Logisztika Már ötven éve automatizálnak a raktárakban

Már ötven éve automatizálnak a raktárakban

Pörge Béla | 2022.10.20 07:23

Már ötven éve automatizálnak a raktárakban

Fotó: Pörge Béla

A német Jungheinrich nemrégiben ünnepelte magyarországi jelenlétének harmincadik évfordulóját. A vállalat leginkább a sárga targoncáiról ismert, ám ennél szélesebb a szolgáltatási területe, inkább egy intralogisztikai szolgáltatóról beszélhetünk az esetében, melynek az egyik fontos pillére az automatizáció.

Hirdetés

Somogyi Attila, a Jungheinrich Hungária értékesítési vezetője a vállalat harmincadik születésnapja alkalmából tartott eseményen az automatizálás témáját járta körül, kiemelve, hogy a Jungheinrich mára egy intralogisztikai szolgáltatóként tekint magára – ebben tehát több van, mint a targoncák értékesítése, javítása és bérbe adása.

Somogyi Attila megjegyezte, hogy az automatizálás a raktártechnika területén egyáltalán nem újdonság, hiszen már öt-hat évtizeddel ezelőtt is léteztek AGV-k. Természetesen nem olyan szinten, mint ma. Itt egy fontos különbségre is érdemes kitérni: az AGV-k olyan eszközök, amik önmaguktól képesek közlekedni a számukra kijelölt úton, az AMR-ek, vagyis az autonóm mobil robotok viszont önmaguktól működnek – a beléjük programozott parancsok szerint.

Az automatizált megoldások egyelőre az anyagmozgatásban és a raktározásban játszanak főszerepet, a komissiózást viszont még alapvetően emberi munkaerő végzi, ebben várható fejlődés a következő években.

Önvezetésé a jövő

Az önvezető targoncák nem számítanak elérhetetlen terméknek, magyar kis- és középvállalkozások is alkalmaznak ilyeneket. A Jungheinrich telephelyén több ilyen gépet is meg lehetett tekinteni a harmincadik évforduló alkalmából, ezek közül talán a leglátványosabb az volt, amikor a targonca felgyorsított, majd a fal előtt megállt emberi beavatkozás nélkül, de emberrel a fedélzeten.

Szintén érdekes látványt nyújtottak a dobozokat cipelő AMR-ek is, amik teljesen önállóan végezték a dolgukat. Ahogyan a Jungheinrich valamelyik munkatársa átírta a beprogramozott útvonalat, a robotok azonnal követték a változást. Ez persze nem csoda, de élőben, élesben látni érdekes.

A szoftverek innen sem hiányoznak

A Jungheinrich portfóliójának mára része a szoftver is. A vállalat raktárkezelő szoftvere lehetővé teszi a raktárak teljesen digitális kezelését, és a hatékony, hibamentes, kevés szervezési erőfeszítéssel járó munkát. Az egyes munkafolyamatok folyamatos, párbeszéddel irányított támogatása nemcsak a folyamatok megbízhatóságát növeli, hanem garantálja a megrendelések helyes feldolgozását.

A Jungheinrich logisztikai interfésszel gondoskodik az optimális kommunikációról a járművek, raktár berendezés és szoftver között.

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink