HR Ablak Nem vagyunk védtelenek az agyelszívással szemben

Nem vagyunk védtelenek az agyelszívással szemben

autopro.hu/V.M. | 2022.03.15 08:18

Nem vagyunk védtelenek az agyelszívással szemben

Fotó: Facebook/SchaefflerMagyarorszag

A felgyorsult, technológiailag fejlett világban a vállalatoknak egyre inkább egy folyamatosan cserélődő dolgozói állománnyal kell működniük. Ebben a helyzetben ismét aktuálissá vált az agyelszívás és a kompetenciavesztés megakadályozásának kérdése.

Hirdetés

Már elmúltak azok az idők, mikor egy mérnök vagy egy technikus évtizedekig szolgált ugyanannál a cégnél, ugyanazon a telephelyen. A dolgozók ma már sokkal könnyebben veszik rá magukat munkahelyváltásra, mint annak idején, és a tehetségekért óriási verseny folyik. A „nagy felmondással” fenyegető világjárvány erre még rá tesz egy lapáttal.

Az értékes tudással rendelkező szakemberek elvesztésének veszélye tehát nő. Adódik a kérdés, hogy mit lehet tenni a tudás házon belül tartása érdekében: a válasz a tudásmegosztás, ami nem csak a kulcsfontosságú kompetenciák hosszú időre megőrzését garantálja, de még a dolgozók megtartását is segíti. Arra, hogy pontosan hogyan is valósítható meg a hatékony tudásmegosztás, a The Manufacturer szolgál tanácsokkal.

Hozzuk létre a tudásmegosztás kultúráját!

Egy olyan kultúra megteremtése, ahol a különböző területek szakértői rendszeresen megosztják tudásukat kollégáikkal, egyértelműen a legjobb módja az agyelszívás elleni védekezésnek. Egy ilyen kultúra kialakítása persze sok időbe telik, és a vezető aktív szerepvállalását követeli meg. A kultúra fenntartásában fontos, hogy a tudásmegosztásért a szakértőket elismerésben részesítsék.

Akkor beszélhetünk a kultúra sikeres kialakításáról, ha a tudásmegosztás szervezeti normává válik. Ehhez a területi szakértőknek a munkájuk szerves részeként kell látniuk a tudás átadását. A tudásmegosztással végső soron a cég egy tudásbankot hozhat létre, amihez a dolgozók igény szerint bármikor hozzáférhetnek.

Elérhetővé kell tenni a tudást

Hogy a tudásmegosztás hatékonyan működjön, a tudást könnyen hozzáférhető és könnyen kereshető formában szükséges tálalni. A legjobb, ha a szükséges információk olyan könnyen kikereshetőek, mint ahogy azt megszoktuk a Google vagy a Youtube használatánál.

A megosztott tudás nem csak a jelenlegi dolgozók számára áll rendelkezésre, ugyanis örökre a szervezet része marad, hosszú távon támogatva a fejlődést, még akkor is, mikor a tudás eredeti hordozója már máshol dolgozik.

Engedjük az új szakértők születését!

A munkavégzés közbeni, megosztáson alapuló tanulás egy öngerjesztő folyamatot hoz létre. Ennek oka, hogy azon dolgozók, akiknek rendszeresen adnak át új tudást, idővel maguk is szakértővé válnak. Ez a folyamat segít a jó teljesítmény fenntartásában, valamint a fluktuáció és annak költségének csökkentésében.

A tudásmegosztással az alkalmazottak a munkavégzés közben tanulhatnak, ezzel áthelyezve a fókuszt a formális, tréningek keretében történő oktatásról. Ez a koncepció tökéletesen igazodik azokhoz a kihívásokhoz, amivel ma szembe kell néznie a gyártóvállalatoknak.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink