Logisztika Hogyan lehet rugalmasabbá tenni az ellátási láncokat?

Hogyan lehet rugalmasabbá tenni az ellátási láncokat?

autopro.hu/V.T. | 2023.11.01 12:21

Hogyan lehet rugalmasabbá tenni az ellátási láncokat?

Fotó: Pixabay

A globális piacokon uralkodó intenzív versenyhelyzet, a folyamatosan változó vevői igények, és a nyugtalanító nemzetközi geopolitikai események kombinációja miatt a gyártók már nem hagyatkozhatnak hagyományos modellekre, ha az ellátási láncok optimalizálásáról van szó.

Hirdetés

Az ellátási láncokat menedzselő vállalatok rájöttek, hogy az eddigi módszereik már nem védik meg őket a koronavírushoz hasonló előreláthatatlan események romboló hatásaitól. Emiatt a helyes cél az lenne a cégek számára, hogy rugalmasabb ellátási láncokat terveznek, és a tervezési folyamatokat is ehhez igazítják, amivel hatékonyabban tudnak idomulni az ügyfeleik igényeihez. Ezek a lépések megvédhetik az ellátási láncokat a keresletben fellépő, megjósolhatatlan események által kiváltott ingadozásoktól, valamint jótékony hatással lehetnek a hatékonyságot és a költségek csökkentését tekintve is. A végfelhasználók számára is előnyöket hozhat ez a pár lépés, mivel személyesebb és áramvonalasabb kiszolgálást eredményezhetnek az alig elérhető tömeggyártott termékekkel és a kiszámíthatatlan kiszállításokkal szemben. Ebből látszik, hogy az ellátási láncok rugalmasabbá tétele a cégeknek és az ügyfeleknek is előnyökkel járna.

A vállalatoknak először is a fejlettségi szintjükön kell emelniük. Ha a cég manuális folyamatokkal és táblázatalapú tervezéssel dolgozott az eddigiekben, akkor sok befektetett energiára és más cégek anyagi támogatására lesz szüksége. Ez indokolja, hogy első lépésként befektessenek egy ellátási láncok átalakításával foglalkozó programba. A vállalati kultúra és a szervezeti együttműködés két kulcsfontosságú szempont rugalmasabb ellátási láncok kialakításához. Az információcserét is magukba foglaló magasabb szintű együttműködések felruházzák az ellátási láncok menedzselőit azzal a tudással, ami a jövőbeni igények pontos és következetes előrelátásához szükséges. Egy kutatás megállapította, hogy a több közlési csatornával és sok döntéshozóval rendelkező vállalatok küszködnek az információ hatékony megosztásával, ezért az ellátási láncok vezetőinek rendelkezniük kell a lánc feletti döntéshozatal egészével, amit az úgynevezett „központi tervezés és helyi végrehajtás” modellel érhetnek el.

Elengedhetetlen a célkitűzés

A cégek többsége tudatában van annak, hogy napjaink piaci környezete rugalmasságot és agilitást követel meg tőlük. Ennek ellenére, kevesen értik meg az ellátási láncokkal kapcsolatos elengedhetetlen változásokat, amik a rugalmasság teljes kihasználásához szükségesek. A vállalatoknak muszáj felállítaniuk egy célt az előrelátható végeredmények és az azokhoz szükséges lépések alapján, hogy megtérüljenek a befektetéseik. Erre azért van szükség, mert a folyamat egy időben több területen is változtatásokat igényel, így hát fontos lépés a célkitűzés: elő kell állni egy biztos tervvel és tudni kell, az hogyan fogja megváltoztatni a szervezetet.

Miután megvan az elhatározás, az átalakulást technológiával és a megfelelő területeken való fejlesztéssel kell kombinálni. Van rá lehetőség, hogy a cégek több, egy-egy részfeladatot egyenként lefedő megoldásba fektessenek be (például előrejelzés, gyártási ütemezés, vagy együttműködés), azonban ez nem mindig a legjobb stratégia. Mivel a folyamat nagy területre terjed ki és sok együttműködést igényel, így a vállalatoknak inkább olyan applikációkba célszerű befektetniük, amik egy közös platformnak a részei. Ennek az az oka, hogy a közös platform könnyebbé teszi a különálló szervezeti csoportok együttműködését és leegyszerűsíti az információk áramlását is.

Egységes technológiákat kell okosan alkalmazni

A technológia optimalizálása kulcsfontosságú. Mivel az ellátási láncokban rendkívül összetett problémák alakulhatnak ki, így rengeteg lehetséges kimenetel és beviteli lehetőség létezik, ha a folyamatot manuálisan irányítjuk. Az egyetlen lehetőség a láncok összetettségének kezelésére az az, ha az automatizációt és az optimalizációt értelmes módokon használjuk fel. Ha egy vállalat a tervezési folyamatát akarja átalakítani, akkor olyan szolgáltatókkal kell együttműködnie, akik jártasak a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia (MI) helyes alkalmazásában. Nem szabad beleesni abba a hibába, amikor a fejlett technológiák csak a saját javuk miatt kerülnek alkalmazásra.

A kifinomult, modern technológiák lehetővé tesznek egy rugalmasabb, alkalmazkodó megközelítést az ellátási láncok menedzseléséhez. A plug and play-nek hívott megközelítés miatt az ellátási láncok technológiáit készítő cégek képesek specifikus, személyre szabott megoldásokkal előállni. A teljes átláthatóság és a valós idejű megfigyelhetőség már nem lehetetlen, köszönhetően az IoT (Internet of Things), MI, blokklánc, és más fejlett technológiáknak.

A több forrás mindig biztonságosabb

Ha van valami, amit megtanított nekünk a pandémia, akkor az az, hogy egyetlen forrásra támaszkodni rendkívül kockázatos. Ha egy kulcsfontosságú beszállító nem tudja teljesíteni az elvárásokat megnövekedett kereslet, gyárleállások, szállítási késések, esetleg csőd miatt, az egy egész ellátási láncra romboló hatással lehet. Az ezt követő ellátási akadozások és termelési késések elkerülése miatt a legtöbb gyártó biztosítja, hogy ne függjön egyetlen beszállítótól, vagy valamilyen elengedhetetlen alkatrésztől. A diverzifikált, vagy több forrású ellátási láncok a termékeket, alkatrészeket és alapanyagokat több különböző beszállítótól biztosítják, ami miatt a keresletet el lehet osztani a források között, így csökkentve a kockázatot és a nyomást.

Az ellátási láncok technológiái segíthetnek az ellátási hálózatok megtervezésében, hogy optimális módon lehessen diverzifikálni azokat túlzott mértékű költségek nélkül. Emellett, ha gondok adódnak az ellátási láncban, a vállalatok valós idejű és pontos visszajelzéseket kaphatnak a problémákról, ami több időt ad nekik tervek készítésére.

Az önellenőrzés segít a cél elérésében

Az ellátási láncok vezetőinek több tényezőt is figyelembe kell venniük, mielőtt lépéseket tesznek, valamint növelniük kell a tervezési folyamataik fejlettségi szintjét, hogy magasabb fokú rugalmasságot és alkalmazkodóképességet érjenek el. Ennek része lehet egy egyszerű, de mégis hatásos önellenőrzés, ami az elért értéknövekedést érinti. Sikerül elérniük az elvárt mértékű értéknövekedést vagy rossz irányba indulnak el? Minden ellátási lánc irányítónak rendelkeznie kell egy olyan végcéllal, ami minden kritikus fontosságú érdekeltnek megfelel, valamint egy integrált és együttműködésre épülő folyamaton alapszik.

A technológia segít megoldani az ellátási láncokban fellépő problémák jelentős részét. Az optimalizációban, MI-ben, automatizálásban és analitikában történt innovációk hatalmas értéket képviselnek, valamint rugalmasabbá is teszik az ellátási láncokat. A technológia számos más előnnyel is jár, mint például költségcsökkenéssel, az áruk forgalmának felgyorsulásával, a munkahelyek egészségi és biztonsági szintjének javulásával, valamint a hulladék és a károsanyag-kibocsátások csökkenésével - írta meg az Automation.com.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink