Gyártósor Vezetővé válna a robotgyártásban Kína

Vezetővé válna a robotgyártásban Kína

autopro.hu/V.M. | 2022.01.25 14:21

Vezetővé válna a robotgyártásban Kína

Fotó: Facebook/Robot-X Hungary Kft.

Kína, az ipari robotok legnagyobb felhasználója egy új ötéves tervvel állt elő ipari robotikai ipara számára. A cél nem kevesebb, mint az iparág globális vezetőjévé válni.

Hirdetés

Jelenleg Kínában működik a legtöbb, összesen 943.200 ipari robot. Az ázsiai ország egyúttal a legnagyobb piaca is a robotoknak: 2020-ban több mint 168 ezer új gépet helyeztek működésbe. Ezek 73 százaléka azonban – hasonlóan az előző évekhez – külföldi gyártóktól származott, míg csak a maradék 27 százalékokat készítették kínai vállalatok.

A kínai iparügyi minisztérium által közzétett új ötéves terv az innovációra és arra fókuszál, hogy Kínát vezetővé tegye a robottechnológia terén – számolt be a Drives & Controls.

Csupán öt évvel ezelőtt Kína még csak a 25. volt a robothasználó országok rangsorában – 10 ezer ipari dolgozóra 49 robot jutott. Mára 246 robot jut 10 ezer dolgozóra, amivel a kilencedik helyre lépett elő.

A Nemzetközi Robotikai Szövetség adatai szerint 2020-ban a nem kínai, főleg japán, koreai és európai gyártók által értékesíttet robotok mennyisége 24 százalékkal, 123 ezerre nőtt.

2015 és 2020 között a teljes értékesítések évente átlagosan 20 százalékkal nőttek, míg a működőképes robotok állománya ennél is gyorsabban, 30 százalékkal.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink