Szolgáltatók A GM és a Lyft bemutatja: robottaxi

A GM és a Lyft bemutatja: robottaxi

autopro.hu/B.B. | 2016.05.10 10:21

A GM és a Lyft bemutatja: robottaxi

Mindig van egy nagyobb hal: míg a taxisok az Ubertől félnek, utóbbinak az autógyártó és a fuvarmegosztó új ötlete jelenthet kihívásokat.

Hirdetés

Vezető nélküli taxikat állíthat forgalomba a GM és a Lyft duója, az első tesztek egy éven belül indulhatnak. Arról, hogy a kísérlet pontosan melyik városban zajlik majd, egyelőre nem adtak tájékoztatást a felek, azonban alighanem egy tengerentúli településről van szó. Biztonsági okokból az elektromos Chevrolet Bolt járművekben egyelőre emberi sofőr is tartózkodik majd, aki ha szükséges, átveszi az autó irányítását.

Középen a GM elnöke, Dan Ammann, tőle jobbra John Zimmer, balra Logan Green, a Lyft társalapítói

A General Motors a próbán korábban felvásárolt vállalatainak teljesítményét mérheti le: az autógyártó 500 millió dollárért vásárolta meg az Uberhez hasonlóan szintén fuvarmegosztással foglalkozó Lyft-et, egymilliárd dollárért pedig Cruise Automation startupot, amely a vezető nélküli technológiával kapcsolatos fejlesztéseket végez.

Van, aki szerint a Google autója is sofőrmentes taxinak indult

A robotizált taxik gondolata korántsem új, az Automobilwoche szerint korábban több iparági szereplő is azt várta, hogy a Google kis kétüléses önjárója is kormány és pedálok nélküli taxiként fog megjelenni a hétköznapi életben.

Kiemelt Partnereink