HR Ablak Tüntetések indultak a nagyszámú leépítések ellen

Tüntetések indultak a nagyszámú leépítések ellen

autopro.hu/Sz.N. | 2020.09.16 14:23

Tüntetések indultak a nagyszámú leépítések ellen

Fotó: Pixabay

A Schaeffler és az MAN is a napokban jelentette be, a munkahelyek jelentős számát tervezi megszüntetni. Míg az autóipari beszállító a korábban ismertetett számokon felül további 4400 pozíciót, addig a kamion- és buszgyártó munkavállalói negyedét tervezi elküldeni. Az alkalmazottak nem hajlandóak elfogadni a bejelentett munkahely megszüntetését, az MAN-nál kedden, a Schaefflernél szerdán tüntettek a németországi telephelyeken.

Hirdetés

Az autó és ipari beszállító Schaeffler németországi telephelyeinek dolgozói szerdán kezdtek tüntetésbe, hogy így hívják fel a figyelmet helyzetükre. Ahogy arról az autopro.hu is beszámolt, a vállalatcsoport a múlt héten jelentette be, hogy további 4400 munkahelyet fog megszüntetni. Az intézkedéscsomagját 2022 végéig hajtaná végre a Schaeffler, mellyel a beszállító az autóválság és a koronajárvány miatt megromlott versenyképességét próbálná menteni.

„A munkavállalók és az IG Metall nem fogadja el a leépítési terveket” – mondta az IG Metall Bajorországi vezetője, Johann Horn. „A dolgozók ellenállnak és összetartanak Németország-szerte, az összes telephelyen.” Nem fogadják el az üzembezárásokat és a telephelyek olcsóbb helyekre történő áttelepítését, ahogy az operatív okokból történő elbocsátásokat is ki kell zárni.

Nem látott létszámcsökkentés az MAN-nál

A Volkswagen leányvállalat MAN salzgitteri telephelyén már kedden tüntettek az alkalmazottak a tervezett leépítés ellen. „A vállalat hatalmas leépítést tervez, a munkahelyek több mint negyedét tervezi megszüntetni” – mondta az üzemi tanács képviselője, Thorsten Gröger. „Mindez egyáltalán nem bölcs lépés, nincs elképzelés a jövőre vonatkozóan, csupán vakon repül a vállalat” – kritizálta a tervet.

A teherautó- és buszgyártó pénteken jelentette be, hogy világszerte 9500 munkahelyet szüntet meg. A leépítéstől 2023-ra 1,8 milliárd eurós bevételjavulást vár a vállalat. „Komoly kihívások előtt állunk a technológiaváltás révén a digitalizáció, az automatizáció és az alternatív meghajtások terén” – nyilatkozta az MAN vezetője, Andreas Tostmann. Szükség van átszervezésre, hogy jelentősen innovatívabbá, digitálisabbá és hosszú távon nyereségessé váljon az MAN – számolt be az Automobilwoche.

Kiemelt Partnereink