HR Ablak A digitalizációval egyre komplexebbé válnak a munkakörök

A digitalizációval egyre komplexebbé válnak a munkakörök

Szabó Fanni | 2018.10.03 10:31

A digitalizációval egyre komplexebbé válnak a munkakörök

A nyugat-dunántúli régió gépjárműiparának meghatározó szereplője a BPW-Hungária Kft., a németországi BPW-Bergische Achsen KG. szombathelyi leányvállalata. A vállalat világszerte elismert, vontatott jármű-futóműveket és felfüggesztési rendszereket, valamint agrár-gépipari termékeket gyárt. Novák Tibor, a BPW-Hungária HR vezetője szerint ma már a vezető pozíciókban is elengedhetetlen az informatikai tudás.

Hirdetés

– Komoly munkaerőhiánnyal küzdenek manapság a vállalatok. Hogyan értékelné a jelenlegi munkaerőpiaci helyzetet? Milyen szakemberekre van szüksége a vállalatnak?
Vállalatunk is kénytelen szembenézni a térséget érintő munkaerőhiánnyal, hegesztő szakmunkásokat, CNC-gépkezelőket, szerelő lakatosokat szinte folyamatosan keresünk. Igyekszünk belső erőforrásból pótolni a munkaerőpiacon tátongó űrt: a saját szakmunkástanulóink képzése mellett pl. belső képzés keretében saját kollégáinkat képezzük át hegesztő munkakörökbe. Természetesen ez nem száz százalékban oldja meg az égető szakemberhiányt, de igyekszünk rugalmasan alkalmazkodni a munkaerőpiaci helyzethez.

Hogyan teszik vonzóvá a vállalatot a leendő dolgozók számára? Mivel motiválható ma a fiatal munkaerő?
Elismert, megbízható, folyamatosan fejlődő vállalat vagyunk, világszínvonalú technológiával és termékekkel. Több mint 40 fős, agrárágazathoz kapcsolódó termékfejlesztési és -tervezési részlegünk van, tehát amit mérnökeink megálmodnak, azt itt helyben le is gyártjuk. Munkatársaink számára kulturált munkakörnyezetet, folyamatos fejlődési lehetőséget, nyelvi és szakmai képzési lehetőséget, valamint projektmunkákban való részvételi lehetőségét biztosítjuk.

Hogyan változtatja meg a munkaköröket a digitalizáció?
A munkakörök egyre komplexebbé válnak: a gépek irányításához komoly informatikai ismeret, tapasztalat szükséges, és egyre fontosabb szerepet kapnak a soft skillek, mint például a lényeglátás, problémamegoldás, koncentrációs képesség vagy a stresszkezelés. A nagy mennyiségű adatok informatikai eszközökkel történő elemzése alapján döntések előkészítése a jelen és a jövő komoly kihívása. A vezető pozíciókban is egyre növekvő fontossággal bír a digitális technológiai tudás. A kockázatok elemzéséhez, a döntések előkészítéséhez elengedhetetlen a kiváló informatikai ismeret.

Milyen elvárásokat támasztanak egy pályakezdő mérnökkel szemben? Az állás megpályázásánál milyen típusú végzettség szükséges inkább? Az MSc diploma vagy a szakterülethez kötődő orientált, azaz cégek által folytatott képzések? Mennyire fontos a nyelvtudás?
Az elvárások folyamatosan fejlődnek: milyen területre keressük a kollégát, ezen belül mik a szakterület elvárásai, a konkrét pozíció feladatköre. Ami fontos: az alapképzettség, diploma megléte, nyelvtudás, kommunikációs képesség, pro-aktivitás, nyitottság a tanulásra, fejlődésre, pozitív hozzáállás a változásokhoz és alkalmasság a csapatmunkára. Vállalatunk elsősorban a tapasztalatszerzés mellett teszi le a voksát, és a későbbiekben szívesen támogatja a továbbtanulást akár levelező MSc képzés, akár szakirányú tanfolyamok esetében.

– Milyen karrierutat lehet bejárni a BPW-nél?
Számos olyan kollégánk van, akik gyakornokként kezdtek a vállalatnál, ma pedig már vezetőként dolgoznak, sőt többen saját szabadalommal rendelkeznek. A lehetőségek széleskörűek a BPW-nél, mindenki megtalálhatja a számítását: az előrelépési, fejlődési lehetőségek adottak azok előtt, akik nyitottak erre. Ügyvezető igazgatónk 18 évvel ezelőtt frissdiplomásként rendeléslogisztikus pozícióban kezdett a BPW-nél, ma pedig már a vállalat élén áll. Az ő követendő példája mindenki számára adott, aki hajlandó erőfeszítéseket tenni saját karrierje fejlesztése érdekében.

– Hogyan vesz részt a vállalat az oktatásban? Milyen oktatási intézményekkel állnak kapcsolatban?
Mind a középfokú, mind a felsőfokú oktatási intézményekkel szoros, jó kapcsolatot ápolunk és aktívan együttműködünk. A BPW-H jelentős számban fogad tanulókat és hallgatókat kötelező szakmai gyakorlatra. A Műszaki Képzőközpontunkban folyó szakmunkásképzés partnerintézménye a Puskás Tivadar Fém- és Villamosipari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, akikkel a központunk 2008-as alapítása óta kooperálunk. Gyakornoki programok keretében több műszaki felsőoktatási intézménnyel dolgozunk együtt: a gödöllői Szent István Egyetemmel (kooperatív gyakorlat), a győri Széchenyi István Egyetemmel (duális képzés és Practing gyakorlat) a Pannon Egyetem zalaegerszegi karával (duális képzés). Ezek közül van olyan, amelyekkel már évtizedes kapcsolatról beszélhetünk. Az immár Eötvös Loránd Tudományegyetem égisze alatt futó szombathelyi duális gépészmérnökképzés mondható a legfrissebbnek, hiszen 2013-ban kezdődtek el az előkészítő munkálatok és a 2015/2016-os tanévben indult el az első évfolyam.

– Hány duális képzésben résztvevő diákjuk/hallgatójuk van? Nekik a későbbiekben van-e lehetőségük a cégnél elhelyezkedni?
Szeptember 10-én az ELTE Savaria Egyetemi Központjában került sor az első évesek szerződésének megkötésére, így most már 4 évfolyamon 24 duális hallgatónk van. 2019 januárban végeznek az első gépészmérnökök Szombathelyen. A képzés indításának a folyamatos, helyi mérnök-utánpótlás biztosítása volt a célja, már zajlik a végzős évfolyam munkába állásának előkészítése.

10 éves a BPW-H Műszaki Képzőközpontja. Mit gondol, mi az erőssége a központnak?
A vállalat a szakképzett munkaerő-utánpótlás biztosítása érdekében 2008-ban hozta létre saját Műszaki Képzőközpontját, ahol a tanulók a hegesztő, gépi forgácsoló, és mechatronikai technikus szakmához kapcsolódó ismereteket sajátíthatják el. Az elmúlt 10 év során kiváló oktatók szakmai irányításával 177 főt képeztünk az említett szakmákban, közülük többen azóta is a BPW-H munkatársai. A folyamatos fejlesztés alatt álló, korszerűen felszerelt tanműhelyben azon dolgozunk, hogy a legmodernebb technológiákkal ismerkedjenek meg leendő kollégáink. Az idei évben a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara is elismerte munkánkat: vállalatunk először pályázott a szervezet által alapított Szakképzési díjra és nagy örömünkre a döntőbe jutottunk. A jubileum kapcsán kiterjedt programsorozattal készülünk a pályaválasztás előtt álló diákoknak, oktatási intézmények munkatársainak és bízunk abban, hogy minél több tanuló teszi le voksát a BPW Műszaki Képzőközpontja és a szakmák mellett. Három erősséget emelnék ki: az oktatói gárdát, az eszközparkot és azt, hogy mi egyénileg tudunk foglalkozni a tanulókkal, és pl. jó tanulmányi eredmény támogatjuk a továbbtanulást: az érettségi vagy akár a diploma megszerzését.

A vállalat oldalán hirdetik a Napszekér díj pályázatot. Mit takar ez pontosan? Hogyan lehet elnyerni?
A Napszekér díjat az idei évben alapította a vállalat és terveink szerint minden év szeptemberében meghirdetjük. A pályázat célja azon tehetséges fiatalok ösztönzése és díjazása, akik a kiírásban szereplő témában innovatív, újszerű, saját ötletet tartalmazó szakdolgozatot/diplomamunkát készítenek. Nem titkolt szándékunk, hogy a díj kapcsán felhívjuk magunkra a frissen végzett mérnökök figyelmét, akik innovatív gondolkodásukkal, kreativitásukkal elősegíthetik kiváló minőségű termékeink fejlesztését.

Kiemelt Partnereink