetes adatok alapján.

Hirdetés

Idén eddig ez a legmagasabb ütemű növekedés: májusban 10,1 százalékkal, áprilisban 9,7 százalékkal, míg márciusban 10,7 százalékkal nőtt az ipari termelés a nyers adatok szerint.

Az előző hónappal összevetve 1,8 százalékkal emelkedett az ipari termelés júniusban a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint.

A termelés az év első hat hónapjában 9,4 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában.

Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az adatok ismertetésekor elmondta, hogy a korábbi tendenciának megfelelően a járműgyártás növekedésének döntő része van a kedvező adatban, de minden feldolgozóipari területen növekedés figyelhető meg. Emellett az első fél év kedvező időjárásának köszönhetően a zöldség- és gyümölcstermelés számottevően nőtt júniusban.

Hozzátette, hogy utoljára 2010 novemberében volt ennél magasabb ütemű éves növekedés.

Tavaly júniusban az ipari termelés a kiigazítatlan adatok szerint 1,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, míg munkanaphatástól megtisztítva 0,9 százalékkal emelkedett. A termelés volumene 2013 első hat hónapjában 1,8 százalékkal elmaradt az előző évitől.

A 2014 júniusára vonatkozó részletes adatokat augusztus 13-án közli a KSH a Statisztikai Tükör című kiadványában.

Kiemelt Partnereink