Logisztika Az ERP-é a jövő az ellátásilánc-menedzsmentben?

Az ERP-é a jövő az ellátásilánc-menedzsmentben?

autopro.hu/V.M. | 2022.08.17 07:19

Az ERP-é a jövő az ellátásilánc-menedzsmentben?

Fotó: Siemens

A készletezést, beszerzést, gyártástervezést és emberi erőforrásokat együttesen kezelő vállalatirányítási rendszerek népszerűsége töretlenül növekszik. Ez részben annak tudható be, hogy egyre inkább lefedik a logisztikai funkciókat, sok cég számára akár teljeskörű megoldást nyújtva.

Hirdetés

A vállalatirányítási rendszerek (enterprise resource planning – ERP) sokat fejlődtek mióta a 60-as években megjelentek a készletmenedzsmentben. Ma már számtalan egyéb funkciót is betöltenek, és az alkalmazásprogramozási felületeknek köszönhetően adottak a lehetőségek azok körének további, igények szerinti bővítésére.

Az átláthatóság és a nagyibb hatékonyság iránti növekvő igénytől hajtva az ERP rendszerek piaca a 2018-as 38,8 milliárd dollárról várhatóan 78,4 milliárd dollárra fog nőni 2026-ra. A növekvő keresletben megjelennek a kis- és közepes vállalkozások is, a technológiai fejlődés pedig fokozatosan egyre könnyebbé teszi az ERP-k használatát.

„Általánosságban egyértelműen nagyobb hangsúly van az ellátási láncon, mint a múltban. Mindenki gondolkodásának középpontjában van, és valószínűleg ott is marad a következő néhány évben” – állítja Bill Brooks, a Capgemeini technológiai tanácsadó cég észak-amerikai elnökhelyettese. Hozzátette, hogy ennek tudatában az ERP rendszerek fejlesztői egyre többet fektetnek a felhőalapú megoldásokba, a mesterséges intelligenciába, a digitális ikrekbe, az adatelemzésbe és más fejlett megoldásokba.

Egyelőre marad a párhuzamos jelenlét

Az ERP rendszerek térnyerése, annak ellenére, hogy azok is lefedik a logisztikai funkciókat, nem jelenti az ellátásilánc-menedzsment szoftverek kiszorulását. Utóbbiaknak továbbra is megvan a maguk helye.

A Gartner tanácsadó cég ellátásilánc-kutatási vezetője, Dwight Klappich szerint a nem legmagasabb igényekkel rendelkező vállalatoknak az „ERP-alapú ellátási lánci megoldások megfontolandó opciók.” A Logistics Management szakportálnak nyilatkozva kifejtette, az ERP-fejlesztő cégek ráfeküdtek rendszereik logisztikai elemeire, mint a raktározás vagy a szállítás, hogy kielégíthessék vásárlóik nagy részének alapvető igényeit.

Ellenben azok számára, akiknek a legjobbra van szüksége, az ideális választást az ellátásilánc-menedzsment rendszerek jelentik, ezért aztán az „ERP-t és az ellátásilánc-menedzsment rendszereket fejlesztő szolgáltatóknak is van helye” a piacon.

Mindazonáltal az ERP-ligában játszóknak előnye, hogy egyes új funkciókat a szoftver minden területén kamatoztathatják, ami jobb méretgazdaságosságot jelent a fejlesztés során – mutatott rá Klappich.

Bár a vállalatirányítási rendszerek ellátási lánci funkciói folyamatosan fejlődnek, Brooks csakugyan úgy véli, hogy nem fogják kiszorítani a specializált szoftvereket. „Jelenleg nem látom, hogy bármelyik a másik fölé kerekedne” – mondta.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink