HR Ablak Újabb felvonáshoz érkeztek a bértárgyalások a győri Audinál

Újabb felvonáshoz érkeztek a bértárgyalások a győri Audinál

Szammer Nikolett | 2020.02.14 11:17

Újabb felvonáshoz érkeztek a bértárgyalások a győri Audinál

Fotó: Audi Hungaria

Módosított az Audi Hungária Független Szakszervezete a korábban bejelentett bérkövetelésen, hogy közelítsék elképzeléseiket a munkáltatói oldallal. Megállapodás továbbra sem született, kedden folytatódik az egyeztetés.

Hirdetés

Új fejezethez érkeztek az egyeztetések az Audi Hungaria Zrt.-nél, ahol január végén a szakszervezet markáns változtatásokat kértek a munkavállalók bérezésében. Tegnap folytatódott az Audi Hungária Független Szakszervezetének (AHFSZ) tárgyalása a munkáltatóval, mely során átadta legújabb bérigényre vonatkozó csomagját, amiben jelentős engedményeket tett a korábbihoz képest.

Engedtek a lojalitási bónuszból

Az eredeti bérkövetelés egyik kiemelt tétele volt a lojalitási bónusz, melynél az AHFSZ azt javasolta, hogy az Audi Hungarianál munkaviszonyban eltöltött 5. évtől havonta 6 000 forintról induljon, majd ezt követően minden évben 3000 forintos lépcsőkkel emelkedjen a bónusz összege.

Az új csomagban 3000 forintról 2500 forintos évenkénti emelkedésre csökkentették az összeget. Ez az elem, mivel minden 5 évnél régebb óta itt dolgozó munkatársat érint, jelentős mértékű bértömeget jelentene a győri Audi számára. Az AHFSZ eredeti követeléséhez képest ez az elmozdulás a lojalitási bónusz tekintetében mintegy 30 százalékos mértéket tesz ki.

A foglalkoztatási garancia még egyeztetés tárgya

A foglalkoztatási garancia, mint a követelés legfontosabb eleme, szintén előjött a bértárgyaláson, ezzel kapcsolatban a felek megállapodtak abban, hogy a bértárgyalással párhuzamosan egy külön munkacsoportot hoznak létre mindkét oldal részvételével. A munkacsoport feladata, hogy megvizsgálja a munkahelyek megőrzésének, illetve a foglalkoztatási garanciának a lehetséges elemeit és azok illeszkedését a magyar jogszabályi környezethez.

Korábban a AHFSZ képviselői elmondták: „A foglalkoztatási garancia, mint csúcs prioritás szerepel a bérkövetelésben az AHFSZ részéről, hiszen munkatársaink hosszútávú foglalkoztatásának biztonsága elengedhetetlen. Az autóipart, illetve a Volkswagen Konszernt és ezen belül az Audi Hungariát érintő változások miatt, még a munkáltatónak is fontos küldetése kell, hogy legyen a vállalat jövőképességének megőrzése, amit csak motivált, megbecsült és a munkahelyeiket biztonságban tudó munkavállalókkal lehetséges elérni”.

Február 18. folyt.köv.

A tárgyaláson priorizálták a szakszervezeti bérkövetelési csomag tételeit, mely nagy segítséget jelent a győri gyár vezetőségének annak megértésében, hogy átlássa, mely elemek égetően fontosan a munkavállalók számára, és ennek megfelelően tudja alakítani ajánlatát.

Az egyeztetések következő állomása február 18-án várható, amikor az Audi Hungaria Zrt. átadja következő ajánlatát a szakszervezetnek.

Kiemelt Partnereink