Szolgáltatók 16 milliárdos üzemben hasznosítják majd a gumihulladékot Somogyban

16 milliárdos üzemben hasznosítják majd a gumihulladékot Somogyban

MTI | 2016.04.01 14:03

16 milliárdos üzemben hasznosítják majd a gumihulladékot Somogyban

A járműipar egyik nagy mennyiségben termelődő hulladékát feldolgozó üzemet létesít a Homatech Recycling Zrt. Kaposváron, a beruházás 2018-ra készülhet el.

Hirdetés

István Gábor, a magyar tulajdonú, projektcégként tavaly alakult Homatech vezérigazgatója azt mondta, a tervek szerint a félszáz embert foglalkoztató üzem építése idén nyáron kezdődik, a beruházás költségeit magántőkéből és hitelből fedezik.

A létesítményben évente 30 ezer tonna autógumi-hulladék hasznosítására kerül sor hőbontásos módszerrel 250-650 Celsius fokon, az így nyert gázt az üzem energiaellátásához használják fel, a 10-12 ezer tonna ipari szenet, 12 ezer tonna olajat és 5-6 ezer tonna acélt pedig értékesítik - közölte.

A Homatech a gumifeldolgozót eredetileg Százhalombattán kívánta felépíteni 2017 májusára, idén február elején azonban közölte, új helyszínt keres, mert a lakosság és a képviselőtestület nem látja szívesen a tervezett beruházást.

Kaposvár polgármestere a következő évek legfontosabb iparágának nevezte a hulladék-újrahasznosítást. A város elkötelezett a zöld megoldások iránt, erre példa a cukorgyár által épített biogáz-üzem, a kaposvári gázüzemű autóbuszpark, a közelmúltban felépült, illetve egy újabb tervezett hulladékhasznosító, emelte ki Szita Károly.

Kiemelt Partnereink