Logisztika Az IoT-val lépnek szintet a modern raktárak

Az IoT-val lépnek szintet a modern raktárak

autopro.hu/V.M. | 2022.10.30 08:21

Az IoT-val lépnek szintet a modern raktárak

Fotó: Trans-Sped Kft.

A dolgok internetével (IoT), vagyis az eszközök és részegységek hálózatba kapcsolásával sokat nyerhetnek a raktárak. A szenzorok, illetve a velük nyert adatok feldolgozása számos területen tesz lehetővé hatékonyságfokozást és költségcsökkentést.

Hirdetés

A raktárakban sokkal inkább bizonyos alkalmazásokra fókuszálva találkozhatunk az IoT-megoldásokkal, mintsem egy mindent mindenhez kapcsoló hálózat formájában. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a technológia kevés haszonnal kecsegtetne, hiszen információval szolgálhat például a dokkolókapuk körüli aktivitásról, a targonca-akkumulátorok töltéséről, vagy a kritikus berendezések műszaki állapotáról.

Sok hiba köthető a töltéshez

Az energetikai megoldásokat nyújtó amerikai Stryten Energy szoftvermegoldásokért felelős vezetőhelyettese, Bret Aker rávilágított, hogy sok akkuprobléma megoldása a töltési beállításokban keresendő. Ebből következik, hogy megéri az akkut és a töltőt is felhőbe kötni: „Ha az egész rendszer online van, sokkal könnyebb megoldani a problémákat” – fogalmazott Aker.

A szenzoros megfigyeléssel felfedezhető például, ha egy töltő túl kicsi teljesítménnyel működik, ami ahhoz vezethet, hogy a hozzákapcsolt targoncával nem lehet végig vinni a következő műszakot. Ugyancsak szolgálhatja az akkumulátorok életidejének kitolását, illetve az energiaszükségletek modellezését.

Előzzük meg a bajt!

Egy másik potenciális alkalmazási terület a prediktív karbantartás. Motorokhoz, áttételekhez és más kritikus komponensekhez szenzorokat kapcsolva értékes adatok nyerhetőek, melyekből például rendellenes vibráció és hőmérsékleti változások olvashatóak ki.

Az anyagáramlásban kritikusnak mondhatóak azok a részegységek, melyek hibája hosszú leállást okozna. Leginkább ezeket célszerű hosszú élettartamú, megbízható érzékelőkkel ellátni monitorozás céljából, de a másodlagos fontosságú komponensek figyelése is hasznos lehet olcsóbb szenzorok csatlakoztatásával.

Pontos kép a hibáról

Az IoT a különböző képi adatok gyűjtésében és elemzésében is felhasználható – például a szkennelőkapuk és az anyagáram kulcspontjai esetében.

A képi adatokat elemezve az olyan szoftverek, mint az amerikai Siena Analytics programja, képesek felismerni például a csomagok címkézési hibáit vagy a rendellenes méretű csomagokat. John Dwinell, a Siena Analytics vezérigazgatója szerint ez a pontos mesteradatok nyerése, illetve a beszállító tájékoztatása miatt fontos. Mint rámutatott, ha analitikát használva pontosan megmondhatjuk a beszállítónak, hogy mi a probléma a vonalkóddal, akkor az képes lesz a szükséges kiigazítások gyors elvégzésére.

Egyenlőbb munkaelosztás

A dokkoló állomások szenzorokkal kiegészítése csakugyan egy lehetőségként kínálkozik a Logistics Management cikke szerint. Biztonsági célt szolgáló érzékelőket már régóta kínálnak a piacon, a hatékonyság javítását célzó figyelmeztetéseket és elemzéseket lehetővé tevő szenzorok azonban még viszonylagos újdonságnak számítanak.

Egy összekapcsolt dokk például érzékelheti, hogy egy teherautó mikor és mennyi időre áll be, vagy, hogy mikor nyitják ki a kapukat. A nyert adatokból ciklusidők számolhatóak, amik megmutathatják például, hogy melyik dokkok vannak alulhasználva vagy éppen aránytalanul leterhelve. A szenzorok ezenfelül azt is érzékelhetik, ha egy kapu túl hosszú ideig van nyitva ok nélkül, ami például hűtött/fűtött létesítmények esetében energiamegtakarítást eredményezhet.

Nem veszhet el, amit látunk

Nem utolsó sorban az IoT az anyagáramlást is támogathatja. Segítségével követhető például az anyagok, a csomagolóeszközök és az emberek mozgása a raktáron belül. Az adattömeget megfelelő szoftverrel elemezve értékes megállapítások nyerhetőek, amik alapjául szolgálhatnak a hatékonyságot javító fejlesztésekhez, változtatásokhoz.

De ezenfelül a csomagolóeszközökre helyezett szenzorok olyan hétköznapi dolgokban is segíthetnek, mint például a raklapok elvesztésének megakadályozása, ami jelentős költségmegtakarítást jelenthet.

Trever Ehrlich, a Kenco Logistics logisztikai szolgáltató kreatív megoldásokért felelős menedzsere úgy fogalmazott: „Az IoT magas fokú átláthatóságot tesz lehetővé, míg a múltban ezzel nem rendelkeztünk, vagy nagyon sokat kellett kutatni az információ felleléséhez.”

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink