Szolgáltatók Dízelbotrány: letartóztatták az Audi egyik volt vezetőjét

Dízelbotrány: letartóztatták az Audi egyik volt vezetőjét

autopro.hu/Sz.K. | 2017.07.07 13:17

Dízelbotrány: letartóztatták az Audi egyik volt vezetőjét

Az Egyesült Államok Bírósága tett feljelentést egy korábbi Audi vezető ellen. Az olasz menedzsert csalással, az USA környezetvédelmi törvényeinek megsértésével és összeesküvéssel vádolják. Németországban tartóztatták le.

Hirdetés

Giovanni P., volt audis vezető tudatosan részt vett az összeesküvésben, ami 2006 és 2016 között tartott – írta az Igazságügyi Minisztérium a Washingtonban közzétett vádiratában.

Az összeesküvés célja az volt, hogy megtévesszék az Egyesült Államokat, illetve megakadályozták az EPA-t saját funkciója ellátásában. Cél volt továbbá a Volkswagen ügyfeleinek megtévesztése, és a Clean Air Act megsértése.

A müncheni ügyészség megerősítette az Audi vezető letartóztatásának hírét csalás és tisztességtelen reklám miatt. Az üggyel kapcsolatosan sem az Audi, sem a VW nem akart nyilatkozni.

Eközben a konszern megállapodott autókereskedőivel, ügyfeleivel és az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumával, hogy szankciókat vezet be, és több mint 20 milliárd dolláros kártérítést fizet. Ez azonban nem akadályozza meg az amerikai hatóságokat, hogy az egyes vezetőket felelősségre vonják.

Az Audi egykori vezetője a termodinamikai divíziót vezette 2002 és 2015 között. Csapata volt a felelős a károsanyag kibocsájtás ellenőrzéséért, hogy az megfeleljen az előírásoknak. A férfi azonban rájött, hogy nem tudnak autóikkal megfelelni a követelményeknek. Ő is felelős érte, hogy olyan szoftvereket alkalmaztak az autókban, amik megtévesztették a standard károsanyag kibocsájtási vizsgálatokat az USA-ban, annak érdekében, hogy az autók az Egyesült Államokban is eladhatók legyenek – írta meg a handesblatt.com.

Kiemelt Partnereink