Szolgáltatók Szabó András Viktor: lesznek olyan cégek, melyeknek néhány hónapig nem lesz érvényes tanúsítványuk

Szabó András Viktor: lesznek olyan cégek, melyeknek néhány hónapig nem lesz érvényes tanúsítványuk

autopro.hu/Sz.F. | 2018.03.29 10:30

Szabó András Viktor: lesznek olyan cégek, melyeknek néhány hónapig nem lesz érvényes tanúsítványuk

Finisébe érkezett az IATF 16949 átállási folyamat. Az átállás legutolsó határideje 2018. szeptember 14. Sok szervezet már átesett a sikeres transition auditon, de az auditok legnagyobb hulláma az elkövetkező hónapokban várható. Az átállás nehézségeiről és a határidőkről beszélgetünk Szabó András Viktorral, a QFD Mérnöki Tanácsadó Iroda Kft. ügyvezető igazgatójával.

Hirdetés

Az ISO/-TS 16949-ről IATF 16949-re történő átállás már a véghajrában van. Az új szabvány 2016. október 1-jétől él, melyhez több, úgynevezett SI-t (Sanctioned Interpretation) is kiadott az IATF. Ez az egyes pontok értelmezéseit egészíti ki, vagy változtatja meg. Szabó András szerint ezeket is fontos figyelembe venni, minél előbb megismerni és bevezetni a vállalatoknak.

Auditori és tanácsadói tapasztalatai szerint az új szabvány alkalmazásával és az átállással kapcsolatban három stratégiát követnek a vállalatok.

– Az első csoportba azok tartoznak, akik némileg túldimenzionálják az átállással kapcsolatos feladatokat és adott esetben olyan tevékenységeket is elvégeznek, amit a szabvány nem feltétlenül követel meg. Vannak azonban azok a cégek, melyek helyesen mérik fel a változásokat, illetve a követelményekből adódó változtatási igényeket, és a megfelelő erőforrás hozzárendelésével végrehajtják a feladatokat – sorolja Szabó András.

Úgy véli, ez lenne az ideális, de – ugyanúgy, mint bármely más területen – vannak olyan cégek, amelyek a túlélésre játszanak és csak a minimumot vagy néha még azt sem valósítják meg az új követelményekből.

– Azt gondolom a harmadik opció nem célravezető, ugyanis a nemtörődömségnek komoly következményei lehetnek az auditok során. Olyan mértékű változások vannak, amit nem lehet túlélésre játszással megúszni – tette hozzá.

Az elmúlt évben nagy fejtörést okozott a cégeknek az IATF 16949:2016-ra való átállás. Sokaknak sikerült a határidő előtt végrehajtani a szükséges feladatokat, azonban vannak olyan cégek, melyeknek még vannak megválaszolatlan kérdéseik a témával kapcsolatban. A QFD Kft. ezért 2018. április 20-án, Vecsésen vár minden érdeklődőt Az IATF 16949:2016-ra való átállással kapcsolatos tapasztalatok c. rendezvényre, ahol a QFD Kft. vezető tanácsadói megosztják tapasztalataikat. A rendezvényen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött!

Az utolsó határidő mind a ISO 9001, mind az IATF 16949 kapcsán 2018. szeptember 14. A cégek egy része már átesett az úgynevezett transition auditon.

– A májusi-júniusi hónapokban a többi vállalat is át fog esni az auditon, de biztos vagyok abban, hogy lesznek későn ébredők. Olyan vállalkozások, amelyek majd az utolsó pillanatban fognak foglalkozni vele. Valószínű ez a május-júniusi hullám kitart egészen szeptember közepéig, így viszont előfordulhat, hogy lesznek olyan cégek, melyeknek néhány hónapig nem lesz érvényes tanúsítványuk – hívta fel a figyelmet Szabó András Viktor.

Szeptember 14-én lejárnak a jelenleg érvényes ISO/TS 16949-es tanúsítványok. Ha az eltérések kezelése túlnyúlik ezen a dátumon, akkor a régi tanúsítványt visszavonják, az újat pedig még nem kapják meg a cégek.

A QFD Kft. életében a 2017-es év egyrészt az új IATF 16949-es, másrészt a VDA 6.3-as szabvány új kiadásával kapcsolatos képzésekről szólt. Mindkettő határidős feladat, mert az új VDA 6.3 alkalmazása 2018. június után kötelező, míg az IATF 16949 legvégső bevezetési határideje, ahogy már említettem szeptember 14. Ez azt jelenti, hogy mint képző cégnek, illetve a Német Gépjárműipari Szövetség Minőségirányítási Központjának (VDA QMC) a licencpartnere, rengeteg képzést tartottunk mind a két témában. Azt gondolom, hogy mivel ezek validált tartalmú VDA QMC képzések, joggal választottak minket az autóipar szereplői. A visszajelzések és az eddigi audit eredmények azt mutatják, hogy minden tréner és tanácsadó kollégám jól teljesített, sikerült átadni azt a tudást, amivel eredményesen lezárható az átállási folyamat – zárta a beszélgetést Szabó András Viktor.

Kiemelt Partnereink