HR Ablak Pár hét alatt felforgatta a munkaerőpiacot a koronavírus

Pár hét alatt felforgatta a munkaerőpiacot a koronavírus

autopro.hu/P.B. | 2020.04.09 04:21

Pár hét alatt felforgatta a munkaerőpiacot a koronavírus

Fotó: Pixabay

Március elején sokan még nem vették komolyan a koronavírust, áprilisra odáig jutottunk, hogy alapvetően forgatta fel a járvány a gazdasági életet Magyarországon.

Hirdetés

Egy friss felmérés szerint március elején a magyar kkv-k mindössze húsz százaléka reagált valamilyen szinten a koronavírusra. Alig három héttel később ez az arány 91 százalékra ugrott fel.

A cégek 49 százaléka csak óvintézkedéseket vezetett be ekkor is, míg másik 42 százalék március közepén már távmunkával vagy karanténnal reagált a járványra.

Érdekes viszont, hogy a válaszadóknak csak a 11 százaléka készített írásos akciótervet a járványügyi helyzet kezelésére – derül ki a MiniCRM kutatásából.

A zsebükön is érzik már a vállalkozások a járványt

A megkérdezett kkv-k 77 százaléka érzi a bevételein a válságot, 45 százalékuk ráadásul drasztikus visszaesést tapasztalt. Korábban az autopro.hu is megkérdezett magyar vállalatokat a koronavírus hatásairól, a célgépgyártók és az informatikai vállalatok többsége úgy nyilatkozott, hogy érzi a válság hatását, igaz, egyelőre nem komoly mértékben.

A távmunkára való átállás a felmérés szerint jól megy a cégeknek, ami összecseng az autopro.hu-n korábban lehozott válaszokkal: az általunk megkérdezett informatikai cégek és a célgépgyártók sem panaszkodtak a home office-olásra, elmondásuk szerint gördülékenyen ment ez a folyamat.

A járvány hatására túlkereslet alakult ki a munkaerőpiacon

A koronavírus-járványt megelőzően, különösen az elmúlt egy-két évben szinte minden szektorra jellemző volt a munkaerőhiány, miközben a munkanélküliség alacsony szinten maradt. A járvány okozta krízis ezt a helyzetet alapjaiban változtatta meg.

A MiniCRM által megkérdezett munkavállalók 46 százaléka vesztette el állását a koronavírus miatt. Aggasztó tendencia, hogy március közepén ez az arány még csak 15 százalék volt, tehát két hét alatt nagyon sokan kerültek nehéz helyzetbe.

Az állásukat frissen elvesztők többsége már új munkahelyet keres, jelentősen nőtt tehát az álláskeresők száma és aránya a piacon.

Kiemelt Partnereink