HR Ablak Óriási béremelés jön a kecskeméti Mercedes-nél

Óriási béremelés jön a kecskeméti Mercedes-nél

autopro.hu/P.B. | 2022.12.07 13:13

Óriási béremelés jön a kecskeméti Mercedes-nél

Fotó: Daimler Media

Sajtóhírek szerint két lépcsőben, együttesen 24 százalékos béremelésről, továbbá eredményrészesedésről állapodott meg a kecskeméti Mercedes-gyárban a német autóipari konszern hazai menedzsmentje a dolgozókat képviselő szakszervezetekkel.

Hirdetés

Az Index iparági forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy két lépcsőben, együttesen 24 százalékos béremelés, valamint eredményrészesedés is jöhet Kecskeméten, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. dolgozói számára. A teljes juttatási csomag így összességében akár 30 százalék feletti pluszt is hozhat a konyhára egyes munkavállalóknak - jegyzi meg a lap.

Az Index több forrásból is 20 százalék feletti béremelésről értesült, továbbá arról, hogy az eddigi gyakorlattól eltérő módon a munkavállalói érdekképviseleteknek eredményrészesedést is sikerült tető alá hozniuk a vállalat képviselőivel egyeztetve. Ezeket a fejleményeket a portál érdeklődésére a kecskeméti Mercedes megerősítette.

Konstruktív tárgyalás

„A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary (MBMH) Kft., valamint a Vasas Szakszervezeti Szövetség MBMH Vasas Alapszervezet és a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete (MTSZSZ) konstruktív tárgyalásokat folytatott a bérek alakulásáról. A célunk az volt, hogy jó megállapodást kössünk az érdekképviseletekkel, ami megtörtént a következő évre vonatkozó bérfejlesztésről” - tájékoztatta az Indexet a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary.

A kecskeméti Mercedes kiemelte, hogy a vállalat stabil foglalkoztatást, valamint versenyképes juttatási csomagot és komoly fejlődési lehetőségeket kínál a kecskeméti gyár több mint 4500 munkavállalója számára.

Két lépcsőben emelik a béreket

A tájékoztatás szerint a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. összes aktív dolgozójának 17 százalékkal emelkedik a bére januártól, a második lépcsőben pedig augusztus 1-jétől újabb 7 százalékkal emelik az alapbért.

A bérmegállapodás további elemei közé tartozik például az infláció alakulásától függően negyedévente folyósított külön kifizetés, vagy a dolgozóknak fizetett, újonnan bevezetett eredményrészesedés is. A teljes juttatási csomag így összességében akár több mint 30 százalékkal emelkedhet az egyes munkavállalók esetében a jelenlegi szinthez képest.

A Mercedes-Benznél ezt úgy értékelték, hogy ezzel a juttatási csomaggal a vállalat megerősíti pozícióját az ország egyik legvonzóbb munkaadójaként. A cég az Indexnek elárulta, hogy a gyár bővítésével párhuzamosan új munkatársakkal is bővül a vállalat.

Beruházások Kecskeméten

Ahogyan arról az autopro.hu is beszámolt, Kecskeméten az idei évben adták át az új présüzemet a Mercedes gyárában. A mintegy 23 ezer négyzetméteres új présüzem helyben készült alkatrészekkel látja el mind a Magyarországon készülő kompakt gépjárműveket, mind pedig a vállalat globális termelési hálózatának gyárait.

A jövő is biztosított az alföldi üzemben, hiszen az idei évben egy hatalmas, 400 milliárdos beruházást jelentett be a vállalat, aminek eredményeképpen új gyártósorokat telepítenek Kecskeméten. Az új sorokon elektromos platformokat és így magasabb kategóriás elektromos autókat tudnak majd gyártani várhatóan 2024-től.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink