HR Ablak Startup-szabadságra mentem, találkozunk fél év múlva!

Startup-szabadságra mentem, találkozunk fél év múlva!

autopro.hu/K.Á. | 2020.02.14 16:46

Startup-szabadságra mentem, találkozunk fél év múlva!

Fotó: pixabay.com

Érdekes munakerőpiaci kísérletbe kezdene a lengyel fejlesztési minisztérium, amely bevezetné a maximum fél éves startup-szabadság intézményét.

Hirdetés

A lehetőség azok előtt állna nyitva, akik saját ötletük piacosításán, saját vállalkozásuk elindításán dolgoznának. A látszólag ellentmondásos terv célja az innovációs kedv növelése, mivel uniós kimutatások alapján Lengyelország a közepesen innovatív gazdaságok közé tartozik. A kormány az alvó vállalkozási kedvet szeretné felébreszteni, az érvelés szerint az ilyen vállalkozók sikertelenség esetén még a rossz döntéseikből is tanulhatnak.

A lehetőséggel egyébként nem kizárólag az IT-szektorban dolgozók élhetnének, szektorfüggetlenül elérhetővé válna. A startup-szabadságot kérő illető legfeljebb fél évre maradhat távol munkájától, ezalatt kell kiderülnie, hogy ötletére vevő-e a piac. Sikertelenség esetén az őt foglalkoztató vállalatnak kötelező lenne visszavennie a munkavállalót. Túl nagy rizikója nincs annak, hogy emiatt egyszerűen kiürülnek az irodanegyedek, lengyel statisztikák azt mutatják, hogy a kis- és középvállalkozások harmada az első évben tönkremegy, 70 százalékuk pedig öt év alatt csődöt jelent. Vagyis ha egy-egy vállalkozóbb szellemű munkavállaló el is szakad cégétől, nagyobb valószínűséggel tér vissza, minthogy startupjában legyen sikeres.

A munkaadói képviseletek azonban azonnal kritikával illették a tervezetet, mondván a lehetőség szétzilálhatja a cégek szervezetét, de legalábbis extra HR-költségekbe verné őket.

A multinacionális nagyvállalatoknál ugyanakkor létező megoldás és már huzamosabb ideje bevett gyakorlat a sabbatical (fizetett vagy fizetés nélküli alkotói szabadság). Ezt a fél- vagy egyéves, ritkább esetekben több éves távollétet a rutinnal való szakításban rejlő energiagyűjtéstől kezdve könyvírásra, vagy akár startup indítására is fel lehet használni, és a munkaadók rendszerint a fizetési csomag egyik elemeként kínálják.

Egy globális felmérés szerint az emberek 71 százaléka élne az alkotói szabadsággal. Az olaszok, a portugálok és a svédek járnak az élen ebben (81, 76 és 76 százalékkal), a franciák, a németek és a britek számára viszont (67, 64, 62%) nem annyira vonzó a lehetőség. A kutatás kimutatta, hogy a megfigyelés, hogy a 18-34 éves generáció fantáziáját indítja be legjobban a sabbatical, vagyis az alkotói szabadság opciója.

Kiemelt Partnereink