Logisztika Mérföldkőnél a Volvo vitorlás autószállítója

Mérföldkőnél a Volvo vitorlás autószállítója

autopro.hu/V.M. | 2023.01.27 09:22

Mérföldkőnél a Volvo vitorlás autószállítója

Fotó: Wallenius Wilhelmsen

A Volvo Cars, a Wallenius Wilhelmsen svéd-norvég hajóstársaság és másik kilenc partner által közösen fejlesztett és megépítendő vitorlás autószállító hajó projektje pénzügyi támogatást nyert az Európai Uniótól, ezzel egy lépéssel közelebb kerülve a megvalósuláshoz.

Hirdetés

Az Orcelle Wind vitorlás autószállító hajó projektjét 2021-ben jelentették be, azzal a céllal, hogy a hajó 2025-re készen álljon a kereskedelmi forgalomban használatra. A hajó 220 méter hosszú és 40 méter széles lesz, egyszerre pedig 7000 járművet szállíthat majd.

A hajó nem kizárólag, de elsődlegesen a szél mozgási energiáját hasznosítva fog mozogni, lehetővé téve a károsanyag-kibocsátás 90 százalékos csökkentését. Csak a rossz időjárási körülmények között összecsukható vitorlákat használva a hajó 10-12 csomós, vagyis durván 20 kilométer/órás sebességgel fog tudni haladni.

A hajót tervező tizenegy vállalati és akadémiai partner most kilencmillió eurós támogatásban részesült az Európai Uniótól, annak Horizon Europe programjának keretében. A programot célzottan dekarbonizációs és klímavédelmi projektek felkarolására hozták létre.

Roger Stevens, a Wallenius Wilhelmsen fenntarthatósági alelnöke a támogatás odaítélését úgy kommentálta: „A Horizon Europe keretében biztosított támogatás bizonyítja, hogy a koncepció megfelelt az EU-s hatóságok vizsgálatán, és elnyerte bizalmukat a támogatásuk odaítéléséhez.”

Bizonytalan határidő, fokozódó verseny

Az eredeti tervekkel ellentétben most úgy tűnik, hogy egy év csúszással, 2026-ban állhat készen a működésre az Orcelle Wind. A Wallenius Wilhelmsen továbbá figyelmeztetett, hogy a céldátum tartása a műszaki akadályok leküzdésének, a célszerű alkalmazási mód kidolgozásának, illetve a hajóépítési kapacitás rendelkezésre állásának függvénye.

Az Orcelle Wind egyébként nem az egyetlen vitorlás autószállító, ami a jövőben a vizeket szelheti – derül ki az Automotive Logistics cikkéből. A francia Neoliner, a Renault Csoport támogatásával egy 136 méter hosszú hajót tervezett, aminek építése a tervek szerint most januárban vette kezdetét.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink