HR Ablak Egyre jobb a kölcsönzött munkaerő helyzete

Egyre jobb a kölcsönzött munkaerő helyzete

autopro.hu/P.B. | 2023.02.03 07:21

Egyre jobb a kölcsönzött munkaerő helyzete

Fotó: Daimler Global Media Site

Az ideiglenes munkavégzés rugalmas megoldást jelent a munkáltatóknak a termelési csúcsok és a szezonális ingadozások tompításában. Az ideiglenes alkalmazottak általában kevesebbet keresnek egy gyár állandó dolgozóinál, ez azonban egyre inkább változik, különösen Németországban.

Hirdetés

A járműiparban előszeretettel használnak ideiglenes, kölcsönzött munkaerőt. A munkaerő-kölcsönzés az egyik legelterjedtebb foglalkoztatási forma a munkaerő saját állományba vétele mellett. A nagy német gyártók sem jelentenek ez alól kivételt, Németországban sem. Ugyanakkor általában csak egy megszabott arányban nyúlnak ehhez a megoldáshoz a gyártók: a Mercedes-Benz például Németországban az egyes telephelyein legfeljebb az állandó dolgozók létszámának nyolc százalékát kitevő kölcsönzött munkaerőt foglalkoztat.

Az üzemi tanács szerint a nyolc százalékra vonatkozó a kvótát már 2022 februárjában túllépték, azaz a Mercedes-Benz nagyobb arányban alkalmaz ideiglenes, kölcsönzött munkaerőt Németországban, mint szeretne.

Jó feltételek mellett dolgozhatnak

Ezek a dolgozók a német telephelyeken most 3234 eurós kezdőfizetésért dolgoznak, de az IG Metall szakszervezettel kötött megállapodás értelmében júniustól 3400 euróra emelkedik a havi bérük. Ez az összeg megfelel az állandó dolgozók kezdőfizetésének, és a kölcsönzött munkaerő is részesedik a gyártók nyereségéből, részarányosan.

A Mercedes-Benz brémai, hamburgi, düsseldorfi, sindelfingeni és untertürkheimi telephelyein a termelésben részt vevő ideiglenes munkavállalók a 2022-es pénzügyi évre a Mercedes-Benz haszonrészesedésének legfeljebb tíz százaléka erejéig jogosultak bónuszra: 2022-ben a nyereségrészesedés rekordmagasságot, 7300 eurót ért el. Más helyszíneken még folynak a tárgyalások.

Nincs rossz dolguk a Volkswagen Csoportnál sem

A Volkswagen Csoportnál ideiglenes munkavégzés keretében alkalmazott dolgozók szintén részesülhetnek a cég nyereségéből. Sőt, akik legalább kilenc hónapot dolgoznak a cégnél, azok a szabályzat szerint ugyanazt az alapbért kapják, mint egy hasonló státuszban lévő állandó alkalmazott. A teljesítményfüggő javadalmazási összetevők - mint például a csapatbónusz és az egyéni teljesítménybónusz -, az ideiglenes munkavállalók számára a foglalkoztatás második évétől érhetők el.

A VW ideiglenes munkavállalási chartája előírja az ideiglenes munkavállalói kvótát is, amely telephelyenként öt százalék – bár ez inkább csak iránymutatás, amitől a Volkswagen az üzemi tanáccsal egyeztetve eltérhet. Például míg az emdeni telephelyen, ahol az ID.4 gyártását pörgetik fel éppen, a VW Csoport üzemi tanácsának szóvivője szerint négy számjegyű az ideiglenes munkavállalók száma, addig Wolfsburgban a kapacitáskihasználtsági problémák miatt lényegében nem is alkalmaznak kölcsönzött, ideiglenes munkaerőt – írja az Automobilwoche.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink