Logisztika Ez már a jelen: humanoid robot dolgozik egy raktárban

Ez már a jelen: humanoid robot dolgozik egy raktárban

autopro.hu/P.B. | 2024.01.08 17:23

Ez már a jelen: humanoid robot dolgozik egy raktárban

Fotó: Youtube/GXO

A világ egyik legnagyobb logisztikai szolgáltatója, az amerikai GXO Logistics egyik raktárában egy humanoid robot is dolgozik. A robotot az Agility Robotics fejlesztette ki a cég számára, egyelőre a projekt kísérleti része fut.

Hirdetés

A Digit névre hallgató, emberhez hasonló felépítésű robotot logisztikai feladatok során teszteli a GXO a SPANX Georgia állambeli Flowery Branch-i üzemében, egy ruharaktárban.

„Az innováció terén vezető iparági szereplőként a GXO globális technológiai vállalatokkal együttműködve olyan technológiákat fejleszt és alkalmaz, amelyek segítik ügyfeleinket a biztonság, a hatékonyság, a termelékenység és az alkalmazottak elköteleződésének javításában” – mondta Adrian Stoch, a GXO automatizálási igazgatója.

Az emberek alapján tervezték, emberi környezetre

Digit 175 centiméter magas, 63 kilogramm nehéz és akár 16 kilogrammot is képes megemelni – az adottságai is azt mutatják, hogy a robotot emberi terekben való használatra tervezték. Digit a szoftverfrissítések segítségével könnyen adaptálható különféle raktári feladatokhoz.

„Fontos, hogy nincs szükség a raktár újratervezésére vagy infrastruktúra telepítésére a robot használatához” – véli Jonathan Hurst, az Agility Robotics társalapítója.

Az Agility Robotics és a GXO arra tanítja a Digitet, hogy olyan ismétlődő feladatokat hajtson végre, mint például az autonóm mobil robotok által szállított termékek szállítószalagokra való elhelyezése. Az ismétlődő feladatok kiváltása javítja az emberi munka hatékonyságát a raktárban.

Ha ez a kezdeti szakasz sikeresnek bizonyul, akkor 2024-ben Digitet még több szerepkörben fogják tesztelni – írja a Robotics & Automation News.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink