Archív Ergonomikus munkahelyek tervezését tanítják az Óbudai Egyetemen

Ergonomikus munkahelyek tervezését tanítják az Óbudai Egyetemen

Jókai Erika | 2019.11.21 13:32

Ergonomikus munkahelyek tervezését tanítják az Óbudai Egyetemen

A munkaerőpiac „rejtett tartalékai” az alacsonyan képzett vagy szakképesítés nélküli személyek, illetve a megváltozott munkaképességű és fogyatékos emberek. Az akadálymentes munkahelyek kiépítése bár első körben költséget, de hosszú távon megtakarítást jelent.

Hirdetés

Hazánkban az aktív korú fogyatékossággal élő népesség csupán egyötöde jut munkához. Az idősödő munkavállalók pedig sajnos egyre nagyobb arányban válnak megváltozott munkaképességűvé, romló egészségi állapotuk következtében. Foglalkoztatásuk fő akadálya az, hogy a munkaadók nem rendelkeznek elegendő információval a speciális szükségletekhez igazítható, biztonságos munkahelykialakítás és munkaszervezés szempontjaival.

Rengeteget lehetne spórolni

A munkaerőpiaci esélyegyenlőséget elősegítendő, törvényi előírás, hogy a 25 fős alkalmazotti létszámot elérő vállalatoknál a létszám minimum 5 százalékában kötelező megváltozott munkaképességű dolgozót foglalkoztatni. Aki nem tesz eleget ennek a kvótának, a betöltetlen álláshelyek után évente az aktuálisan megállapított alapbér kötelező legkisebb összegének kilencszeresét kell rehabilitációs hozzájárulás címén az államkasszába fizetni betöltetlen álláshelyenként. Évente közel 60-70 ezer betöltetlen álláshely után érkezik befizetés, holott a munkaerő rendelkezésre állna. A megváltozott munkaképességű dolgozók után igénybe vehető adókedvezmény és a rehabilitációs hozzájárulás összegéből származó megtakarításból megvalósítható lenne a mentori feladatokat ellátó kollégák szakmai továbbképzése, valamint a munkakörnyezet és munkaállomások akadálymentesítése is.

Azon foglalkoztatók, amelyek vállalják, hogy a dolgozók létszámának negyedét tartósan a megváltozott munkaképességű személyekből választják, lehetőségük nyílik további pályázati támogatások lehívására, amelyet a dolgozók esetleges átképzésére, a speciális foglalkoztatás többletköltségeire, munkabér-támogatásra, a munkahelyek ésszerű akadálymentesítésére, a munkába járás és mentorálás költségeire fordíthatnak.

Két egyetemi képzés is létezik

Az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar két féléves, levelező tanrendű Foglalkoztatási rehabilitációs humán és műszaki szaktanácsadó szakirányú továbbképzésére várnak minden olyan felsőfokú humán vagy műszaki diplomával rendelkező szakembert (HR munkatársat, munkavédelmi szakembert, rehabilitációs mentort), akik az akadálymentes munkahelyek és munkaszervezés megvalósításához szeretnének ismereteket szerezni. A rehabilitációs környezettervező szakmérnök (2+2 féléves, levelező tanrendű) szakirányú továbbképzésünkre pedig azon műszaki BSc/MSc diplomával rendelkező szakemberek jelentkezését várják, akik a munkaeszközök és a munkakörnyezet fizikai, információs és informatikai környezetének akadálymentesítése iránt érdeklődnek.

A szerző az Óbudai Egyetem rehabilitációs környezettervező szakmérnöki képzésének oktatója.

Kiemelt Partnereink