HR Ablak Szabadulószobában tanulnak e-mobilitásról a VW-nél

Szabadulószobában tanulnak e-mobilitásról a VW-nél

autopro.hu/V.M. | 2022.02.27 08:18

Szabadulószobában tanulnak e-mobilitásról a VW-nél

Az Emdenben kialakított szabadulószoba, középen a "dobozba zárt" kirakóssal | Fotó: Volkswagen Shaping Mobility Hub

A Volkswagen emdeni üzeme történelmének legnagyobb átalakulásán megy át jelenleg. A gyárat egymilliárd euróból állítják át elektromos autók gyártására, a dolgozók felkészítésében pedig olyan nem konvencionális módszereket alkalmaznak, mint a szabadulószoba.

Hirdetés

A mintegy 8000 főt foglalkoztató emdeni gyárat elektromos autók környezeti szempontból fenntartható módon történő gyártására állítják át. Ezzel a VW egy újabb lépést tesz afelé, hogy karbonsemlegessé alakítsa működését.

A cél elérése érdekében több projekt is indult, melyek között vannak a geotermikus energia, a biomassza és megújuló energiaforrások használatára irányulóak. Már ma is, tetőre telepített napelemek és üzem melletti szélerőművek szolgáltatnak energiát. Ezenkívül az emdeni dolgozók a műanyag használatának mérséklésén dolgoznak, és egy év alatt a felhasznált műanyag tömegét hat tonnával sikerült csökkenteniük.

Az első helyben készülő elektromos autó az ID.4 – ennek sorozatgyártása 2022 tavaszán indul a tervek szerint. Ezt követően 2023-ban egy másik teljesen elektromos modell, az Aero B gyártása kezdődik meg. A Passat méretű autó négyajtós és kombi kivitelben fog készülni.

A játékosságnak is teret hagynak

A sorozatgyártásig eltelő időben folytatódik a dolgozók képzése. A gyártás megkezdéséig több mint 60 ezer napnak megfelelő mennyiségű képzést fognak teljesíteni. A képzés az elektromobilitás bemutatásával indul és a specifikus gyártási képzésekkel zárul. Az oktatóállomásokon kívül még egy külön gyártósort is felállítottak a mozdulatok begyakorlására.

A képzés szokatlan módon kezdődik: a dolgozóknak ki kell jutniuk egy szabadulószobából. A csapat tagjainak össze kell dolgozniuk, hogy időre megoldják a rejtvényeket, és kijussanak. Közben sokat tanulnak az elektrifikációról, a VW és annak modelljeinek történelméről. A közösen megoldandó feladatok egyike egy hét darabos puzzle kirakása. Ez nem hangzik nehéznek, ám a darabok egy átlátszó dobozba vannak zárva, elmozdításuk pedig csak egy több ember által zsinórokkal mozgatott mágnessel lehetséges.

Együttműködésre építenek

Az emdeni átképzések a zwickaui üzemmel szoros kooperációban folynak. Zwickauban 2020 óta kizárólag tisztán elektromos autók készülnek, ezért az ott nyert tapasztalatok jól hasznosíthatóak lehetnek Emdenben. „A belső égésű motorok világából jövünk, és még nem rendelkezünk szakértelemmel az e-mobilitásban – leszámítva a hibrid technológiát, amit már most is gyártunk” – fogalmazott Dirk Jibben, az emdeni üzem szóvivője a VW saját sajtóosztályának adott interjúban. „Ezért aztán a Zwickauval való együttműködés nagyon fontos volt és lesz.”

A tervek szerint a most egy új összeszerelőüzemmel is bővülő emdeni egységben 2025-től fognak csak teljesen elektromos autókat gyártani. Jelenleg a Passat és az Arteon modellek készülnek ott.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink