HR Ablak Carlos Ghosn: A dobozban menekülés igaz története

Carlos Ghosn: A dobozban menekülés igaz története

autopro.hu/Sz.N. | 2021.07.16 07:23

Carlos Ghosn: A dobozban menekülés igaz története

Fotó: Nissan's Global Newsroom

A Nissan egykori vezetőjének botrányától hangos a sajtó évek óta. Most első alkalommal számolt be részletesen a szökéséről. A BBC exkluzív interjút készített Carlos Ghosnnal, aki elmesélte, miképp álcázta magát, hogy észrevétlenül jusson át Tokió utcáin, miért választottak egy nagy hangszer dobozát arra, hogy Japánból kicsempésszék, illetve mit érzett, amikor végül leszállt szülőhelyén, Libanonban.

Hirdetés

„A járat indulása este 11 órára volt kiírva” – emlékszik vissza Carlos Ghosn. „A repülőgépen, egy dobozban való másfél órás várakozás, hogy felszálljunk, valószínűleg életem leghosszabb várakozása volt”.

Ghosnt 2018 novemberében csukták le, mivel a Nissan vádjai szerint alábecsültette az éves fizetését és visszaélt a cég pénzeszközeivel. Mindezeket a mai napig tagadja.

Akkoriban Ghosn volt a japán autógyártó elnöke, illetve betöltötte a Renault elnöki pozícióját, valamint egyben a Mitsubishivel való hármas szövetség vezetője is volt.

A Nissannál indított költségcsökkentési programja – mely elég megosztónak bizonyult – egyértelműen megmentette az autógyártót és egy mélyen tisztelt és elismert alakká emelte Ghosnt. Az egykori vezető jelenleg is azt állítja, hogy járulékos veszteség volt a Nissan, Renault befolyásnövelési szándékával szembeni harcában, amely gyártó még mindig a japán vállalat 43 százalékát birtokolja.

„Sokk, hihetetlen trauma”

Három évvel ezelőtti, a tokiói reptéren történt letartóztatását a következőképp írja le: „Leginkább ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor elüt egy busz vagy valami rendkívül traumatikus dolgot él át az ember. Az egyetlen, amire emlékszem, az a sokk és a hihetetlen trauma” – mondta.

Ghosnt a tokiói központi fogdába szállították, ahol börtönruhát húztak rá és egy cellába dugták. „Hirtelen a semmiből meg kellett tanulnom hogyan éljek óra, számítógép, telefon, hírek vagy akár egy toll nélkül” – mesélte.

A letartóztatást követően több mint egy évig házi őrizetben tartották Tokióban, miután kifizette az óvadékot. Bizonytalan volt, hogy mikor kerülhet sor a tárgyalásra, félő volt, hogy évekig is elhúzódhat az ügy és Ghosnt 15 év börtönbüntetésre ítélik egy olyan országban, ahol 99,4 százalékos az elítélések aránya.

Az autók királyának zuhanása

A házi őrizet során megtiltották az egykori vezetőnek, hogy kapcsolatba kerüljön a feleségével, Carole-lal, azonban elhatározta, mindenképp megtalálja a módját, hogy láthassa.

„A terv az volt, hogy nem mutatom az arcom, valahol elrejtőzzek” – mondta. „Az egyetlen megoldásnak azt láttam, hogy elbújok egy dobozban vagy egy bőröndben, így senki nem látna, senki nem ismerne fel. Működőképes tervnek gondoltam.”

Egy olyan doboz használata tűnt a legjobb ötletnek, amiben alapvetően hangszereket tárolnak. „Ez volt a leglogikusabb megoldási lehetőség, főleg amiatt, hogy abban az időben számtalan koncertet tartottak Japánban.”

De hogyan jut egy olyan híres – most már inkább hírhedt – személy a Japán fővárosban található otthonából a reptérre, hogy megszökjön?

Ghosn elmondása szerint az volt terve, hogy a lehető legszokványosabban viselkedjen azon a napon is. „Egy normál hétköznapnak kellett tűnnie, hétköznapi ruhát viselve, szokásos attitűddel, azonban hirtelen minden a feje tetejére állt.”

Az egyik legnagyobb vezetőként évekig öltönyt viselő Ghosnnak hétköznapibb viseletre kellett váltania: farmerre és edzőcipőre. „Olyan helyekre kellett mennem, ahol sosem jártam, hogy ruhákat vegyek” – mesélte. „Mindezt úgy kellett kiviteleznem, hogy mindenképp sikerre vigyem a tervem úgy, hogy közben egyáltalán ne keltsek feltűnést.”

A várva várt pillanat

Tokióból egy vonattal utazott Oszakába, ahol egy magángép várta a helyi reptéren. De ezelőtt jött még a dobozba mászás, ami egy közeli hotelben várt a vezetőre.

„Amikor beszálltam a dobozba nem gondolkodtam a múlton, sem a jövőn, csak a jelenre fókuszáltam. Nem fél az ember, nincsenek érzelmek, csakis az, hogy ez az egyetlen esély, nem szabad futni hagyni. Ha elszalasztod, az életeddel fizetsz érte, japán fogoly maradsz életed végéig.”

Ghosnt két zenész, Michael és Peter Taylor szállította a hotelből a reptérre. Összesen körülbelül másfél órát töltött a dobozban, mégis úgy érezte, mintha másfél év pörgött volna le.

Libanonnak nincs kiadatási megállapodása Japánnal, így Ghosn az országban maradhatott. Segítői már nem voltak ilyen szerencsések, a két amerikai zenészt Japán kiadta az Egyesült Államoknak, jelenleg hároméves börtönbüntetésüket töltik a vezér szökésében vállalt bűnrészességért.

Szintén ítéletre számíthat Greg Kelly, Ghosn egykori kollégája a Nissannal, aki most Tokióban házi őrizetben van. A vád ellene, hogy segítette korábbi vezetőjét annak keresete álcázásában. Kelly tagadja a vádakat.

Kiket hagyott maga mögött Japánban?

Ghosn elmondta: „Úgy tudom Greg Kelly tárgyalása év végére zárulhat le, de ki tudja milyen eredménnyel. Nagyon sajnálom azokat az áldozatokat, akik a japán igazságszolgáltatási rendszer áldozatai.”

Az egykori vezető inkább államvezetőként élt, mint iparági vezetőként. A Renault és a Nissan egyidejű vezetőjeként – mindkét vállalatnál rendkívül meghatározó volt, ami aggodalomra adott okot mindkét vállalatnál. A Nissannál tartottak attól, hogy ő felügyeli a megmentett hagyományos japán üzlet francia puccsát. A Renault-nál pedig nem szerették, hogy kerülte a párizsi magazinokban való megjelenést.

Minden nemzetközi vezetőnek érzékenynek kell lennie a politikai nüanszokra. Annak ténye, hogy közel 20 Nissannál eltöltött év után, Carlos Ghosnt Tokióban letartóztatták, arra utal, hogy elvesztette a kapcsolatot azokkal a szervezetekkel, amelyeket megpróbált közelebb hozni magához.

Történetében minden megtalálható, ami: hübrisz, vállalati és globális politika, valamint egy hollywoodi filmhez illő menekülés. Jelenleg ügyvédekkel dolgozik a neve tisztázásán. Addig is egy egykor nagy hal marad egy kis tóban, száműzetésben él és fegyveres őrség felügyel rá Bejrútban.

Nem ezt a véget várta ebben a rendkívüli menekülési drámában.

Kiemelt Partnereink