Gyártósor Virtuális valósággal a biztonságosabb munkahelyekért

Virtuális valósággal a biztonságosabb munkahelyekért

autopro.hu/V.M. | 2021.08.23 04:21

Virtuális valósággal a biztonságosabb munkahelyekért

Fotó: Ford Media Center

A technológia folyamatos fejlődése ellenére a gyártóüzemek továbbra is tele vannak nehéz berendezésekkel, járművekkel, illetve veszélyes vegyi anyagokkal, melyek mind potenciális veszélyforrások a dolgozókra nézve. A biztonsági szint fokozásában többek között a virtuális valóság (VR) technológiája is segíthet, ami a Fordnál hetven százalékkal csökkentette a gyártósori sérülések számát.

Hirdetés

A VR egy teljesen új dimenziót hoz a munkahelyi biztonságba azáltal, hogy lehetővé teszi a tervezett változtatások 3D-s virtuális validálását még a fizikai implementálása előtt. A VR a tervezés mellett a dolgozók képzésében és az üzemeltetésben is használható, mindegyik formában hozzájárulva a biztonság növeléséhez.

A VR-alapú virtuális üzemtervezéssel a mérnökök az üzem egy virtuális modelljén keresztül tapasztalati alapon is megismerkedhetnek az általuk sematikusan felvázolt elrendezéssel és munkafolyamatokkal, jobb bepillantást nyerve például az ergonómiai viszonyokba. A virtuális modellben a tapasztalatok alapján aztán módosításokat végezhetnek az optimális kialakítás megtalálásáig. Ezenfelül a VR 3D-s emberi modellek használatát is támogatja, ami kifejezetten jó a biztonsági és ergonómiai szempontok vizsgálatára.

Gyakorlatszerzés az iskolapadban

A VR egy másik alkalmazási módját az interaktív tanulási anyagok alkotják, melyekkel gyakorlatias módon sajátíthatják el például a karbantartási műveleteket vagy a vészhelyzeti procedúrákat a dolgozók. A VR tökéletes ezek virtuális újraalkotására, ez pedig különösen az olyan esetekben jön jól, ahol a fizikai képzés túl kockázatos vagy drága lenne.

A virtuális környezetben tanulásnak az is előnye, hogy a dolgozók könnyebben elsajátíthatják az új tudást, és jobban megérthetik, hogy például az egyes műveleteket hogyan is kell elvégezni, amivel csökkenthető a balesetek előfordulása.

Mindezek felett a VR a terepen végzett, vagyis a valós munkát is segítheti, javítva a hatékonyságot, méghozzá úgy, hogy a dolgozóknak 3D-s útmutatókkal szolgálhat az adott munkával és termékkel kapcsolatban.

Így jön képbe a digitális iker

A VR használatának elengedhetetlen előfeltétele a 3D modellezési és szimulációs képességek megléte. Ez azt jelenti, hogy a vállalatoknak képesnek kell lennie digitálisan leképeznie az üzemeket és azok berendezéseit, vagyis létre kell hozniuk egy digitális ikret.

A Manufacturing Tomorrow cikke szerint ez a digitális iker, kiegészítve a fizikai berendezések valós idejű adataival, alkalmassá tehető a prediktív karbantartás megvalósítására, csökkentve a váratlan leállások számát, egyúttal növelve a termelékenységet.

Kiemelt Partnereink