HR Ablak Alvás közben is dolgozhatnánk egy startup szerint

Alvás közben is dolgozhatnánk egy startup szerint

autopro.hu/P.B. | 2023.12.14 16:47

Alvás közben is dolgozhatnánk egy startup szerint

Fotó: Prophetic

Egy amerikai startup azt állítja, hogy az emberek képesek alvás közben is dolgozni annak az eszköznek a segítségével, amit kifejlesztett a cég. A fejpánt viselői képesek irányítani az álmukat, így akár dolgozhatnak is alvás közben.

Hirdetés

Az amerikai startup Prophetic Halo nevű, fejpántra emlékeztető eszközét úgy tervezték, hogy tudatos álmokat idézzen elő, ezáltal a viselője tudatában lesz annak, hogy alszik, és képes irányítani az élményt – így akár dolgozhat is alvás közben. A tudatos álom, másnéven éber álom vagy lucid álom az álmodás egy olyan fajtája, melynél az alvó személy tisztában van tudatállapotával, felismeri, hogy épp álmodik, és jártasságától függően bármely elemét befolyásolhatja vagy meghatározhatja.

A Prophetic eszköze ezt fókuszált ultrahangjelek használatával éri el, ezekkel aktiválja a tudatos álmot. A cégalapító, Eric Wollberg állítása szerint ez a megoldás lehetővé tenné a dolgozók számára, hogy demókat gyakoroljanak, vagy kreatív problémamegoldást végezzenek nehéz feladatoknál alvás közben.

„A tudatos álmokban megszabadulunk a fizika hagyományos törvényeitől: gravitáció, energiamegmaradás, tömegmegmaradás” – áll a startup honlapján.

A tudósok becslése szerint az emberek körülbelül 70 százaléka él át legalább egyszer élete során tudatos álmokat. A jelenséggel kapcsolatos legújabb kutatások arra összpontosítottak, hogyan váltsák ki ezeket a tudatos álmokat – írja az Independent.

Ebben a formában ilyen még nincs

A cég már több mint egymillió dollárt gyűjtött össze a Halo fejlesztésére, és állítólag együtt dolgozik Elon Musk Neuralink készülékének egyik tervezőjével is. A Fortune magazin szerint a Prophetic Halo készüléke várhatóan 1500 és 2000 dollár (körülbelül 530 és 710 ezer forint) között lesz elérhető 2025-től, amikor piacra kerül. A leendő ügyfelek 100 dolláros letéttel foglalhatnak maguknak egy fejpántot.

A Prophetic nem az első olyan startup, amely ígéretet tesz arra, hogy képes az álmodás befolyásolására, de még senki sem szállított olyan terméket, amely következetesen eljuttatná az élményt a fogyasztókhoz.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink