Logisztika A robotokban rejlik a raktározás jövője

A robotokban rejlik a raktározás jövője

autopro.hu/Sz.K. | 2023.12.12 13:18

A robotokban rejlik a raktározás jövője

Fotó: Trans-Sped Kft.

A raktárak automatizálása nem újkeletű dolog; az első szállítószalagokig, azaz 120 évre nyúlik vissza, míg az automatizált raktározási és kikerülési rendszereket először az 1950-es években kezdték el alkalmazni. A robotika most még nagyobb szerepet kap, mint valaha.

Hirdetés

A Gartner nemrégiben készült, az ellátási láncokat vizsgáló tanulmánya szerint az autonóm mobil robotok bevezetése várhatóan gyorsabban fog haladni a raktározásban, mint a drónoké, mivel a technológia már jobban megalapozott.

A Hype Cycle for Mobile Robots and Drones című jelentés szerint a vállalatok mintegy háromnegyede tervezi a raktárak valamilyen típusú robotizált automatizálását. A Gartner szerint a következő öt évben a gépi tanulás is általánossá válik, ami nagyobb keresletet teremt mind a mobil robotok, mind a drónok iránt.

A jelentés szerint a szabványosított automatizálási szoftverek szintén a robotikát ösztönző tényezők közé tartoznak, és 2023-ban az úgynevezett multiagent orchestration platformok száma is növekedett.

Automatizálás a jövőben

Dwight Klappich kutatási alelnök és munkatárs a Gartner logisztikai és ügyfélteljesítési csoportjában. Kutatásainak középpontjában a logisztika stratégiai szerepe áll a vezető ellátási láncot irányító szervezetekben. A logisztikai technológiák elismert szaktekintélye.

A jelentés közzétételekor Klappich elmondta, hogy a munkahelyi kihívások felpörgetik az automatizálás alkalmazását az ellátási láncokban, és valószínű, hogy a következő három évben több ezer mobil robot fog dolgozni az ellátási láncokban.

Hozzátette: „A munkaerőhiány és a tehetségek megtartásával kapcsolatos kihívások - a technológiai fejlődéssel, például a gépi tanulással és az MI-vel párosulva - továbbra is ösztönözni fogják az intelligens robotok alkalmazását. 2027-re a vállalatok több mint 75 százaléka alkalmazza majd a kiber-fizikai automatizálás valamilyen formáját a raktári műveletekben.”

A drónokat másképpen alkalmazzák

A Gartner jelentése szerint a drónokat egyre gyakrabban használják, de célzottabb módon, például helyszíni ellenőrzésekre vagy kritikus áruk, például gyógyszerek távoli területekre történő szállítására.

A Walmart rendelkezik a legnagyobb drónos kiszállítási rendszerrel az Egyesült Államokban. A kiskereskedelmi óriás hat amerikai államra terjesztette ki a drónos kiszállításokat, és jelenleg akár négymillió háztartásba is szállítanak távirányítású drónok élelmiszert és egyéb árucikkeket a Walmarttól.

Több robotot eredményez a munkaerőhiány

A Gartner idei éves Supply Chain Symposium & Expo című redezvényén Klappich elmondta, hogy az általuk megkérdezett vállalkozások 96 százaléka azt állítja, hogy már foglalkozik a robotikával.

„Amikor megkérdeztük őket, hogy mi az elsődleges motivációjuk arra, hogy a robotikát vizsgálják, 59 százalékuk azt mondta, hogy egyszerűen nem tudnak elég embert találni. Ez azonban nem azt jelenti, hogy azért keresik a robotikát, hogy helyettesítsék az embereket.”

Klappich hozzátette: „Amikor megkérdeztük az embereket, hogy milyen bővítési terveik vannak a robotikával kapcsolatban, az ügyfelek több mint 90 százaléka azt mondta, hogy flottájuk méretének növelését tervezik.”

Elmondása szerint az ügyfelek különböző területeket keresnek, ahol a robotokat bevethetik. Továbbá nem csak a nagy, pénzes cégek akarnak robottechnológiákat alkalmazni; a kis- és középvállalkozások is beszállnak az akcióba.

A robotok hatékony alkalmazása

Mire van tehát szükségük ezeknek a vállalatoknak a változatos robotokból álló flottákhoz? Klappich szerint a válasz egy multiagent orchestration platform.

Ez egy olyan szoftverrendszer, amely a raktárkezelő szoftver és annak automatizálása között helyezkedik el, és amely lehetővé teszi a raktárban lévő több autonóm ág közötti koordinációt és átjárhatóságot. Ezek az ágensek lehetnek robotok, szállítószalagok, liftek, hagyományos automatizálási berendezések vagy IoT-eszközök, amelyeknek együtt kell működniük a raktári feladatok elvégzéséhez.

A mesterséges intelligencia által vezérelt platform koordinál és kommunikál az ágazatok között, biztosítva, hogy azok hatékonyan és eredményesen működjenek együtt. A mesterséges intelligenciát és a gépi tanulást használja a munkafolyamatok optimalizálására, a feladatok és erőforrások kiosztására, valamint a problémák valós idejű megoldására – írja a Supply Chain Digital.

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink